Kerstmenu 2012 van mijn nichtje Eva (14 jaar)
Langzamerhand is het traditie geworden. Al heel wat jaren maakt Eva op 2e Kerstdag een Kerstmenu voor ons en haar vader en moeder. Eva is dol op koken en heeft dit jaar zelf de recepten uitgekozen die zij wilde maken.
Ik heb in overleg met haar een paar recepten aangepast en hier en daar een beetje geholpen. Maar de eer is echt aan Eva!
Het was een verrukkelijk etentje!
En dat vond Eva zelf ook! 1E VOORGERECHT
Taartje van gerookte zalm met gemarineerde courgette
1 middelgrote (niet te dikke) courgette
1 1/2 eetlepel witte wijnazijn of witte balsamicoazijn
3 eetlepels olijfolie
peper, zout
1 eetlepel vloeibare honing
400 gram gerookte zalm van een goede kwaliteit
2 eetlepels gehakte dille
1 afgestreken eetlepel geraspte mierikswortel
2 eetlepels Griekse yoghurt
kaasschaaf of rasp
ringvorm
Was de courgette. Verwijder de uiteinden. Schaaf de courgette met een kaasschaaf of rasp in dunne plakjes.
Maak een marinade van de azijn, olie, peper, zout en honing. Meng dit goed met de plakjes courgette en laat deze minimaal 2 uur marineren.
Snij de zalm in hele kleine blokjes. Meng de zalm in een kom met de mierikswortel, yoghurt en dille. Breng het zalm-mengsel eventueel op smaak met zout en peper.
Gebruik voor het serveren een ringvorm van ca. 8 cm (kan ook een leeg conservenblikje zijn aan 2 zijden geopend).
Leg een laag courgetteplakjes op de bodem. Strijk hierover 1/5 van de zalm uit.
Garneer met een laagje courgette en met een toefje dille.
Eventueel met wat druppels balsamico-crème.
2E VOORGERECHT
Pompoensoep met zachte geitenkaas
(Een – iets aangepast - recept van Fjbaktpannenkoeken).
Zie: Pompoensoep-met-zachte-geitenkaas-en-kruidige-croutons.
Eva heeft de croutons weggelaten, anders werd het allemaal teveel.
HOOFDGERECHT
Spiesjes met eendenborst en sinaasappelsaus
(Een recept van ronaldo19)
met als bijgerechten
Hertoginnenaardappelen
(Een recept van ruud40).
Warme wortelmousse
(Een – iets aangepast - recept van zomaareenbezoeker).
Zie:Warme-wortelmousse-met-korianderboter
Witlofsalade met peren noten en geitenkaasdressing
Een recept van mijzelf dat al een aantal jaren op Smulweb staat. Kon ik er eindelijk een foto bijvoegen!
Zie: Witlofsalade-met-peren-noten-en-geitenkaasdressing
NAGERECHT
Eva werd hierdoor geïnspireerd door het recept [Ii]daantje37.
We hebben onze eigen draai aan het recept gegeven.
Zie ook: Mangoyoghurtmousse
Mangomousse met yoghurt
2 blaadjes witte gelatine
2 blikjes mangoschijven
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel suiker
150 ml. Slagroom
150 ml. Griekse yoghurt
Gelatine weken in koud water. Mango’s uitlekken. Genoeg plakjes apart houden voor de garnering. Overige mango-schijfjes pureren.
Mangopuree met citroensap en suiker verwarmen (niet koken!).
Gelatine goed uitknijpen en (van het vuur af) door de mangopuree mengen.
Af laten koelen. Af en toe omscheppen.
Slagroom stijf kloppen.
Yoghurt door mangopuree scheppen. Slagroom erdoor scheppen.
Over 4 schaaltjes verdelen en in koelkast op laten stijven. Mangomousse serveren met plakjes mango.