Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

No waste: Vanillesuiker van gebruikte vanillestokjes.

P1300677 - kopie (2)

 

De eerste keer dat ik zelf vanillesuiker maakte, door het merg uit een vanillestokje te schrapen en dit te vermengen met gewone kristalsuiker, was tijdens het uitproberen van de Smulweb kerstbox 2015.

Ik kwam er later achter dat mensen die vaak bakken dit nog veel simpeler en goedkoper doen door gebruikte vanillestokjes te bewaren in een pot met fijne kristalsuiker of basterdsuiker.

Een betere manier van “no waste” kan ik zelf niet bedenken.

Nu heb ik dus zelf ook voortaan een pot suiker in de kast staan en telkens als ik ergens vanillestokjes voor gebruikt heb spoel ik ze eventjes af, maak ze droog, en stop ik ze in deze pot. De gebruikte vanillestokjes geven nog voldoende aroma af aan de suiker.

Je moet ze natuurlijk wel even laten “trekken” (2-3 weken) en om mee te beginnen zou je natuurlijk ook het eerste vanillestokje met merg en al kunnen toevoegen. altijd gemakkelijk om je eigen vanillesuiker binnen handbereik te hebben en ook nog eens zonder synthetische toevoegingen die normaal in de kant en klare zakjes met vanillesuiker gebruikt worden.

Bedankt Anke voor de gouden tip ;)

Home Recepten