Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Zelf mosselen rapen

Gek op mosselen? Je vindt ze natuurlijk bij Jumbo, maar wist je dat je ook zelf mosselen kunt rapen? Wilde mosselen uit onze eigen Noord- of Waddenzee kun je gewoon eten. Verser wordt het niet. En met de hele familie genieten van de frisse zeewind terwijl je op zoek bent naar mosselen is ook nog eens hartstikke leuk. Wil je zelf mosselen rapen en er een heerlijk gerecht van maken? Met onze tips komt dat helemaal goed.

Kies de juiste tijd

Het is leuk om je eigen maaltijd uit de natuur te halen, maar het strand ligt niet altijd vol mosselen. De beste tijd is vanaf één uur voor tot één uur na laag water. Het mosselseizoen loopt van half juli tot april. Dus je kunt ze bijna het hele jaar door rapen.

Raap niet te veel mosselen

Mosselen raap je gewoon met je handen of een schepnetje. Let wel op: je mag in Nederland maximaal 10 kg mosselen rapen. Dat is ruim genoeg, want je rekent meestal 1 kg per persoon als je mosselen gaat eten. Toch iets te enthousiast geweest? Gooi de mosselen terug bij de vloedlijn, dan hebben de meeuwen ook een lekker hapje.

Week de mosselen in water met zout

Zelf geraapte mosselen schoonmaken is net wat meer werk, maar dan heb je ook wat. De mosselen zuigen zand op in hun schelp en dat is natuurlijk niet lekker om op te eten. Spoel de mosselen daarom eerst af met koud water en laat ze een tijdje weken in een koud water met zout. Spoel ze dan nog een keer.

Maak de mosselen schoon

Niet alle mosselen kun je eten. Verwijder de kapotte mosselen. Vervolgens tik je tegen de bak met mosselen, zodat ze dichtgaan. Gaat een mossel na een flinke tik nog steeds niet dicht? Dan kun je ‘m beter weggooien. Aan wilde mosselen hangen vaak draden: de baard. Deze trek je er gewoon af. Zitten er zeepokken op de mosselen? Dit kan geen kwaad, maar je kunt ze eraf wrijven.

Bereid de mosselen en gooi dichte exemplaren weg

Wilde mosselen mogen kleiner zijn dan de mosselen in de winkel; de smaak is er niet minder om. Je kunt ze heerlijk koken in bier, wijn of gewoon in water. Ook lekker: mosselen verwerken in paella of er een romige mosselsoep van maken. Mosselen die na het bereiden nog dicht zijn, kun je beter weggooien.

Heerlijke recepten met verse mosselen

Heb je een emmertje vol na een dag mosselen zoeken? Verwerk je mosselen dan in een van deze lekkere recepten.

Mosselen van de BBQ

Mosselen van de BBQ

4 ingrediënten

15 min

Gestoomde mosselen met citroenmayonaise

Gestoomde mosselen met citroenmayonaise

10 ingrediënten

20 min

Oosterse mosselen

Oosterse mosselen

6 ingrediënten

10 min

Mosselpan met courgette en friet

Mosselpan met courgette en friet

8 ingrediënten

15 min

Plaattaart met mosselen

Plaattaart met mosselen

7 ingrediënten

25 min

Bekijk alle recepten met mosselen

Home Recepten