Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

TWEE nieuwe KOOKGROEPEN op Smulweb

Kook- of webgroepen zijn ideaal om goede recepten en artikelen over een bepaald thema (die vaak populair zijn) overzichtelijk te bundelen en te bewaren. Het voordeel daarvan is dat je, indien je iets wilt maken of iets zoekt wat je elders niet goed, of snel, kunt vinden, in zo’n kookgroep met bepaald thema wel kunt vinden mits goed bijgehouden door de beheerder. Ik zal het nog één keer proberen uit te leggen: bij een kookgroep met een bepaald thema kun je je aansluiten mits dat thema je aanspreekt. Indien je je aansluit/aanmeld kun je overal bij, overal kijken en er zelfs je eigen artikelen/recepten in posten. Boven staan balkjes, het dashboard, daar kun je op klikken. Als je op “recepten” klikt zie je in een oogwenk het aantal recepten die erin staan, artikelen idem. Links kun je verfijnen. Zoek je iets met komkommer of met biefstuk dan tik je dat trefwoord links in de open ruimte in en zo vind je heel snel alles met betrekking tot dat trefwoord. Kortom als je weet hoe het werkt allemaal erg praktisch.

Het kan allemaal nog beter en nog practischer, maar dan zal de redactie toch eerst e.e.a. moeten veranderen en verbeteren. Zo zijn er hiaten, o.a. communicatie binnen de webgroepen met gelijkgezinden. Ook zijn er teveel ‘lege’ kookgroepen. Mensen beginnen maar wat of starten een groepje om zogenaamd recepten te delen met de buurvrouw met één of twee leden. Als je dan eens kijkt wat erin staat dan staat er helemaal niets in. Zoiets heeft géén enkele (meer)waarde. Wat dat betreft zou het de redactie sieren om eens grote schoonmaak te houden. Vergeet niet dat zo’n groep voor een groot en breed publiek aantrekkelijk moet zijn en er niet is om jouw Spaghetti te delen met je dochter of de buurvrouw. Daar is Facebook (of het gastenboek) beter voor geschikt.

Voorts weten heel veel mensen niet dat er naast elk recept op Smulweb rechts een groen pijltje staat. Daar kun je op klikken. Als je lid bent van een kookgroep en je klikt op dat pijltje en kookgroepen selecteert, je de juiste kookgroep kiest, kun je je eigen recept zo aan die groep toevoegen en zo kun je je eigen creatie dan delen met anderen. Als het je dan aanspreekt kun je het, op de gebruikelijke manier, bewaren en in je eigen ‘kookboek’ zetten. Allemaal heel makkelijk als je het weet.

Dan nu de nieuwste uitgelicht

Alles over wokken: De Wokkok

Hier in deze kookgroep kun je alles kwijt óf vinden over het gebruik van de wok, anders gezegd “roerbakken”.

Roerbakken, ook wel wokken genoemd, is een razendsnelle en gezonde kooktechniek voor alle ingrediënten en gerechten. Wokken doe je uiteraard in een wok. Dat is een pan die van oudsher van plaatstaal gemaakt is.

Door de holle bodem en hoge randen gaart het voedsel al omscheppend snel boven een felle hittebron en behoudt het zijn frisse kleuren, smaken, vitamines en andere voedingsstoffen.

Deze snelle bereidingswijze is bovendien heel economisch. In een mum van tijd staat er een heerlijke maaltijd op tafel. Omdat er heel weinig olie of vet nodig is, hebben gewokte gerechten in principe een laag vetgehalte en bevatten ze weinig cholesterol en calorieën.

Hoe gebruik je een wok:

* Snij alle ingrediënten direct in kleine stukken van circa 3 cm. Hierdoor wordt de bereidingstijd korter en zien de gerechten er direct lekker uit.

* Zet de wok op hoog vuur en laat de pan zo heet worden dat hij begint te walmen. Zorg dat de wok heel heet is en heet blijft, want dat voorkomt aanbakken. Bovendien worden de ingrediënten snel en gelijkmatig verhit en behouden ze hun natuurlijke smaak. Doe een scheutje wokolie in de pan. De olie is in een paar seconden al gloeiend heet.

* Voeg de groenten, vlees of vis die je wil wokken toe. Doe hetgeen het langst duurt om gaar te worden eerst in de pan. Voeg niet te veel in een keer toe, want anders koelt de pan weer af.

* Roer de gerechten tijdens het bakken voortdurend om. Dit kan met een grote lepel, een spatel of kookstokjes. Door de hitte van de wok is het eten binnen enkele minuten klaar.

* Als de basisingrediënten klaar zijn, voeg je de rest van de ingrediënten en smaakmakers toe. Roerbak het geheel nog even en het gerecht is klaar.

Om lid te worden en aan te melden klik HIER

Alles over salades en maaltijdsalades: De Saladebar

Salades en maaltijdsalades zijn razend populair op Smulweb en helemaal bij de dames. Vooral als het wat warmer wordt kiest men vaak voor zoiets omdat veel mensen dan niet zo zwaar willen tafelen. Salades zijn veelzijdig. Je kunt ze maken met alleen groenten en dressing of er vlees, vis, kip, aardappel of pasta door doen. Ze zijn vaak kleurrijk en worden geassocieerd met gezond. Met een lekkere dressing of sausje kun je ze opleuken, maar om die te vinden daar is weer een andere kookgroep voor.

Om lid te worden en aan te melden klik HIER

Nog meer leuke en lekkere kookgroepen:

Ik heb er alleen of met een mede moderator nog enkele in beheer, ook daar kun je te allen tijde nog aan meedoen.

- Vis, schaal en schelpdieren klik HIER

- De Aziatische keuken klik HIER

- De Stoverij (stoofjes) klik HIER

- Paddenstoelen klik HIER

- Vier seizoenen soep klik HIER

- Koken en smullen met KAAS klik HIER

In de kookgroepen onder mijn beheer vind je duizenden goede recepten en bijna honderd goede artikelen en worden elke week bijgewerkt. Iedereen is van harte welkom en veel plezier !

Home Recepten