Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Måneskinnspudding

Thessa-vollemaanpudding

Thessa woont samen met haar man in het midden van Noorwegen. Hier is ze een lunchroom en cateringbedrijf gestart. Regelmatig deelt Thessa op de Smulweb Blog smakelijke recepten en weetjes (van)uit Noorwegen! Deze week: Måneskinnspudding oftewel volle maan pudding!

Er wordt gezegd dat men deze pudding eet bij volle maan! Maar eigenlijk vertelt de geschiedenis dat dit het lievelingsdessert was van Noorwegens grootste componist Edvard Grieg. Grieg vierde in 1906 zijn laatste grote feest onder de kroonluchters in de feestzaal van het Engebret Café in Oslo in 1906, het jaar voor zijn dood. Op de website van het Engebret Café (www.engebret-cafe.no) kun je lezen dat er tijdens dit feest zoete champagne werd geserveerd, schildpaddensoep werd gegeten en als dessert måneskinnspudding op de mooi gedekte tafel kwam. In die tijd was deze pudding dus een echt luxe dessert.

Måneskinnspudding is een luchtige citroen pudding, geserveerd met ‘eggedosis’ (moeilijk te vertalen naar het Nederlands) en vers fruit.

Ingrediënten

Voor de pudding:

3 eieren

90 gram suiker

5 gelatine blaadjes

2 eetlepels gekookt water

1 grote citroen

3 dl slagroom

Voor de ‘eggedosis’, val voor het serveren:

3 eieren

3 eetlepels suiker

Voor de garnering:

Verse bessen of frambozen

Bereiding:

1. Scheid voor de pudding de eidooiers van het eiwit. Doe het eigeel in de keukenmachine met de suiker en klop dit redelijk stijf. Dit noemen we in Noorwegen ‘eggedosis’!

2. Week de gelatineblaadjes in koud water (minimaal 5 minuten). Kook wat water, doe 2 eetlepels in een kom en los hier de geweekte gelatineblaadjes in op.

3. Rasp de schil van de citroen (niet het bittere witte gedeelte) en voeg dit toe aan de ‘eggedosis’. Pers vervolgens de citroen uit en voeg het citroensap toe aan het gelatinemengsel. Roer goed. Voeg het vervolgens toe aan de ‘eggedosis’ en roer goed door.

4. Klop de slagroom stijf en voeg ook dit toe aan de ‘eggedosis’.

5. Klop de eiwitten in een schone vetvrije kom luchtig, totdat je wit schuim hebt. Voeg dit ook toe aan de ‘eggedosis’.

6. Doe de pudding over in een dessertschaal en zet het voor een paar uur in de koelkast, totdat het stijf geworden is.

7. Vlak voor het serveren maken we de ‘eggedosis’ nog een keer maar dan van 3 eieren (zowel eigeel als eiwit) en 3 eetlepels suiker. Klop dit stijf en luchtig.

8. Haal nu de pudding uit de koelkast, verdeel de eggedosis over de pudding en versier met verse bessen of frambozen.

 

Home Recepten