Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Sint-nicolaas: het verhaal en recepten voor het “heerlijk avondje van sinterklaas”

Leuk om te weten: in het kort de geschiedenis van Sint Nicolaas. En daar horen natuurlijk de echte Sinterklaas-recepten bij. Sint Nicolaas was in 300 na Christus bisschop in Myra. Hij redde 7 negerjongens die voor de kookpot bestemd waren het leven. Ook schonk hij een bruidsschat aan 3 dochters die door armoede gedwongen waren tot prostitutie.

Mede hierdoor is hij de grote kindervriend en gever van geschenken geworden.

Sinterklaasavond is de avond vòòr de naamdag van de goedgeefse heilige.

Het Sint-Nicolaasfeest is ook een Germaans feest. De Germanen vierden het vóórfeest van de midwinterzonnewende. Zij brachten spijsoffers voor de wilde jacht van de geesten en zielen. ‘God Wodan reed op zijn witte paard door het luchtruim’.

Op 5 december mochten de kinderen ’s avonds hun klomp of schoen zetten met hooi, wortel, brood en water voor het paard. De volgende dag vonden zij hun schoen dan vol cadeautjes terug. Nu vieren we pakjesavond.

Er is geen feestdag waarbij zoveel snoepgoed bekend is als bij Sinterklaas.

Eén van de oudste lekkernijen is marsepein. In de 14e eeuw werd marsepein al gebruikt in de apotheek “om een bittere pil te vergulden”. Omstreeks 1550 kende men het als snoeperij, maar tot in de 18e eeuw ook als geneesmiddel: bekend als hartsuiker of marsepein voor hartezeer.

Nog meer Sinterklaas-snoepgoed:

Speculaaspoppen – speculaasbrokken – speculaasharten – gevulde speculaas – pepernoten – kruidnoten – taai-taai – chocoladebeestjes – chocoladeletters – chocoladefiguren – suikerbeesten – banketletter en –staaf, borstplaat.

Op Sinterklaasavond drinkt men warme chocolademelk en/of warme bisschopswijn.

Dan hebben nog veel plaatsen en streken in Nederland hun eigen lekkernijen.

Bron: Traditionele feestgerechten het jaar door – Wil en Netty Engels-Geurts)

Tips en recepten van zoete Sinterklaas lekkernijen om het “heerlijke avondje” tot een succes te maken

Speculaaskruiden-of-koekkruiden-zelf-gemaakt

Amandelspijs-om-zelf-te-maken

Marsepein-om-zelf-te-maken

Marsepeinsnoepjes

Gemberroom-borstplaat

Speculaasvanilletruffels

Zwarte-piet-taart-met-chocolade-en-kersen

Hartige-notenletter-voor-sinterklaasavond

Speculaasjes-met-gember

Speculaaskoekjes-met-amandelen

Dikke-speculaas-speculaasbrokken

Speculaasanijsmuffins

Gevulde-speculaas-taartje

Speculaasboterkoek

Speculaastaartje-met-appel

Speculaastaart-met-peer

Kruidnootjescake

Home Recepten