Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Crostini of bruschetta? 25 heerlijke hapjes voor de feestdagen

.

Ongeveer 15 jaar geleden waren we op vakantie in Italië met vrienden.
We bezochten toen tevens hun dochter die voor een paar maanden in Padua woonde en studeerde. Ze moest daar rondkomen van weinig geld maar bedacht voor ons de heerlijkste gerechten, die ik tot nu toe nog niet vergeten ben.
Eén daarvan is de crostini, een geroosterd plakje stokbrood of ciabatta met beleg.
De crostini die we in Padua kregen was – heel simpel – belegd met gehakte tomaten, olijfolie en kruiden. Maar die overheerlijke smaak van die crostini zal ik nooit vergeten.
Maar ook bruschetta is erg lekker. Bijna hetzelfde als de crostini, maar dan gemaakt van flinke boerenboterhammen, die in kleinere stukken worden gesneden. Het basisrecept en het beleg kun je voor beiden gebruiken.
Als je gasten krijgt is het heel leuk om bij een glaasje wijn een grote schaal met verschillende crostini of bruschetta te maken.
De crostini of bruschetta zelf kun je eventueel van tevoren bakken en in een goed afgesloten blik bewaren. Vlak voordat de gasten komen kun je de crostini of bruschetta beleggen.
De broodjes zijn ook heel lekker als voorgerecht. Serveer dan per persoon 3 stuks. Eventueel met een kleine groene salade erbij. Basisrecept Crostini of Bruschetta:
Stokbrood of ciabatta (voor crostini),
Grote sneden boerenbrood in kleinere stukken gesneden voor bruschetta.
Lekkere olijfolie .
Eventueel een doorgesneden teentje knoflook.
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Snij het stokbrood of de ciabatta in plakjes van plm. 1 cm. dikte.
Bestrijk de plakjes brood aan één kant met olijfolie en smeer ze – als je dat lekker vindt – in met het doorgesneden teentje knoflook.
Bak de crostini in het midden van de oven plm. 8 à 10 minuten (afhankelijk van je oven, dus goed opletten)
Laat ze afkoelen en bewaar ze eventueel in een goed afgesloten blik. Of leg er direct het beleg van je keuze op.

Onderstaand wat ideetjes voor overheerlijke crostini:

1.Crostini Caprese
2 bollen (buffel)mozzarella
3 roma tomaten of tasty-tom tomaten (lekker rijp!)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte balsamico-azijn
peper, zout
1 flinke bos basilicum

Snij de mozzarella in plakjes. Meng de olie, azijn, peper en zout door elkaar. Laat de mozzarella hier even in marineren.
Snij de tomaten in plakjes.
Leg op elke crostini een plakje mozzarella, hierop een plakje tomaat, en garneer met basilicum.

2. Crostini Carpaccio
150 gram carpaccio (dun gesneden rauw rundvlees, kant en klaar bij supermarkt)
wat olijfolie
dunne plakjes Parmezaanse kaas
plakjes kleine zwarte olijven zonder pit

Beleg de crostini met carpaccio. Druppel er een klein beetje olie op. Leg hierop een dun plakje Parmezaanse kaas. Garneer een plakje olijf.

3.Crostini alla contadina
200 g kippenlevertjes
1 uitje, fijn gehakt
1 teentje knoflook, fijn gehakt
1 eetlepels olijfolie
2 ansjovisfilets (uitgelekt) (kan eventueel ook zonder ansjovis, dan wat zout toevoegen)
scheutje witte wijn
1 eetlepel kleine kappertjes

Maak de kippenlevertjes schoon. Verwijder vliesjes en gedeelten die een groenig kleurtje hebben. Verhit de olie en bak de levertjes met de fijngehakte ui en de knoflook in een koekenpan tot alles een mooie kleur heeft. Doe de ansjovisfilets en een scheutje witte wijn erbij. Draai het vuur laag, zet een deksel op de pan en laat alles nog plm. 8 minuten garen.
Maak het kippenlevermengsel fijn door te hakken met een koksmes, door de keukenmachine of prakken met een vork. Kijk wat jij zelf het lekkerste vindt. Meng de kappertjes door de kippenlevers. Als de massa te dik is doe er van een beetje water bij. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de kippenlever-crostini op kamertemperatuur.

4.Crostini fegatini al burro
3 flinke kippenlevertjes
100 gram zachte boter
versgemalen peper, zout
kappertjes
scheutje witte wijn

Maak de kippenlevertjes schoon. Pocheer ze in een bodempje witte wijn. Pureer ze en roer ze met de boter tot een gladde pasta. Maak op smaak met peper en zout.
Besmeer de crostini met de kippenleverpasta en garneer met een kappertje.

5.Crostini met zwarte olijventapenade en Parma ham
4 plakken Parma ham
dunne plakjes Parmezaanse kaas (met dunschiller of kaasschaaf)
100 – 150 gram zwarte olijven tapenade (Je kunt de tapenade kant en klaar kopen of zelf maken) :
Tapenade:
100 gram zwarte olijven zonder pit
2 ansjovisfilets
1 eetlepel kappertjes (uitgelekt)
1 teentje knoflook
1 eetlepel fijngesneden basilicum
1 – 2 eetlepels olijfolie
peper
Pureer bovenstaande ingrediënten grof in de keukenmachine of staafmixer. Eventueel nog wat meer olijfolie of peper.
Besmeer de crostini met de tapenade. Leg er een stukje Parma ham op en garneer met een plakje Parmezaanse kaas.

6.Crostini met roomkaas en zwarte olijventapenade
100 gram verse roomkaas naturel
zwarte olijventapenade (zie recept hierboven)
wat fijngehakte bieslook

Besmeer de crostini met de roomkaas. Smeer hierover vervolgens wat olijventapenade en garneer met de bieslook.

7.Crostini met tomaten en basilicum
3 vleestomaten of tasty-tom tomaten (ze moeten goed rijp zijn)
3 eetlepels gehakte basilicum
versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
2 eetlepels olijfolie

Tomaten in superkleine blokjes snijden. Vermengen met basilicum, peper, zout en olijfolie. Crostini hiermee beleggen.

8.Crostini met puree van geroosterde paprika en geitenkaas
2 geroosterde rode paprika’s uit pot
1 eetlepel olijfolie
100 gram zachte romige geitenkaas

Laat de paprika’s goed uitlekken. Verwijder eventuele pitjes en zwarte velletjes. Snij de paprika’s in stukken en pureer ze in de keukemachine of staafmixer.
Verhit de olijfolie in de koekenpan. Bak de gepureerde paprika hierin plm. 2 minuten onder voortdurend roeren. Laat afkoelen.
Besmeer de crostini met de gepureerde paprika. Snij de geitenkaas in dunne plakjes. Leg op elke crostini één of twee plakjes geitenkaas.

9.Crostini met filet americain en kwarteleitje
200 gram filet americain
10 kwarteleitjes of 4 gewone eieren
kappertjes en peterselie om te garneren

Kwarteleitjes of gewone eieren hard koken. Laten afkoelen en pellen.
Crostini besmeren met filet americain. Beleggen met half kwarteleitje (snijkant naar boven) of een partje hardgekookt ei.
Garneren met wat kappertjes en peterselie.

10.Crostini met peer, gorgonzola en honing
2 rijpe , maar stevige peren (als ze erg groot zijn is 1 peer ook genoeg)
150 gram gorgonzola
vloeibare honing

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snij de peren in dunne plakjes. Bestrijk de crostini met gorgonzola. Verdeel de partjes peer over de gorgonzola. Druppel op elke crostini wat vloeibare honing.

11.Crostini met blauwe kaas en tomaat
8 sneetjes stokbrood
1 teentje knoflook (geperst)
2 eetl olijfolie
100 gram blauwe kaas (verkruimeld)
2 tomaten in dunne plakken
zout, zwarte peper

Helft van de kaas over de crostini verdelen.
Plakjes tomaat erover verdelen en dan weer de rest van de kaas.
Wat zout en peper erover en 4-5 minuten onder een warme grill tot de kaas smelt en een bruine kleur krijgt.

12.Crostini met pesto en gebakken champignons
100 gram groene pesto
200 gram champignons
2 eetlepels olijfolie
peper, zout
blaadjes rucola om te garneren

Maak de champignons schoon. Snij ze in plakjes en bak ze op hoog vuur bruin in de olie. Maak op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.
Besmeer de crostini met de pesto. Leg hierop wat gebakken champignons en garneer met een blaadjes rucola.

13.Crostini met pesto, rauwe ham en gemarineerde artisjokharten
1 bakje groene pesto (kant en klaar gekocht)
4 flinke plakken rauwe ham
1 klein potje gemarineerde artisjokharten

Besmeer de crostini met de pesto. Rol de plakken ham op. Snij elke rol in kleine stukjes. Leg op elke crostini een rolletjes rauwe ham met daarnaas een stukje gemarineerde artisjokhart.

14.Crostini met gemengde paddestoelen
500 gram cantharellen, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, kastanjechampignons of wat je maar wilt.
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels tijm
1 fijngehakt teentje knoflook
peper, zout
2 eetlepels fijngesneden peterselie

Maak de paddestoelen schoon en snij ze in stukken. Kleine exemplaren kun je heel laten. Verhit de olie in de koekenpan. Bak de paddestoelen met de tijm en de knoflook enkele minuten op hoog vuur onder voortdurend roeren. Maak op smaak met zout en peper. Laat de paddestoelen nog plm. 10 minuten zachtjes pruttelen.
Verdeel de paddestoelen over de crostini. Bestrooi ze met peterselie en eventueel nog een druppeltje olie. Warm serveren!

15.Crostini met sardineboter
blikje sardines (goed uitgelekt en ontdaan van graatjes)
50 gram zachte boter
2 eetlepels fijngehakte lente-ui
2 eetl kappertjes
1 lente-uitje in dunne ringetjes

Prak de sardines fijn en meng nu alle ingrediënten door elkaar. Besmeer de crostini hiermee. Garneer met wat ringetjes lente-ui.

16.Crostini met vistapenade
1 klein sjalotje
2 teentjes knoflook
150 gram groene olijven zonder pit
1 klein blikje tonijn op olie (185 gram)
1 klein blikje ansjovis (48 gram)
1 eetlepel tomatenketchup
3 eetlepels olijfolie
mespunt cayennepeper
basilicum om te garneren

Sjalotje en knoflook pellen en fijnhakken. Tonijn en ansjovis uitlekken. Alle ingrediënten bij elkaar doen en in de keukenmachine tot een niet al te fijn mengsel draaien. Eventueel nog wat olie toevoegen.
Crostini besmeren met dit mengel en garneren met een blaadjes basilicum.

17.Crostini met tomatenboter
100 gr. roomboter, gezouten
2 teentjes knoflook (heel fijn gesneden of geperst)
4 gedroogde tomaten op olie (goed uitgelekt en fijn gesneden)
1 flinke eetlepel tomatenpuree
50 gram geraspte belegen kaas
1 theelepel tijm
blaadjes basilicum

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de boter, knoflook, gedroogde tomaten, tomatenpuree, tijm en kaas door elkaar in de keukenmachine of in het bakje geleverd bij de staafmixer. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
Besmeer de crostini met de tomatenboter. Leg de plakjes nog even onder de grill. Beleg de crostini voor het opdienen met een blaadje basilicum.

18.Crostini met tomatenmayonaise en sardines
1 blikje sardines in olie
1 vleestomaat
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel tomatenketchup
plm. 3 druppels tobasco
1 teentje knoflook (uitgeperst)
wat takjes peterselie om te garneren

Sardines uitlekken, schoonmaken (graatje eruit, staartje eraf) en in kleine stukjes snijden. Tomaat ontvellen, halveren, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
Mayonaise, ketchup, geperste knoflook en tobasco door elkaar roeren
Tomaatblokjes erdoor mengen.
Tomatenmayonaise op crostini smeren en garneren met stukje sardine en wat peterselie.

19.Crostini met roomkaas en gerookte zalm
200 gram roomkaas
2 eetlepels gehakte bieslook wat om te garneren
200 gram gerookte zalm
kappertjes
versgemalen peper

Roer de roomkaas los met de bieslook en versgemalen peper. Bestrijk de crostini met de roomkaas. Verdeel de zalm erover. Garneer met kappertjes en wat gehakte bieslook.

20.Crostini met roomkaas, chorizo en rode paprika
100 gram verse roomkaas naturel
100 gram kleine plakjes chorizo
reepjes rode paprika
met piment gevulde groene olijven zonder pit

Besmeer de crostini met de verse roomkaas. Leg hierop een plakje chorizo (eventueel dubbel gevouwen). Garneer met een reepje paprika en een halve olijf.

21.Crostini met mozzarella en tomatentapenade
100 gram groene olijven zonder pit
1 eetlepel kappertjes (uitgelekt)
9 gedroogde tomaten op olie (uitgelekt)
2 eetlepels fijngesneden basilicum ( wat blaadjes om te garneren)
ongeveer 3 eetlepels olijfolie of olie van de tomaten
versgemalen peper
2 bollen (buffel)mozzarella in plakjes.

Pureer de olijven, kappertjes, gedroogde tomaten en basilicum. Voeg zoveel olijfolie of tomatenolie toe tot je een lekkere smeuïge massa krijgt. Breng op smaak met peper. Bestrijk de crostini met de tapenade en leg hierop een plakje mozzarella. Versier met een blaadje basilicum.

22.Crostini met kipfilet en tonijnmayonaise (Pollo tonnato)
100 gram plakjes kifpfilet (vleeswaar)
1 groot blik tonijn
1 sjalotje (fijngesneden)
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel mayonaise
peper, zout

Tonijn uitlekken en fijnmaken en vermengen met snippertjes sjalot, kappertjes en mayonaise. Maak op smaak met peper en zout.
Crostini insmeren met tonijnmengsel. Plakjes kipfilet oprollen. Rolletjes in stukjes snijden en op elke crostini met tonijn een rolletje kipfilet leggen.

23.Crostini met kipfilet en geitenkaasdressing
1 trostomaat
2 eetlepels olijfolie
120 gram zachte geitenkaas
1 eetlepel (frambozen) azijn
zout, peper
wat blaadjes rucola
200 gram flinterdun gesneden kipfilet (AH)

Tomaat ontvellen. Pitjes verwijderen en tomaat in hele kleine blokjes snijden. In een pan de olie lauwwarm laten worden en van het vuur nemen. Kaas erboven verkruimelen. Azijn erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Tomaatblokjes door de kaasdressing roeren.
Op elke crostini een paar plakjes kipfilet leggen. Wat van de geitenkaasdressing erover verdelen en garneren met een blaadje rucola.

24.Crostini met manchego en gedroogde tomaten
150 gram Manchego kaas (Spaanse harde kaas)
6 gedroogde tomaten op olie
fijngesneden bieslook

Manchego in plakjes snijden. Tomaten goed uitlekken en in smalle reepjes snijden.
Crostini beleggen met de kaas en garneren met 2 reepjes gedroogde tomaten en wat bieslook.

26.Crostini met stilton, portvijgen en rucola
1 eetlepel honing
1 dl rode port
3 verse of gedroogde vijgen
rucola
200 gram stilton of andere blauwe kaas in plakjes
versgemalen zwarte peper

In schaaltje honing met port mengen. Vijgen elk in 4 partjes snijden en plm. 20 minuten marineren in de port met honing.
Crostini besmeren met de stilton of andere blauwe kaas. Partjes vijg erop leggen en garneren met rucolablaadjes. Bestrooien met zwarte peper.

Het grootste deel van de recepten zijn afkomstig uit mijn kookboeken en een aantal recepten zijn van mezelf.

9 Reacties

  1. Heerlijk, goed voor een avondje lekker smullen, goed glas wijn erbij…hmmmmmm

  2. Van het weekend een borrel dus ik denk dat er wat van jou crostinis op tafel komen. Super bedankt voor het delen. Gr Kimmy

  3. Hallo Petra, Bij de borrel had ik gisteren op het feestje van ons jarig Froukje (19) o.a. Crostini alla contadina. Heerlijk hapje!! O ja, in plaats van witte wijn heb ik er een scheutje madeira door gedaan. Groetjes, Jos

  4. Neem dit artikel ook mee. Ga van het weekend eens lekker aan de slag. Gr Karinn

  5. Heerlijk hoor, bedankt voor al dit lekkers.

  6. Hoi Petra, ook dit artikel neem ik van je mee. Wij zijn gek op bruchettas en er staan lekker veel varianten in. Heerlijk, bedankt, Margrit

  7. bezemsteeltje

    7 april 2010 at 10:58

    Hoi Petra.
    Iedere keer als je een artikel plaatst en ik zie het,wel dan neem ik het heel graag mee.
    Bedankt en groetjes,Lut.

  8. Wauw! Wat ben je toch een kookwonder! Ik heb dit gelijk favoriet gezet. Groetjes, Louise

  9. Goed artikel Petra, ik neem het graag mee. Ook naar de kookclub. Groetjes Deon

Geef een reactie