Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Vegetarisch en/of milieubewust eten: 54 heerlijke hoofdgerechten

Vegetariërs eten geen vlees, gevogelte en vis. Bijna alle vegetariërs gebruiken wel melk(-producten), kaas en eieren. Sommige mensen die zich vegetariër noemen, eten wel vis. Maar die kunnen zich beter “geen vlees eters” noemen.

Je kunt heel gezond eten zonder vlees, gevogelte en vis. Zorg en wel voor dat je regelmatig genoeg groenten, fruit, brood, aardappelen, graanproducten, peulvruchten, zuivelproducten, eieren en vleesvervangers eet.

Ongeveer 4 % van de bevolking eet elke dag vegetarisch. Dat is niet zo heel veel. Maar er is een groeiend deel van de bevolking die één of meerdere dagen per week vegetarisch eten. Dit zijn de zogenaamde “parttime vegetariërs”.

Dan zijn er ook “veganisten”. Zij eten geen producten van dierlijke oorsprong, dus ook geen melk(producten), kaas of eieren en kopen ook geen producten die van dierlijke producten gemaakt zijn, zoals leer.


Het kan ook zijn dat je geen vegetariër bent maar wel milieubewust wilt eten.

In dat geval ben je matig met vlees, gevogelte, vis en zuivel.

Zorg er ook in dit geval voor dat je regelmatig peulvruchten, vleesvervangers, eieren of zuivel eet, zodat je aan je vitamines etc. komt.

Wil je hierover meer weten kijk dan eens op

http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-herkomst/milieu/milieubewust-eten.aspx.

Om je keuze voor vegetarisch of milieubewust eten wat gemakkelijker te maken heb ik hieronder links gemaakt naar een aantal van mijn vegetarische hoofdgerechten.

Ik heb een onderverdeling gemaakt in:

- gerechten met groenten en aardappelen

- pastagerechten

- peulvruchten

- hartige taarten en

- lekker met rijst.

-

Hier vind je als vegetariër, “geen vleeseter” of part-time-vegetariër zeker een aantal recepten die je zullen aanspreken.

Ook niet-vegetariërs zullen hier zeker lekkere recepten vinden. Probeer het eens uit! GERECHTEN MET GROENTEN EN AARDAPPELEN

1.Ovenschotel-met-andijvie-eieren-en-kaas


2.Aardappelwitloftaart


3.Romige-ovenschotel-zuurkool-met-walnoten


4.Gegratineerde-aardappelkoekjes-met-broccoli-en-mozzarella


5.Ovenschotel-met-selderij-en-blauwe-kaas


6.Ovenschotel-van-courgettes-met-mozzarella-en-tomaten


7.Koolrabi-met-champignons-uit-de-oven

8.Paprika-gevuld-met-champignons-en-geitenkaas


9.Aardappelkoekjes-met-mozzarella-en-gedroogde-tomaten

10.Aardappelen-gevuld-met-magor

11.Spinaziebol-spinazie-met-ei-in-bladerdeeg


12.Courgettes-gevuld-met-aardappelpuree-geitenkaas-en-rucola

13.Ovenschotel-met-doperwten-romige-champignons-en-brie


14.Gratin-van-kleine-aardappeltjes-en-champignons

15.Zucchini-al-forno-ovenschotel-van-courgettes-met-mozzarell


16.Ovenschotel-met-courgettes-tomaten-aardappel-en-feta

17.Aardappelschotel-met-boerenkaas-en-groenten

18.Aardappels-gevuld-met-mascapone-gorgonzola-magor

19.Indonesische-stamppot-andijvie


20.Romige-stamppot-koolraap-met-stroop

21.Witlof-gekaramelliseerd-op-vlaamse-wijze


22.Risottokoekjes-met-courgette-en-basilicummayonaise

23.Gemengde-paddenstoelen-op-witlofsaus


24.Flensjes-met-een-romige-vulling-van-champignons-en-kruiden

25.Mais-pannenkoekjes



PASTAGERECHTEN

26.Canneloni-met-artisjokharten-en-blauwe-kaas

27.Pittige-pasta-met-pepers


28.Tagliatelle-met-een-romige-roquefortsaus

29.Canneloni-gevuld-met-prei-en-kaas-in-een-tomatensaus


30.Tagliatelle-met-citroensaus

31.Kasespatzle-uit-vorarlberg-in-oostenrijk


32.Tagliatelle-met-basilicum-noten-en-fontina-kaas

33.Romige-pasta-met-raapstelen


34.Tagliatelle-met-basilicumsaus-en-gegrilde-tomaten

35.Pasta-met-radicchioroomsaus


36.Pasta-met-courgetteknoflookroomsaus

37.Pasta-met-blauwe-kaas-en-broccoli

38.Pasta-met-mango-en-gorgonzola


PEULVRUCHTEN


39.Kidneybonen-met-geitenkaasprei-en-paprika


40.Kidneybonen-met-prei-feta-en-gedroogde-tomaten

41.Wokschotel-van-kapucijners-met-groenten-en-geitenkaas

42.Roerbak-van-witte-bonen-in-tomatensaus-met-paprika-prei-en


43.Snelle-roerbak-met-bruine-bonen-of-kapucijners-en-feta


44.Bruinebonenfilosoof

45.Provencaalse-witte-bonen-met-geitenkaas


HARTIGE TAARTEN


46.Plaattaart-met-tomaten-en-comtekaas


47.Paddestoelentaart-met-boursin


48.Aardappeltaart-met-gedroogde-tomaten-en-paddenstoelen


49.Hartige-taart-met-huttenkase-en-kruiden


LEKKER MET RIJST


50.Kaaschampignonragout

51.Eieren-in-een-romige-kerriekokossaus


52.Roergebakken-voorjaarsgroenten-met-cashewnoten


53.Roergebakken-oosterse-asperges


54.Omelet-gevuld-met-groenten-en-een-pittige-tomatensaus













Home Recepten