ZOMER dus PICKNICKEN!


Ga naar een park, bos of veld in de buurt met een lekker gevulde picknickmand. Het heeft wel wat voorbereiding nodig. Maar je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt natuurlijk.

Wat heb je nodig:
Een mand, een koelbox en een kleed om op te zitten. Borden, bestek, glazen, servetten, vliegenkapjes, anti muggenmiddel en een zak voor het afval. Eventueel een parasol.

Ook handig als je met de auto bent: vervoer het picknick eten en drinken in (klap)kratten of dozen. Op de picknickplek keer je de krat(ten) om, je gooit er een leuk kleedje over en klaar is je buffettafel.

Naai vier lussen aan de hoeken van je picknickkleed zodat je met vier haringen het kleed kan vastzetten. Bij wind scheelt het dat je niet steeds de hoeken moet recht leggen en het kleed blijft mooi liggen. Wat stop je in je picknickmand en koelbox?

Eenvoudig:

Neem wat lekkere, verschillende broodjes. Je kunt de broodjes vooraf beleggen, b.v. met kaas, ham, tonijn en zalm. Doe wat sla, tomaat, komkommer, geraspte wortel, augurk, paprika in vacuüm te sluiten bakjes zodat je dat ter plaatse op de broodjes kan doen om te voorkomen dat de broodjes klef worden.

Een kleine watermeloen kan je ook prima meenemen in de picknickmand. Vergeet dan niet ook een groot mes en een stevige snijplank mee te nemen, om de meloen ter plaatse in stukken te snijden. Ander fruit, zoals aardbeien en kersen, neem je mee in plastic bakjes.
Met wat drinken is de maaltijd dan eigenlijk al compleet.

Uitgebreid:

Je kunt van te voren een aantal gerechten thuis klaarmaken:
• Kant-en-klare pannenkoekjes kan je bij de supermarkt halen. Ze zijn ook koud erg lekker. Smeer er dan een laagje dikke citroenkwark op en beleg de pannenkoekjes verder met vers zomerfruit, zoals bramen, frambozen en blauwe bessen. Eventueel afmaken met wat poedersuiker en het is smullen geblazen!
• Kook thuis alvast wat eieren en neem deze ook mee. Lekker om zo te eten of op een broodje. Niet vergeten: kleine potjes zout en peper.
• Ook voor kleintjes is het leuk om te picknicken. Zorg dan dat je voldoende producten meeneemt die zij ook kunnen eten, bijvoorbeeld kleine bananen, babykoekjes of een flesje melk. Vergeet ook niet om een zonnehoedje, zonnebrand met een hoge factor en anti-muggenmelk mee te nemen.
• Vruchtensap blijft lekker koud in een thermoskan met wat ijsklontjes.

Picknickrecepten

Wat dacht je van een lekker koud soepje?

https://www.smulweb.nl/recepten/1383681/Koude-aardappelroomsoep

Quiche Lorraine

Ingrediënten
• 125 g boter, in kleine blokjes
• 250 g bloem extra voor bestuiven
• 5 eieren
• 200 g ontbijtspek, aan een stuk
• 1/2 tl olie
• 150 ml melk
• 2 bekertjes crème fraîche (a 125 ml)
• 120 g gruyère (kaas), geraspt
• nootmuskaat, geraspt
Hulpmiddelen
• quichevorm (Ø ca. 26 cm), ingevet en met bloem bestoven
Bereiden
Meng de boter met de bloem. Voeg 1 ei, 1 tl zout en 1 tl ijskoud water toe en meng tot een homogene massa. Kneed niet te lang, want dan haal je al het lucht uit het deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het ruim een uur rusten.
Rol het deeg uit op een bebloemd keukenblad. Zorg dat het deeg mooi egaal, rond van vorm en overal precies even dik is. Veeg alle overtollige bloem eraf en bekleed de quichevorm met het deeg.
Druk het deeg goed aan tegen de rand van de vorm. Snijd het overtollige deeg bij de randen af. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat er geen lucht onder blijft zitten.
Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze gaar in een pan met een dikke bodem met de olie.
Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze gaar in een pan met een dikke bodem met de olie. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng in een kom de eieren met de melk, de crème fraîche en de kaas en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel de spekjes over het deeg en schenk het eimengsel erover. Bak de quiche 10 min. onder in de oven, zodat de bodem goed gaar wordt. Verplaats het rooster naar het midden en verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Laat de randen en vulling van de quiche garen in ca. 30 min. Meenemen: laat de quiche in de vorm en dek af met vershoudfolie.
Je kunt de taart 1 dag van tevoren bereiden. Laat de afgebakken taart afkoelen en bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. Je kunt de taart op de dag zelf 15 min. opwarmen in een voorverwarmde oven op 160 °C of koud eten.
Tip
Door de spekblokjes eerst even te blancheren, ofwel heel kort te koken in een laagje water, worden ze minder zout en verliezen ze wat van hun vet.
Het geheim van de quiche Lorraine van Alain Caron. 'Alles begint met het deeg. Het allermooiste is om het zelf te maken. Je kunt het recept gemakkelijk van tevoren maken. De quiche is koud of warm te eten. Een 'passe-partoutgerecht', noemen de Fransen het dan ook. Niet alleen het moment waarop je de quiche kunt eten, ook het recept is flexibel. Als je er een extra ei of wat meer kaas in doet, gaat het ook goed. Het wordt alleen wat zwaarder.

Groentendip met blauwaderkaas

Ingrediënten
• 50 g blauwaderkaas
• 4 el crème fraîche (bekertje 125 ml)
• 1 grote komkommer
• 1 bosje radijs
• 1 bakje romaatjes (kleine tomaatjes, 250 g)
• 1 bos peen

Bereiden
Maak de blauwaderkaas in een kom fijn met een vork en roer de crème fraîche erdoor. Snijd de komkommer in de lengte in reepjes, maak de radijsjes en de tomaatjes schoon en rasp de wortels schoon. Serveer de groenten met de dip. Neem de groenten en de dip apart mee in afgesloten bakjes.
Je kunt de dip 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast.

Gemarineerde kipkluifjes

Ingrediënten
• 4 el sojasaus
• 1 el sambal oelek
• 2 tenen knoflook, in plakjes
• 2 schalen kipkluifjes naturel (a 500 g)

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer in een platte schaal de sojasaus met de sambal en de plakjes knoflook door elkaar. Schep de kipkluifjes door deze marinade. Leg de kluifjes met marinade op de met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 20 min. in het midden van de oven gaar worden. Meenemen: neem de kipkluifjes mee in een afgesloten bakje.
Je kunt de kipkluifjes 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. U kunt de kipkluifjes op de dag zelf 10 min. opwarmen in een voorverwarmde oven op 170 °C of koud serveren.

Tip
In plaats van een marinade van sambal en sojasaus kunt u de kipkluifjes ook inwrijven met kerriepoeder.

Picknickbol met tonijn

Ingrediënten
• 1 boulle beurre, (rond brood)
• 4 el tapenade van zongedroogde tomaten
• 2 blikjes tonijn in olijfolie (a 185 g), uitgelekt
• 1 pot gegrilde paprika's rood (295 ml), in reepjes
• 1 zakje selderijblad
• 100 gram Parmigiano Reggiano flakes

Bereiden
Snijd de kap van het brood en hol het brood tot op 1 cm uit. Besmeer de binnenkant van het brood met de tapenade. Vul het brood met 1/3 van de tonijn, 1/3 van de gegrilde paprika en 1/3 van de selderij. Maak zo 3 lagen en bestrooi elke laag met de flakes en (versgemalen) peper. Druk de vulling steeds stevig aan. Leg de kap weer op het brood en verpak het brood strak in vershoudfolie. Leg het brood minimaal 2 uur in de koelkast. Leg een plank met een zwaar voorwerp (bijv. literpak melk of blik) op het brood zodat de smaken goed kunnen intrekken. Neem het brood verpakt mee en snijd het ter plekke met een scherp (brood)mes in punten.

Kipwrap met tomatenmayonaise

Ingrediënten
• 3 el mayonaise
• 6 zongedroogde tomaten; fijngesneden
• 2 grote tortilla's
• 50 g ijsbergsla, in reepjes
• 100 g kipfilet (vleeswaren)

Bereiden
Roer de mayonaise door de tomaten en bestrijk hier de tortilla's mee. Verdeel de ijsbergsla en de kipfilet over de tortilla’s. Rol de tortilla's strak op, snijd ze schuin doormidden en verpak ze voor vervoer strak in vershoudfolie.
Je kunt de wraps ’s ochtends al maken. Bewaar tot gebruik verpakt in vershoudfolie in de koelkast.

Huisgemaakte limonade

Voor 1 liter heb je nodig
• 4 citroenen ( 1 voor decoratie)
• 100 gram suiker
Boen de citroenen goed schoon en rasp van twee citroenen de schil (niet het witte gedeelte, dat is bitter). Pers alle citroenen uit, voeg de rasp toe, voeg de suiker toe, goed roeren. Voeg dan 0,8 liter kokend water toe en laat afkoelen. Zeef de limonade en voeg naar smaak meer suiker toe, of verdun het juist met wat water.
Voeg citroenpartjes toe als garnering.
Variant: rasp er wat verse gember in.

Tonijn pasta salade

Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten:
• 2 blikjes tonijn uitgelekt
• 2 eetlepels kappertjes
• 8 gedroogde tomaatjes op olie in stukjes gesneden
• zeezout en vers gemalen peper naar smaak
• 500gram pasta
• zakje gewassen rucola sla
• zakje pijnboompitjes
• 5 eetlepels pesto
Bereiding:
Kook de pasta beetgaar en spoel hem koud. Meng de pesto door de pasta. Doe de tonijn, gesneden tomaat, kappertjes, rucola hierbij en maak het op smaak met wat zeezout en gemalen peper.
Als laatste de pijnboompitjes toevoegen vlak voor het eten.
Van Ellen Jongeling

Roerei wraps

Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten:
• 6 eieren,
• 4 eetlepels melk
• 75 gram geraspte komijnekaas
• boter
• peper en zout
• 4 bloemtortilla's
• groene pesto
• 75 gram dun gesneden rauwe ham
• 1 bosje waterkers.
Bereiding:
Maak roerei van 6 eieren, 4 eetlepels melk, 75 gram geraspte komijnekaas, peper, zout en boter. Spreid 4 kant-en-klare bloemtortilla’s uit en bestrijk ze dun met groene pesto.
Strijk er het roerei over uit en leg daarop 75 gram flinterdun gesneden rauwe ham en de blaadjes van 1 bosje waterkers.
Stevig oprollen, de rollen halveren en elk stevig in een velletje plastic folie rollen.
Van Angelique Duykers

Ciabatta kipfilet

Bereidingstijd: 10 minuten
Ingrediënten (4 personen):
• 1 ciabatta brood
• 4 eetlepels mayonaise
• 20 gram gesneden kipfilet
• 1 bosje radijs
• 100 gram veldsla
Bereiding:
Snijd het brood in de lengte doormidden. Besmeer de onderste helft met mayonaise. Leg hier plakjes kipfilet op. Verdeel de in plakjes gesneden radijs over de kipfilet en dek deze toe met veldsla. Leg de bovenste helft van het brood op de sla. Snijd het brood in stukken of wikkel het, voor de picknick, in folie.
Van Corinda de Wit

Sticky drumsticks

Voor 4 personen
Ingrediënten
• 4 drumsticks of 12 kipkluifjes
• 125 ml ketchup
• 125 ml honing
• 100 g bruine basterdsuiker
• 100 ml sojasaus
• 1 teentje knoflook
• tabasco naar smaak bouillonpoeder/zout naar smaak
Verwarm de oven op 180 graden.
Pel de knoflook en rasp/pers fijn.
Meng in een hapjespan de knoflook, ketchup, honing, sojasaus, bruine suiker en tabasco en meng.
Verwarm het mengsel op laag vuur circa 5 minuten. Proef nog even en breng eventueel nog verder op smaak.
Leg de drumsticks/kluifjes in een ovenschaal. Schenk de saus eroverheen.
Zet de schaal in de oven en bak de drumsticks/kluifjes circa 60-75 minuten.
Zowel warm als koud overheerlijk.

Veel plezier met je picknick !

7 Reacties

  1. partymanpatrick

    1 april 2014 at 15:22

    Lekkere recepten, ik verheug me al op de zomer

  2. bezemsteeltje

    19 juni 2011 at 16:34

    Jammer dat het regent…of ik was zo weg!
    Bedankt voor je artikel,groetjes,Lut.

  3. Hardstikke leuk artikel Jos. Ik had het al eerder gelezen via mijn mail, maar wil je ook hier nog even een compliment geven. Ziet er heel erg leuk uit. Ik zet je artikel favoriet. Als ik nog eens echt ga picknicken!!!
    Er staan ook leuke recepten in die ik zeker ga gebruiken. Bedankt! Hartelijke groet, Petra

  4. lekker, lekker.. Bedankt Jos. deon

  5. Een heel smakelijk artikel Jos, leuk gedaan met die foto`s erbij en de tips natuurlijk. Recepten voor elk wat wils, ik bewaar het. Groetjes, Louise

  6. Mooi artikel en wat de recepten betreft, daar is wel voor iedereen wat bij. Bij het lezen krijg je echt zin om met een mooi gevulde picknickmand en een lekker wijntje erop uit te gaan. Ik bewaar het, bedankt … Margrit

  7. FJbaktpannenkoeken

    11 juni 2011 at 17:49

    Leuk artikel en fijne recepten, die je hebt verzameld. Krijg al helemaal zin in een picknick. Dankjewel!

Geef een reactie