Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Oohs en aaahs met deze tips voor het perfecte (kerst)bord

Tafel opmaken

Soms krijg je zo’n bord voor je en dan kun je niet kiezen: maak ik een foto of ga ik er meteen van genieten? Een plaatje om van te smullen! Wil jij bij je volgende (kerst)etentje ook een Instagramwaardig bord serveren? Met deze tips maak je borden op als een topchef!

Tip 1: Geschikt servies

Het juiste bord doet al wonderen. Kies een passende grootte en denk aan de kleur. Wit oogt lekker fris, maar op een chique, donker bord kun je het gerecht er juist uit laten springen.

geschikt servies

Tip 2: Ruimte = elegantie

Hoe lekker een gerecht ook is: less is more. Als je wat ruimte overlaat op je bord, dan krijgt het gerecht meer aandacht. In restaurants gebruiken ze steeds vaker alleen de linker- of rechterhelft van het bord. Extra aardappeltjes of groente serveer je er eventueel bij in schaaltjes.

ruimte is elegantie

Tip 3: Kies voor kleur

Van een kleurig bordje wordt iedereen blij. Zorg dat je verschillende frisse kleuren in je gerecht verwerkt. Wat verse groene kruiden of een plukje sla erop leggen, maakt al het verschil.

kies voor kleur

 

Tip 4: Een extra dimensie 

Als je je gerecht laagje voor laagje opbouwt, breng je er diepte in. Stapel de ingrediënten tot een mooi kunstwerkje en gebruik uitsteekringen om even grote rondjes te maken.

Tip 5: Oneven aantal

Wist je dat een oneven een mooier effect geeft op je bord? Dus ga voor 3, 5 of misschien wel 7 toefjes, blokjes, streepjes of torentjes op je bord.

Tip 6: Oog voor detail

Met de juiste garnering maak je jouw gerecht helemaal af. Bewaar wat losse beetjes van enkele ingrediënten, zoals nootjes of fijngesneden kruiden. Strooi deze er als laatste overheen.

Tip 7: Keep it clean

Check net voor het uitserveren of er geen vegen, vlekken en vingerafdrukken op het bord zitten en haal zo nodig een doekje langs de rand van het bord.

Alle tips gebruikt? Dan ben je nu klaar om de show te stelen. De complimentjes zijn voor jou! 

Home Recepten