Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Shoarma van A-Z

Je zelf altijd afgevraagd; “Hoe doet ze dat?” Zelf Shoarma maken

Ingrediënten

600 g varkensvlees van de nek of schouderlappen (vlees moet iets vet zijn) Snij het vlees in zo dun mogelijke plakjes. Je kan ook lamsvlees of kip gebruiken.

VOOR MARINADE:

1 t piment

1/2 t cayennepeper

1 t gemberpoeder

1/2 theel. kaneel

1 t knoflookpoeder

1 t komijnpoeder

1 t koriander

1/2 t geelwortel

1/2 t nootmuskaat

1 t peterselie, gedroogd

1 t selderij, gedroogd

1 t paprikapoeder

1 t zout

1 t zwarte peper

1-2 e olijfolie

Bereidingswijze

1. Meng kruiden en olie door elkaar en meng de marinade mengsel door het vlees.

2. Laat vlees voor tenminste 2 uur marineren. (hoe langer. hoe beter)

3. Bak vlees in een koekenpan of op/onder een grill.

3 Sauzen van de Shoarmazaak

Tomaten-uiensaus

100 g tomatenpuree

100 g uien, heel fijn gesneden

1/2 t zwarte peper

1/2 t witte peper

1 t verse oregano, fijn

1/2 t paprikapoeder

1/2 t komijn poeder

1 t basilicum, fijn

1 t ketjap manis

olijfolie (genoeg om er een vloeibare saus van te maken)

Meng alle ingrediënten.

Knoflooksaus

3 teentjes knoflook, fijn

6 e magere kwark

3 e mayonaise

verse dille, fijn

iets zout

iets zwarte peper

Meng alle ingrediënten.

Variatie: knoflooksaus

6 e yoghurt of kwark

3 e mayonaise

2 teentjes knoflook, fijn

1 e bieslook, fijn

1 e peterselie, fijn

1 e citroensap

zout

mespunt cayennepeper

Meng alle ingrediënten en bewaar in koelkast tot gebruik.

4 Salades voor bij shoarma

Tomatensalade

Ingrediënten

1 tomaat

VOOR DRESSING:

15 ml slaolie

25 ml azijn

10 g ui

5 g augurk

zout

peper

suiker

BEREIDINGSWIJZE:

1. Eplucheer de tomaat.

2. Maak een dressing.

3. Snijd met een groentemesje de tomaat van de onder tot de bovenkant in plakjes.

4. Spreid de plakjes op een bord en doe er dressing over.

5. Laat dressing wijf minuten in de tomaat trekken.

Komkommersalade

Ingrediënten

komkommer

VOOR DRESSING:

25 ml slaolie

25 ml azijn of citroensap

10 g ui

5 g augurk

zout

zwarte peper

suiker

Bereidingswijze

1. Maak een dressing

2. Was komkommer.

3. Snijd met een koksmes de komkommer in dunne plakjes.

4. Spreid de plakjes komkommer op een bord uit, bestrooi ze met iets zout en dep ze na 10 min. af.

5. Doe de dressing over plakjes komkommer.

6. Laat de dressing 20 min. in de komkommer trekken.

7. Laat komkommer in een bol-zeef uitlekken.

Kropsla salade

Ik had ijsbergsla in reepjes gesneden.

Witte koolsalade

VOOR GROENE KRUIDENDRESSING:

Ingrediënten

80 ml slaolie

40 ml azijn

20 g ui

5 g groene kruiden (zo 5 soorten die jij lekker vind)

2 g fijne mosterd

zout

peper

MAKEN VAN GROENE KRUIDEN DRESSING:

(moet pittig van smaak worden)

Bereidingswijze

1. Week peper in azijn, roer met garde de mosterd door de azijn.

2. Roer met garde de olie langzaam door de azijn zodat er een lichte binding ontstaan.

3. Snipper ui en hak gewassen groene kruiden fijn.

4. Roer met een houten lepel de ui en groene kruide door de dressing en laat voor 40 min. staan om goed op smaak te komen.

5. Breng de dressing met zout op smaak.

VOOR WITTE KOOLSALADE:

Ingrediënten

200 g witte kool

MAKEN VAN WITTE KOOLSALADE:

1. Snijd met een koksmes de witte kool in dunne reepjes van twee mm breed en was de kool. (haal grove nerve en stronke eruit)

2. Was de kool.

3. Blancheer de reepjes witte kool in ruim kokend water. (kool in kokend water doen en dan 2 min. doorkoken)

4. Giet witte kool af.

5. Vermeng de uitgelekte witte kool warm met de groene kruidendressing.

6. Laat dressing tenminste 20 min. intrekken.

7. Doe de witte koolsalade in bol-zeef en laat deze uitlekken.

Wil jij deze shoarma broodje helemaal compleet zelf maken, is hier 2 recepten van zelfgemaakte Turkse brood en ook hoe om jou eigen pita broodjes te maken.

Pitabroodjes

Ingrediënten

350 g bloem en bloem voor bestuiven

210 ml lauw warm water

1 e olijfolie

2/3 zakje instant gist

1 1/2 t zout

1 t suiker

Bereidingswijze

1. Meng de gist met wat lauw warm water en suiker, laat het mengsel 10 minuten staan.

2. Zeef de bloem met het zout en meng met het gist mengsel en de olijfolie.

3. Kneed het deeg tot een elastische bal die van de met bloem bestoven werkblad los laten.

4. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol met binnenkant van jou hand de stukken tot 6 gelijke balletjes.

5. Laat de balletjes 40 minuten rusten onder een klam theedoek op een warme plaats.

6. Druk de balletjes nu plat tot schijven van 5 mm dik.

7. Laat de platte schijven weer 10 minuten rusten onder een theedoek klam theedoek of plastiek.

8. Verwarm ondertussen de oven voor op 230*C.

9. Bestrooi de pitabroodjes licht met bloem en bak ze circa 10 minuten in de voorverwarmde oven totdat de broodjes opgezwollen en lichtbruin zijn.

10. Laat de pitabroodjes afkoelen op een rooster.

Turkse brood

Ingrediënten

2 e droge gistkorrels uit een pakje

125-175 ml lauwwarm water (afhangende de deeg nodig heeft, het moet een zachte deeg worden)

2 e olijfolie

500 g bloem

1/2 t zout

1 eigeel, om te bestrijken

1 t suiker om te bestrijken

1 t olijfolie om te bestrijken

3 e water om te bestrijken

2 t sesamzaad om te bestrooien

1 t zwarte kummel om te bestrooien

Bereidingswijze

1. Doe bloem op een werkvlak en maak bloem luchtig met vingertoppen.

2. Maak in midden een kuil en strooi gist op rand van bloem de gist.

3. Doen lauwwarm water en olijfolie in kuil en werk bloem van midden uit door water tot alle water is geabsorbeerd.

4. Voeg zout toe een kneed deeg tot een elastische massa. (zo 10 -15 min.)

5. Leg deeg met plastiek bedekt op warm plaats voor 30 min. tot het verdubbelt is.

6. Vorm 2 ronde platte broden waarvan de randen iets dikker moeten zijn dan het midden.

7. Leg broden op een ingevette bakplaat

8. Maak een vinger nat en trek met de wijsvinger regelmatige kuilen in het deeg, zodat een ruitpatroon ontstaat.

9. Meng het eigeel, de suiker, de olijfolie en het water.

10. Bestrijk het brood ermee en bestrooi het brood met de kummel en de sesamzaad.

11. Laat het nogmaals 15 minuten rijzen.

12. Bak het broden in een voorverwarmde oven van 225 -230*C, 20 - 30 min, tot het brood goudkleurig is.

Samenstelling van Shoarma op Turkse brood

- doen sla op brood

- daarop de komkommer en tomaat

- daarop de shoarma

- daarop de tomaten en knoflook sauzen

Samenstelling van Shoarma in pita broodje

Bereidingswijze hetzelfde als bij Turkse brood.

Veel succes met het maken van deze shoarma lekkerheid en als jij niet jou eigen broodjes maken, kan het ook nog snel bereid worden, zonder marinade tijd erbij gerekend natuurlijk!.

Home Recepten