Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

KERSTMENU VAN EVA (13 jaar !)

Kerstmis 2011 logeerde ons nichtje Eva van 13 jaar met haar ouders weer bij ons.

Kerstavond maakte haar moeder, die afkomstig is uit Polen, haar beroemde 12 gangen.

Ikzelf zou 1e Kerstdag voor het eten zorgen.

Eva gaf aan dat ze het leuk zou vinden om voor 2e Kerstdag voor iedereen (6 personen) een ¾-gangen Menu te verzorgen. Al vlak na Sinterklaas had Eva (natuurlijk via Smulweb) haar keuze voor haar menu gemaakt. Ik moest alleen zorgen dan alle ingrediënten in huis zouden zijn.

Ze had al helemaal in haar hoofd hoe ze alles zou opdienen.

De amusechampignons zou ze samen met de soep opdienen.

Daarna de lekkere zalmfilet met preisaus die ze zelf tijdens haar vakantie in Polen had gegeten (een “gewonnen” gerecht bij een restaurant in het noorden van Polen).

Als bijgerecht koos Eva voor een lekkere gekruide spaghetti.

En als “klap op de vuurpijl” koos Eva voor het Italiaans ijsdessert met abrikozensaus.

Dit kon ze dan een dag tevoren klaarmaken en had ze de volgende dag haar handen verder vrij voor de rest van het menu.

Wij waren super verrast over wat zij allemaal voor elkaar heeft gekregen. Wat zag alles er lekker uit en het smaakt SUPER!

De recepten die Eva heeft gebruikt staan op mijn pagina, maar door haar is wel een en ander aangepast, omdat zij geen alcohol kon en wilde gebruiken.

Onder de recepten van Eva staat een link naar de recepten op mijn site.

En dit hebben we allemaal gegeten!!! Verrukkelijk!!!

Amusechampignons

8 niet al te grote champignons

75 gram boursin of andere roomkaas met kruiden

100 gram gekookte ham in hele kleine stukjes

fijngehakte peterselie

wat blaadjes peterselie om te garneren

geraspte belegen kaas

bouillon van tablet

eventueel amuselepels

ovenschaal

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de champignons schoon en haal het steeltje er voorzichtig uit.

Meng de ham, peterselie en de roomkaas door elkaar.

Vul de champignons met de hammassa.

Zet de champignons in een ovenschaal.

Giet een laagje bouillon in de ovenschaal anders worden de champignons erg droog. Bestrooi de champignons met de geraspte kaas.

Zet ze in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze plm. 20 minuten bakken tot ze goudbruin zien.

Garneer de champignons met een blaadje peterselie.

Amusechampignons

Komkommersoep met dille en boursin

1 flinke komkommer

1 eetlepel gedroogde dille of 2 eetlepels gehakte verse dille

2 kruidenbouillontabletten

1/2 pakje boursin met kruiden

peper

1 sjalotje of kleine ui

1 eetlepel olie

eventueel paar druppels tobasco

staafmixer en pan

Komkommer wassen en uiteinden verwijderen.

Komkommer in grove stukken snijden (je hoeft de komkommer niet te schillen!).

Sjalotje of ui pellen en in stukken snijden.

Olie verhitten. Sjalotje hierin glazig bakken.

Komkommer toevoegen en heel even meebakken.

Zoveel water toevoegen tot komkommer bijna onder staat.

Bouillontabletten erbij en alles aan de kook brengen. Plm. 10 minuten koken. Boursin toevoegen en soep pureren met staafmixer. Op smaak maken met dillle, eventueel paar druppels tabasco en wat peper.

Garneren met vers gehakte dille.

Komkommersoep-met-dille-en-boursin

Zalmfilet met een romige preisaus met feta en olijven

4 stukken zalmfilet (plm. 100-125 gram per stuk)

1 prei

1 klein sjalotje of stukje ui

1 teentje knoflook

1 + 1 eetlepel olie

½ kruiden- of groenten-bouillontablet

200 ml slagroom

50 gram feta in hele kleine stukje

50 gram zwarte olijven (zonder pit ) in hele smalle ringetjes

peper, zout

staafmixer

kleine pan voor saus

ovenschaal

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de zalmfilet naast elkaar in de ovenschaal.

Bestrooi de zalm aan één zijde licht met peper en zout.

Maak de prei schoon, snij het witte en lichtgroene deel van de prei in ringen en was deze goed.

Pel en snipper de sjalot of ui en knoflook.

Verhit 1 eetlepel olie in een pan. Bak hierin plm. 2 minuten de sjalot of ui en knoflook.

Doe de prei en de ½ bouillontablet erbij. Roer goed door en doe de slagroom erbij. Breng aan de kook en laat plm. 10 minuten zachtjes koken. Mix alles door elkaar met de staafmixer tot een lekkere saus, maar maak de saus niet te fijn (je moet nog kunnen zien dat het prei is). Is de saus te dik dan eventueel wat verdunnen met wat melk.

Roer de kleine blokjes feta en de ringetjes zwarte olijven door de preisaus.

Proef de saus en voeg er eventueel nog wat peper en/of zout aan toe.

Giet de saus over de zalm. De zalm moet helemaal bedekt zijn.

Zet de schaal plm. 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

De zalm is nu precies goed. Niet de rauw en niet te droog.

Lekker met onderstaande heerlijke spaghetti.

Zalmfilet-met-een-romige-preisaus-met-feta-en-olijven

Pittige spaghetti met Spaanse peper, knoflook en pesto

500 gram spaghetti

2 eetlepels olijfolie

3 teentjes knoflook

4 gedroogde tomaten op olie

1 flinke eetlepel basilicum pesto

vers gemalen zwarte peper

grote pan

plank

mes

Kook de spaghetti beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak .

Pel ondertussen de knoflook en snij deze in hele fijne snippers.

Snij de gedroogde tomaten in hele kleine stukjes.

Verhit de olie in de pan.

Bak hierin de knoflook heel even tot deze begint te geuren (niet bruin laten worden want dan wordt de knoflook bitter!).

Voeg de gedroogde tomaten toe en bak even mee. .

Roer nu alles (ook spaghetti en pesto) door elkaar.

Bestrooi met versgemalen zwarte peper.

Ook vers geraspte Parmezaanse kaas is hier lekker op!

Pittige-spaghetti-met-spaanse-peper-knoflook-en-pesto

Italiaans ijsdessert met abrikozen

4 dl slagroom

100 gram mascarpone

mespunt zout

70 gram poedersuiker

125 gram amaretti-koekjes

5 druppels amandelaroma

1 blikje halve abrikozen (420 gram)

paar druppels citroensap

2 eetlepels poedersuiker

2 eetlepels geschaafde amandelen

IJsdessert

Bekleed een kleine cakevorm met plastic folie.

Klop de slagroom met de mascarpone met een mespunt zout en de poedersuiker net niet helemaal stijf.

Doe 1/3 deel van het slagroommengsel in de cakevorm.

Maak de amaretti-koekjes klein. Besprenkel ze met 3 druppels amandelaroma.

Roer door de helft van de overgebleven room de amaretti-koekjes.

Verdeel de koekjesroom over de 1e laag.

Neem plm. 6 abrikozen uit het blikje en snij deze klein. Roer deze door de resterende room.

Dit is dan de laatste laag van de ijscake. Hier heb je nu geen omkijken meer naar.

Abrikozensaus:

Pureer de rest van de abrikozen met het sap, 2 druppels amandelaroma en 2 eetlepels poedersuiker.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan.

Haal de ijscake een half uur voor het opdienen uit de vriezer. Leg op elk bord 2 plakken ijs. Giet de abrikozensaus eromheen en garneer het toetje met geroosterde amandelen.

Italiaans-ijsdessert-met-abrikozen

Home Recepten