Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Indiase kruiden

Uitleg over diverse Indiase kruiden en het basisrecept van Garam masala

De kracht van de Indiase keuken is het gebruik en de verfijning van de smaken en geuren van de kruiden.

De verwerking en combinaties van de kruiden zijn uiteenlopend;

de zaden, wortels, bessen en pitten worden geroosterd, gemalen en gebakken, hierdoor is een heel eigen kookstijl ontwikkeld die over de hele wereld herkenbaar is.

Het gebruik van de kruiden is van oudsher niet alleen om smaak te geven, maar ook om de medicinale eigenschappen als conserveermiddel.

De Indiase keuken heeft zijn ongekende gevarieerdheid te danken aan het verschillend gebruik van kruiden van streek tot streek.

Zorg dat de kruiden altijd vers zijn, dus koop daarom kleine hoeveelheden ongemalen kruiden, rooster ze droog in een pan voor ze gemalen worden.

De makkelijkste manier om de kruiden te malen is het gebruik van een elektrische koffiemolen. Bewaar ze niet te lang, na drie maanden beginnen ze hun smaak te verliezen.

Laat u niet ontmoedigen door de lange kruidenlijsten in sommige recepten.

Voor beginners is het raadzaam kleine porties vacuum verpakte kruiden te kopen.

Een aantal kruiden:

Ajowan (ajwain)

Zaden met een licht scherpe smaak, gebruikt in groente gerechten en in brood.

Asafoetida (Heeng)

Een sterk geurende harsachtige stof die wordt vermalen; kan knoflook en ui vervangen.

Cayennepeper (Lal mirch)

Gemalen gedroogde rode pepers.

Fenegriek (Methi)

De zaadjes hebben een licht bittere smaak deze worden gebruikt in groenten en linzen gerechten, de bladeren worden vers gebruikt, hier zijn ze droog verkrijgbaar.

Foeli (Javitri)

Oranjerode zaadhuid rond de nootmuskaat sterker van smaak dan de nootmuskaat.

Kaneel (Dalchini)

De bast van de cassiaboom of de bast van de kaneelboom worden beide als stokjes en in poedervorm als smaakmaker gebruikt voor veel gerechten.

Kardamom (Elaichi)

Groene of zwarte peulen die geurige zaden bevatten die rijkelijk worden verwerkt in vleesgerechten in rijstschotels en desserts. De zaden worden losgemaakt en vermalen.

Komijn (Jeera)

De ons wel bekende komijn behoort tot de belangrijkste van de indiase kruiden, ze worden heel of gemalen verwerkt.

Koriander (Dhania)

Ook een van de belangrijkste kruiden van de indiase keuken, zowel de zaden als de blaadjes worden gebruikt.

De sterke geur en de zoete smaak van de zaden die heel of gemalen worden gebruikt, het verse koriandergroen wordt vaak als garnering gebruikt.

Kruidnagel (Laung)

Een gedroogde bloemknop met een sterke smaak en geur, wordt ook heel en in poedervorm gebruikt in rijstgerechten en sauzen.

Kurkuma (Haldi)

Een wortelgewas met een houtachtige smaak een milde geur en zijn intens gele kleur, wordt ook wel geelwortel genoemd. Wordt gebruikt in vlees, rijst en groentegerechten. Kurkuma of geelwortel is ook in poedervorm verkrijgbaar.

Mosterdzaad (Pai)

De kleine zwarte zaadjes van de mosterdplant worden in zijn geheel en in poedervorm gebruikt in de meer pikante gerechten.

Nootmuskaat (Jaiphal)

De donkerbruine gedroogde vruchten geven een heel eigen smaak en een zoete geur, ons wel bekend ze worden ook versgemalen toegevoegd.

Papaverzaad (Khas-khas)

Witte zaadjes dat vermalen als bindmiddel wordt gebruikt, de zwarte zaadjes zijn hier meer bekend.

Paprikapoeder (Deghi mirch)

Tot poeder gemalen rode pepers met een milde smaak en in de indiase keuken meer toegepast vanwege de rode kleur, voor ons vaak al pittig genoeg.

Saffraan (Kesar)

Gedroogde meeldraden van een krokussoort, oranjerood van kleur met een verfijnde smaak geur. Week de draadjes in wat melk om de geur en kleur vrij te laten komen voor ze aan een gerecht worden toegevoegd.

Tamarinde (Imli)

De donkerbruine peulen van de tamarindeboom. De zure smaak wordt aan veel gerechten uit het zuiden van India toegevoegd. De tamarinde wordt geweekt in heet water.

Venkel (Saunf)

De groene zaden met een licht anijsachtige geur en smaak worden heel of in poedervorm verwerkt in vlees, rijst en groenteschotels.In de Indiase keuken brengen geurende specerijen en kruiden het koken en eten op een hoger niveau. Dat is geen eten meer, dat is smullen! In een echt Indiaas huishouden worden "masala's (Een veel gebruikt kruidenmengsel in de Indiase keuken) door de vrouw des huizes zelf bereid. Soms bestaat zo'n masala wel uit meer dan 10 ingredi?nten. In een garam masala kun je bijvoorbeeld komijn, (Spaanse) peper, kardemom, venkelzaad, koriander, kruidnagel, kaneel, foelie, rozenblaadjes, laurier en gemberpoeder treffen.

De masala's zijn het echte geheim van de kok(kin) en laten de keuken geuren. Een mengeling van zoete en pittige specerijen, van citroenachtige koriander en scherpe chili's.

Er bestaan talloze garam masala-variaties, ze verschillen van streek tot streek en van gerecht tot gerecht. Garam masala is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar vers zelfgemaakt veel lekkerder.

Met de volgende kruiden maakt u de basis garam masala (2 maanden houdbaar):

2 eetlepels komijnzaadjes

1 eetlepel zwarte peperkorrels

2 theelepels kruidnagelpoeder

2 eetlepels korianderzaadjes

2 theelepels karwijzaadjes

1 1/2 theelepel kardemomzaadjes

1 kaneelstokje

1/2 fijngeraspte nootmuskaatbol

Rooster alles al roerend 2 minuten in een droge koekenpan en maal het fijn in een blender, koffiemolen of vijzel

Door te spelen met de ingredi?nten kun je de smaak van de garam masala wisselen: het mengsel wordt geler met kurkuma of saffraan. Met gedroogde rode pepertjes wordt het scherper.

Door de garam masala smeuig te maken met olie krijg je 'curry-pasta's'. Het kruidenmengsel is dan ook als marinade te gebruiken voor vlees of kip.

Home Recepten