Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Over chutney's, ingelegd zuur en garneringen

Met dank aan Tabitha. Achars (ingelegde groenten) worden in India geserveerd om de eetlust en

spijsvertering te stimuleren. Deze bijgerechtjes dienen teven als

smaakcontrast bij mild gekruide gerechten, zoals die in Noord-India, waar

veel minder chilipeper wordt gebruikt.

Er bestaan vele soorten klant-en-klare achars in potjes, waarvan "nimbu ka

achar" (hele limoentjes) met zijn zoutige citrussmaak de populairste is.

Maar ook van mango, vis, gevulde hele limoenen en chilipepers, en zelfs van

eieren en wild, maakt men in India fijne zuurwaren, die uitstekend bij de

maaltijd passen.

Chutni, beter bekend als chutney in de Engelse spelling, is van Indiase

origine. Bij maaltijden worden er 2 aparte soorten chutni gegeven: ingelegde

uit potjes (mango, tomaat, aubergine etc.) en vers gemaakte, die kunnen

varieren van zacht en fris tot brandend scherp. Kruiden als pudina (munt) en

hara dhania (verse koriander) worden met tomaat, appel, kokos, chilipepers,

mango en gember op talloos veel manieren gecombineerd met specerijen,

citroensap en azijn tot koele, verse chutni's.

Home Recepten