Iets meer over deze “vergeten groente” Aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. Ze is familie van de zonnebloem. In Frankrijk noemt men de knollen ‘topinambour’, in Engeland ‘Jerusalem artichoc’. Het aroma doet een beetje aan artisjok denken. De smaak van aardpeer is tamelijk bijzonder en kan een etentje aardig opfleuren.
Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. De knollen bevatten namelijk veel inuline. Deze suiker (polysacharide) is goed voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen – voor diabetici moeilijk afbreekbare – glucose vrijkomt. Daar ligt dan vooral de gunstige werking, zowel voor suiker- als niet suikerzieke mensen.
Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotin (een vitamine), calcuim, cilicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.
De meest gebruikelijke bereidingswijze bestaat erin de knollen gedurende 10 à 15 minuten te koken met een weinig water (vooral niet te lang koken, want dan vallen ze uit elkaar). Je kan aardpeer ook bakken (in schijfjes) of als smaakmaker toevoegen aan soep. Rauw geraspt als een salade zijn ze ook erg lekker en smaken dan noot-achtig.
Meer info:
Andere namen voor de aardpeer zijn: Topinamboer en Jerusalem-artisjok. De Latijnse naam is Helianthus tuberosus.
Aardperen hebben een grillige vorm en zijn ongeveer 4 – 8 centimeter groot.
Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig. Door blootstelling aan licht wordt de kleur van de knol violet of lichtbruin. Let er bij aankoop op dat de knollen stevig aanvoelen en niet verschrompeld zijn.
Smaak:
De smaak van de knol is lichtelijk zoet en heeft iets van een artisjok.
Bewaren:
Meestal maar kort, in de groentelade van de koelkast. (Tip: Laat aardperen uit eigen tuin zo lang mogelijk in de grond zitten en oogst naar behoefte.)
Verkrijgbaarheid:
Aardperen worden op zeer kleine schaal geteeld. Soms zijn ze verkrijgbaar in biologische winkels en op (biologische) markten, zoals de Noordermarkt in Amsterdam.
Schoonmaken:
Jonge crèmekleurige aardpeer kan met schil gegeten worden, oudere knollen schillen of na het koken pellen.
Sierwaarde:
Omdat de aardpeer familie is van de zonnebloem, bloeit hij ook met kleine zonnebloem-achtige bloemen op 2 tot 3 meter hoge stengels.
Teelt:
Plant de knollen ca. 5 cm diep in normale, liefst iets losse tuingrond op een plek, waar ze mogen uitdijen, want ze kunnen nogal woekeren. Ze zijn winterhard tot wel min 30 Graden. Oogst vanaf september tot in het voorjaar de verse knollen naar behoefte. Door de hoogte en de stevigheid van de stengels zijn ze ook best geschikt als windsingel.