Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Bakken - Braden- Grillen

De techniek van ovens en magnetrons ontwikkelt zich steeds verder. Het gebruikersgemak staat voorop. Tevens komen er nieuwe kooktechnieken bij voor het maken van de lekkerste gerechten. De meest simpele oven heeft onder en bovenwarmte voor koken, bakken en/of grillen. Luxere ovens combineren boven en onderwarmte met heteluchtcirculatie. Er kan dan op meerdere niveaus tegelijk worden (af)gebakken. Een nieuwe techniek is thermo-grillen waarbij hete lucht langs het gerecht stroomt, omdraaien hoeft dan niet meer. Er zijn ook conventionele ovens met een dampgaarfunctie. Het gerecht kan daarbij zelfs op de borden in de oven worden gezet. Bij conventioneel bakken wordt altijd stoom geproduceerd. Enkele modellen hebben een knop om de dampafvoer af te sluiten. Het vochtige klimaat geeft betere resultaten bij het bakken van gerechten die gemakkelijk uitdrogen zoals brood,cake,mager vlees en wild.Ovens zijn voorzien van allerhande accessoires: onder meer draaispit, kerntemperatuurmeter en pizzabaksteen. Sommige typen worden geleverd met een ovenverkleiner. De oven biedt dan nog ruimschoots plaats aan 2 bakplaaten, maar u bespaart wel zo`n 20% energie. Het onderste gedeelte kan dienen voor het warmhouden van gerechten of het opwarmen van borden.Een vermogen van rond de 600 watt is genoeg voor simpel opwarmen. De meeste magnetrons worden alleen gebruikt voor standaard gerechten: een kant-en-klaar maaltijd of babyvoeding. Magnetrons met een `memorytoets` zijn dan een pre. Voor het echte kookwerk is een hoger vermogen (tot 1000 Watt) nodig. Deze zwaardere magnetrons hebben vaak ook meer functies zoals een grill en uitgebreide keuzetoetsen voor (automatische) programma`s. Een groeiend aantal apparaten werkt met microgolven die door twee inlaten de ovenruimte binnenkomen. Het voedsel wordt dan gelijkmatiger verwarmtWeinig ruimte? Dan is er een apparaat dat oven- en magnetronfuncties combineert. De meest veelzijdige combimagnetrons hebben 3 functies: magnetron, heteluchtoven en grill. Deze functies kunnen afzonderlijk of in combinatie worden ingeschakeld. Ideaal: kip erin, ontdooien met de magnetron en daarna wachten op een krokant korstje dankzij oven of grill. Veel modellen bieden een keur aan voorgeprogrammeerde ontdooi- en kookprogramma`s waarvan de instelling afhankelijk is van het soort voedsel en gewicht.Stoomovens worden al op grote schaal in de horeca gebruikt. In de stoomoven blijven de geur- en smaakstoffen en het vitaminegehalte op peil dankzij een snelle verhitting onder hoge druk. De temperatuur wordt precies ingesteld en afgestemd op de stevigheid van het voedsel. De stoomoven biedt ongeveer evenveel tijdwinst als de magnetron. Aardappelen zijn in 7 minuutjes klaar alleen is dit ongeacht de hoeveelheid. Aanbranden en overkoken kan met stoom niet, de 105?c grens wordt immers nooit overschreden. Het voedsel gaart bovendien niet na waardoor het knapperig blijft. Voor de installatie van Sommige modellen is een vaste aan- en afvoer nodig, andere hebben een los waterreservoir. Een variant op de stoomoven is de stoomkokerKijk ook een op mijn pagina daar staan nog meer artikelen, onder andere een speciaal over stoomovens en een leerzaam artikel over olijfolie

Groetjes Princedirk

Home Recepten Kookboeken