Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Vraag in de spotlights week 14; Wat is een gezonder alternatief voor room of kaas?

Ik gebruik graag room en kaas in gerechten om met name groenten wat lekkerder te maken. Wat is een gezonder/magerder alternatief? Room & Kaas boordevol slecht vet

Room en kaas zijn beide vetrijke producten, ze zitten boordevol verzadigd vet. Verzadigd vet is het `slechte` vet en hier moet je voor oppassen.

Zo bevat room per 100 gram 36 gram vet en 20 gram verzadigd vet. En 48+ kaas per 100 gram 31 gram vet en 20 gram verzadigd vet.

Van beide producten zijn er gelukkig magerdere varianten verkrijgbaar;

 • Koksroom of kookroom bevat minder vet (18-20%) dan room.

 • Crème fraiche daarentegen bevat 35% vet.

 • Zure room bevat 20% vet.

 • Ook kun je in soepen en sauzen koffieroom gebruiken wat maar 12% vet bevat.

 • Kies voor 20+ of 30+ kaas i.p.v. 48+ kaas.

  Ook lekker! Groenten roerbakken in olijfolie

  Ook is het lekker om groenten te roerbakken in olijfolie. Olijfolie is rijk aan onverzadigde vetten en dit zijn de `goede` vetten. De groenten worden zo lekker knapperig en behouden hun vitamines.

  Met peper, zout, citroensap, knoflook en allerlei andere kruiden en specerijen kun je de groenten ook een lekkere smaak geven.

  Groeten, Felicia

  Als voedingsdeskundige bij Smulweb krijg ik dagelijks vragen binnen over voeding en diëten. Wekelijks zet ik een interessante vraag in de spotlights om verder op in te gaan en met jullie te delen. Mocht je nou zelf een vraag hebben over voeding stel deze dan gerust. Dit kan per mail felicia@smulweb.nl op het Dieetforum of op Mijn pagina

 • Home Recepten