Wijntips

Als u bij de maaltijd wijn wilt drinken, kunt u zich laten leiden door de aanwijzingen op onderstaande wijnwijzer. De wijnen zijn ingedeeld in 12 groepen, u vindt ze terug in de opsomming van gerechten onderaan dit artikel. Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Bergerac, Muscadet, Edelzwicker, Sylvaner, Vin de table, Vin de Pays, Blanc de Blancs, Bourgogne, Aligote (alle uit Frankrijk); Soave, Verdicchio, Frascati, Orvieto (alle uit Italie); jonge Rioja (Spanje); Vinho Verde (Portugal); Rivaner, Elbling (Luxemburg); Chardonnay (Bulgarije).Riesling, Pinot Blanc, Sauvignon de Touraine, Sancerre, Pouilly-Fume, Macon, Graves (alle uit Frankrijk); Pinot Bianco, Pinot Grigio (Italie); Rioja (Spanje); Rijn en Moezel (Duitsland).Bourgogne in vele varianten, Pinot Gris Tokay, Gewurtztraminer (alle Frankrijk); hoogwaardige Rijn en Moezel (Duitsland); Chardonnay (Australie en Verenigde Staten).Sauternes, Monbazillac, Coteaux de Layon, muskaatwijnen (alle Frankrijk); Auslese, Trockenbeerenauslese (Duitsland en Oostenrijk).Champagne, methode champenoise (Frankrijk); Cava (Spanje); Spumante (Italie); Sekt (Duitsland en Oostenrijk).Vin de Table, Vin de Pays, eenvoudige Bordeaux en Bergerac (alle Frankrijk); tafel- en merkwijnen (Italie, Spanje, Portugal en overige landen).Cotes du Rhone, Cotes du Roussilon, Corbieres, Minervois, Crozes-Hermitage, Cotes du Ventoux, Coteaux du Tricastin, Buzet, Cahors, Coteaux du Lanquedoc, Saint-Chinian, Cotes de Provence (alle Frankrijk); jonge Rioja, Valdepenas (Spanje); Cabernet Sauvognon, Melnik (Bulgarije); Shiraz (Australie); Dao (Portugal); Sangiovese, Valpolicella (Italie).Beaujolais, Coteaux du Lyonnais, Macon, Touraine, primeurwijnen (Frankrijk); Bardolino, Lambrusco (Italie).Bordeaux als Medoc, Saint-Emilion, Graves, enz. (Frankrijk); Cabernet-Sauvignon (Australie en Verenigde Staten); rijpe Rioja, Cabernet-Sauvignon e.a., Penedes, Ribera del Duero (Spanje); Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano, hoogwaardige Vino da Tavola (Italie); Bairrada (Portugal).Rode Bourgogne, Hermitage, Cote Rotie, Chateauneuf du Pape, Gigondas (Frankrijk); Barola, Barbaresco (Italie).Rose de Loire, Pinot Noir, Cotes de Provence, Tavel (Frankrijk); rose (Portugal en Spanje).Banyuls, Vins Doux Naturels (Frankrijk); sherry, PX, Malaga (Spanje); Port, Madeira (Portugal); Marsala (Italie).De cijfers achter de verschillende gerechten corresponderen met die uit de genoemde groepen.

Aperitief, 1, 2, 3, 4
Asperges, 2
Biefstuk, 7, 8, 9, 10
Chocolade, 12
Dessert, 4, 12
Eend, tam, 7, 8, 9
Eend, wild, 2, 3, 7, 8, 9
Eierschotel, 2, 5
Forel, 1, 2, 8
Fruit, 4, 5
Gans, 2, 3, 8, 11
Garnalen, 1, 2
Gebraad, 7, 8, 9, 10
Gevogelte, 7, 8, 9
Haas, 7, 9, 10
Kaasfondue, 1, 2, 11
Kalfsvlees, 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 11
Kalkoen, 3, 7, 8, 11
Kip, 1, 2, 3, 6, 7, 8, 11
Koud Vlees, 1, 2, 3, 6, 7, 8
Konijn, 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9
Krab / kreeft, 2, 3, 5
Lamsvlees, 7, 9, 10
Mosselen, 1
Oesters, 1, 2, 5
Paddestoelen, 7, 9, 10
Paling, 2, 3, 8
Parelhoen, 3, 7, 8, 11
Pate, 2, 3, 7, 8, 9
Pizza, 1, 2, 6, 7, 8
Ree, 9, 10
Rood vlees, 7, 8, 9, 10
Rundvlees, 7, 8, 9, 10
Rijsttafel, 1, 2, 8, 11
Salade, 1, 2, 5, 11
Stoofschotel, 6, 7, 8, 9, 10
Soep, 12
Varkensvlees, 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 11
Vis, 1, 2, 3, 5, 8, 11
Wils, 7, 9, 10
Zalm, 2, 3, 5, 11
Zeevis, 1, 2, 3, 8, 11
Zoetwatervis, 1, 2, 3, 11
Zuurkool, 1, 2, 8, 11

4 Reacties

  1. Ik mis hier het sausje. Eet ik mijn vlees met kerrie saus of naturel. Mijn keus valt dan op twee heel verschillende wijnen.

  2. Neem ik even mee hoor!!!Bedankt en de groetjes van ANJA….

  3. Jeetje wat gaaf is dit. Neem dat natuurlijk even mee

    Marianne Oud

  4. Methode Champenoise mag niet meer gebruikt worden.
    Mousserende wijnen die volgens dezelfde methode gemaakt worden als de champagne’s noemen ze nu Methode Traditional

Geef een reactie