Pompoenfeitjes

Leuke en handige dingetjes die weinig mensen weten over pompoenen.

Pompoenen komen van oorsprong uit Midden-Amerika.
Het woord pompoen komt van het griekse woord ‘pepon’ dat ‘grote
meloen’ betekent. ‘Pepon’ werd door de fransen genasaliseerd tot ‘pompon’ wat uiteindelijk in het nederlands ‘pompoen’ werd. De indiaanse naam voor pompoen is ‘isqoutm squash’.

In Amerika is de meloen al vele honderden (zoniet duizenden) jaren
bekend. Indianen droogden vroeger repen pompoen, en woven er matten
van. Ook werden lange repen pompoen geroosterd en opgegeten.

De typisch amerikaanse pumpkin pie stamt af van een gerecht dat door de amerikaanse kolonisten werd gemaakt: hierbij werd de bovenkant van een pompoen er af gesneden, de zaden verwijderd en de vrucht gevuld met melk, specerijen en honing. De pompoen werd vervolgens in de hete as van een vuur gebakken.

Vele delen van de pompoen zijn eetbaar, niet alleen de vrucht. De zaden kunnen geroosterd worden gegeten, en ook de bloemen worden wel in
gerechten verwerkt.

Pompoenen werden ook wel gebruikt als geneesmiddel ze werden wel
ingezet ter genezing van slangebeten en om sproeten te verwijderen.
Indianen gebruikten pompoenzaden als geneesmiddel.

Je kunt pompoenen heel makkelijk zelf in de moestuin kweken. Zo weet je zeker dat je alle heerlijke recepten op deze pagina kunt maken!

5 Reacties

  1. Ik kwam dit arikel tegen op de pagina van Elieze.Ik zet hem bij mijn favorieten.


    groetjes van Yvonne

  2. Wat een leuk artikel over pompoenen
    Eten doe ik ze niet,heb ze meestal voor de sier,maar ga het nu toch eens proberen

    Groetjes Elieze

  3. Hallo Renate

    In mijn moestuintje heb ik een paar pompoenen gekweekt en de oogst was heel aardig een stuk of 10 pompoenen van ieder ongeveer 3 kg.
    De meeste heb ik al weggegeven maar een paar wil ik bewaren. Weet jij of ze net zolang houdbaar zijn als kalabassen en zijn ze over bv 3 maanden nog steeds te eten?

    Ik vind je pagina heel goed
    groeten van Flipje

  4. Graag wil ik een recept voor het maken van pompoenen zoet zuur. Dit is lekker bij de stamppot.

Geef een reactie