Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboekrecensie Mezze & Moussaka

Mezze & Moussaka

Tessa Kiros

326 pagina′s, €29,95

Terra, oktober 2010 In alle eerlijkheid moet ik toegeven, ik ben nog nooit in Griekenland geweest. Ik moet ook zeggen dat er weinig lichtjes gingen branden als ik dacht aan de Griekse keuken. Jah...Moussaka, het slecht gekopieerde wereldgerecht van Knorr had ik wel eens gekookt, maar daarbij hield het eigenlijk ook verder bij op. Totdat Kiros voor mij een nieuwe culinaire wereld opende met haar nieuwe boek: Moussaka & Mezze.

Griekenland heeft een Mediterrane keuken, met veel gelijkenissen met de keukens van de Balkan, Italië en het Midden – Oosten. Ontzettend handig want zo kon ik al mijn boodschappen kopen bij de Turk om de hoek. In de diepvries zag ik Octopus liggen (veelvoudig gebruikt in Mezze & Moussaka) en liep ik zelf de deur uit met een zak vol inktvissen.

Over Tessa

Tessa Kiros, een niet onbekende naam in de culinaire wereld.

Voor haar eerste boek moest ze ooit geld lenen van haar vader. Inmiddels worden de kookboeken van Tessa Kiros wereldwijd verslonden. Na haar studie in Londen reisde ze door Australië, Mexico en Griekenland en werkte in uiteenlopende restaurants. Toen ze naar Siena ging om Italiaans te leren, volgde ze kookles bij Mario Niri, de vader van haar echtgenoot Giovanni. In het Toscaanse kookboek Twaalf bundelde Tessa de recepten van haar schoonfamilie en kocht van de opbrengst een huis op een heuvel in een dorpje tussen Florence en Siena. Opvolger De smaak van mijn herinnering was meteen een hit., won hier zelfs in 2005 de World Food Media Award mee, voor het Beste Hardcover kookboek.

Hoe het boek is ingedeeld

Als inleiding van het boek word er eerst een interpretatie gegeven wat Kiros verstaat onder het Griekse alfabet, natuurlijk van deze creatieve bevinding loopt je het water al in de mond.

Het kookboek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken, zo word er onderscheid gemaakt tussen: ` Traditionele gerechten, Eten voor de Vastentijd, Hapjes die je deelt, Bakker, Soepen, Salades, Voorbereide gerechten en Zoetigheden.

En draagt een bijzondere collectie afbeeldingen met zich mee, die je hoofdzakelijk terugbrengen naar local Griekenland. Hoewel ik moet toegeven dat de Turquoise letters, niet makkelijk leesbaar zijn. Het is wellicht een typische Griekse kleur, maar persoonlijk had ik voor een donkere letter gekozen.

De Griekse keuken in Utrecht

Om de Griekse keuken richting Utrecht te krijgen, stelde ik mijn Griekse menu samen. We gaan Kalamari Tiganito als voorgerechtje proeven, met een Salata Choriatiki ( Griekse Salade en Yiovarlakia (Gehaktballetjes met Dille).

De recepturen worden goed uitgelegd, zonder al te veel moeilijke keuken termen. En volgens mijn partner die wel in Griekenland was geweest een goede interpretatie hoe de Griekse keuken is.

De Calamari was uitzonderlijk lekker, echt een gerecht wat je meerdere malen gasten zou kunnen aanbieden, t is makkelijk te maken, niet duur en met een receptje van Smulweb van zelfgemaakte Aioli een stukje zonnig vakantie in Nederland.

Dit boek is een aanrader voor mensen die alleen maar denken dat ze in Griekenland Moussaka eten, en willen leren wat voor een heerlijk stukje zonnig cultuur zo naar de Nederlandse tafel kan worden gemaakt. Je krijgt gelijk zin in vakantie!

Gertrude.
Home Recepten