Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Eva (11 jaar) : een keukenprinses

Tijdens de Kerstvakantie logeerde ons nichtje Eva bij ons. Zij vindt het erg leuk om te koken en helpt me dan ook vaak in de keuken.

Dit keer wilde ze voor ons (6 personen in totaal) een Kerstmenu koken.

Samen met haar heb ik (Petra) recepten uitgezocht.Ook hebben we samen gekeken in welke volgorde er gekookt moest worden. Daarna ging Eva aan de slag.

Ingrediënten bij elkaar gezochten starten maar.

Het Kerstmenu wat Eva voor ons gekozen heeft bestond uit:

- Salade met gerookte forelfilet

- Ovenschotel met spinazie, gehakt, tomaat en mozzarella van Louise

- Fruitspiesjes met chocoladesaus en slagroom

Af en toe werd Petra erbij geroepen voor wat advies. Maar helpenÂ….nee hoor! Alles werd door Eva zelf gedaan. En het resultaat wasÂ…Â…verrukkellijk !!!!!

Eva is hier bezig met het voorgerecht. Wat was dat lekker! Kijk maar naar het recept.

Salade met gerookte forel

200 gr. gerookte forelfilet

2 appels (liefst Elstar)

1 ui

200 ml. zure room

1 el. geraspte mierikswortel (potje)

1 el. Citroensap

2 theelepels suiker of honing

1 zakje veldsla

peper

Snij de forel in lange repen.

Was de appels. Verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.

Pel en snipper de ui.

Maak een sausje van zure room, mierikswortel en citroensap. Voeg naar smaak wat suiker en peper toe. Schep de dressing om met de appel en de ui.

Was de veldsla en verdeel de sla over de borden.

Verdeel de appelsalade over de veldsla.

Leg hierop de repen gerookte forel.

Garneer met wat dille en een half plakje citroen.

Toen het hoofdgerecht. Eva koos hiervoor de ovenschotel met spinazie waar ze dol op is. Het is een recept afgeleid van de Mozzarella beef spinazie van Alidada (alias Louise) van Smulweb. Ik heb dit recept wat aangepast. Ik maak dit zelf altijd met aardappelpuree of aardappelplakjes erop. Uit de oven helemaal klaar dus.

Eva koos in dit geval voor de aardappelplakjes die ze ook helemaal zelf gemaakt heeft. (Natuurlijk kan een pakje voorgekookte aardappelplakjes ook, maar die heb ik eigenlijk nooit in huis).

Ovenschotel met spinazie, gehakt, tomaten en mozzarella

500 gram gehakt.

1 eetlepel olijfolie

1 blik tomatenblokjes

2 eetlepels tomatenpuree.

2 fijngesneden teentjes knoflook.

1 flinke theelepel suiker.

1 groentebouillonblokje

1 1/2 theelepel zout en versgemalen peper,

Voor de spinazie en kaas vulling:

± 450 gram diepvries spinazie (deelblokjes )

20 gram paneermeel

2 eieren.

2 bollen Mozzarella kaas in dunne plakjes gesneden

75 gram geraspte belegen kaas

Voor het aardappeldakje:

750 gram aardappelen

BEREIDING:

Schil de aardappelen. Snij ze in niet te dunne schijfjes. Kook de schijfjes aardappel in water met zout in plm. 10 minuten gaar. Laat ze in een vergiet afkoelen.

Verhit de olie in de wok en bak het gehakt rul en bruin.

Voeg de knoflook en het tomatenpuree toe en bak dit even mee.

Voeg dan de tomatenblokjes, suiker en bouillon toe. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan. Laat op laag vuur plm. 30 minuten zachtjes pruttelen.

Proef daarna of er voldoende peper en zout in zit.

Laat de spinazie ontdooien. Roer paneermeel, eieren en zout en peper naar smaak door de spinazie.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe eerst de gehakt-tomatenmassa in een ovenschaal.

Bedek deze met de spinazie. Leg hierop de Mozzarella plakjes en het grootste deel van de geraspte kaas. Hierop komt de andere helft van het gehakt.

Dek de schaal af met de plakjes aardappel.

Bestrooi met de rest van de geraspte kaas.

Bak de ovenschotel ongeveer 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven (200 graden) tot alles mooi goudbruin ziet.

Fruitspiesjes met chocoladesaus en ijs

En dan “als klapper” van de avond : HET TOETJE.

Je ziet wel hoe lekker dat er uitziet.

Eva heeft dit als volgt gemaakt:

Fruitspiesjes met chocoladesaus en ijs

(6 personen)

18 satéprikkers

mandarijnen, schoongemaakt in partjes

bananen, schoongemaakt in stukjes

18 (druiven zonder pit

1 flinke mango, schoongemaakt in stukjes

kiwi’s, schoongemaakt in blokjes

1 flesje of zakje chocoladesaus

ijs naar smaak

Prik aan elke satéprikker een stukje van elk fruit.

Bestrooi de borden met poedersuiker.

Leg op elk bord 3 fruitprikkers.

Giet er wat chocoladesaus over en een beetje ernaast.

Leg er een bolletje ijs bij.

Een heerlijk en gemakkelijk te maken toetje!

Home Recepten