Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

ZELF LIKEUR MAKEN

Zelf likeur maken is een boeiende hobby voor allen die een likeurtje kunnen waarderen. Likeur is het subtiele evenwicht tussen smaak en aroma.

Likeur is rustig genieten van het samenspel van kleur en geur.

Zelf likeur maken is een boeiende hobby voor allen die een likeurtje kunnen waarderen.

Het is nooit de bedoeling om een gecommercialiseerde likeur na te maken, dit zou trouwens onmogelijk zijn.

We trachten steeds op een eenvoudige manier, lekkere en originele likeurs te maken.

Na enkele pogingen heb je vlug de smaak te pakken en zal je merken dat je met de meest courante vruchten uit je tuin de lekkerste likeurtjes kan maken.

Alle hier vermelde likeuren zijn tamelijk eenvoudig te maken, en geven na enkele maanden (indien je zo lang kan wachten), een zalige en unieke likeur, met steeds dat persoonlijke tintje.

Alle recepten worden bovendien voorzien van persoonlijke commentaar en bevindingen.

Het is wel noodzakelijk de likeur de nodige tijd te geven om hem te laten rijpen, de volle smaak en de mooie kleur komt meestal pas na maanden.

Ingredienten:

Voor het maken van likeur hebben we drie basisbenodigdheden, namelijk alcohol, suiker en een smaak en kleur ingredient.

Alcohol:

De alcohol is noodzakelijk voor het bewaren van de likeur. Bovendien krigt de likeur haar ziel door de alcohol. Hoe sterk een likeur moet zijn, is afhankelijk van de samenstelling, en de persoonlijke voorkeur.

Het alcoholpercentage moet evenwel steeds minimum 18% zijn, omwille van de bewaring.

Vele soorten sterke drank kunnen als basis dienen, let echter op voor een eventuele eigen overheersende smaak. Meestal gebruik ik neutrale graanbrandewijn, vruchtenbrandewijn, of in sommige gevallen alcohol (96?).

Suiker:

Net als alcohol is suiker onmisbaar; het geeft de likeur zijn harmonieus evenwicht.

Aangezien suiker moeilijk oplost in water, en water onze likeur verdunt, maken we dikwijls gebruik van suikersiroop.

Wanneer men een deel van de suiker (max 15%) vervangt door glucosesiroop bekomt men bovendien een typisch licht stroperig effekt.

Aroma bouquet en kleur:

Dit is het derde en bepalende element van de likeur. Meestal gebruiken we hiervoor smakelijke en geurende vruchten(sappen), kruiden, koffie of thee, tot zelfs noten. Deze infgredienten vormen het eigen karakter van de likeur.

Zelf heb ik nog geen kruidenlikeur gemaakt, dar hier een grotere kennis van de kruiden noodzakelijk is. Meestal gebruik ik vruchten en bessen uit mijn eigen tuin.

Sommigen voegen op het einde een kleurstof toe om de kleur meer te accentueren. Dit kan vooral interressant zijn bij kruidenlikeur. Ikzelf maak hier geen gebruik van, wat soms een iets minder heldere kleur geeft.

Benodigdheden:

Voor de meeste recepten volstaan de gewone keukengereedschappen. Bijkomend maak ik gebruik van wekpotten tijdens de eerste fase van het proces (luchtdicht afgeloten ruime pot). Na de actieve fase wordt de likeur door een neteldoek overgegoten in zijn uiteindelijke rustfles. Het neteldoek zorgt voor het filteren van de likeur, zodanig dat men later een mooie heldere likeur bekomt. Werk de fles af met een mooi etiket, vermeld zeker produktiedatum en laat de fles daarna rusten. Voor het serveren gebruik ik glazen karaffen. Bij het overgieten van de fles naar de karaf zal men het laatste bezinksel verwijderen.

Suikersiroop:

Suikersiroop wordt gemaakt door 500 gram kristalsuiker samen met 0,5 gram wijnsteenzuur of citroenzuur op te lossen in 20 cl water. Dit geeft ongeveer 0,5 liter suikersiroop.

Doe de suiker bij het water en breng dit al roerend aan de kook. Op dat moment doet u er het wijnsteenzuur (opgelost in een beetje warm water) bij. Hierna laat u het mengsel nog 10 minuten zacht koken. Als men het langer laat koken zal de suiker immers karamelliseren. Als de oplossing is afgekoeld voegt men er nog water bij tot men 0,5 liter suikersiroop bekomt.Bron:Jan de Wachter

Home Recepten