Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hoe bak je de perfecte cake?

cake2Een perfecte cake bakken is nog een hele opgave, hij kan te droog of te nat zijn. Te compact of te luchtig. Maar na het lezen van deze blog zijn al deze problemen voorbij. Vandaag geef ik je allemaal praktische tips voor het bakken van de perfecte cake!

Stap 1: de ingrediënten

Een cakebeslag is eigenlijk een erg makkelijk beslag om te onthouden, het is namelijk een 4x4 beslag. Dit betekent dat er van de 4 ingrediënten precies evenveel van in moet. Het basisrecept bestaat uit:

 • 200 gram bloem
 • 200 gram boter
 • 200 gram suiker
 • 4 eieren van 50 gram (samen weer 200 gram dus!)

Als je iets gaat bakken is het altijd erg belangrijk om de ingrediënten af te wegen zodat je zeker weet dat de verhoudingen kloppen. Deze aantallen zijn voor een normaal cakeblik. Wil je een grotere of kleinere cake bakken, kun je natuurlijk de aantallen wijzigen. Zorg dan wel dat de verhoudingen nog steeds gelijk blijven!

Stap 2: de voorbereiding

voorbereidingZet al je ingrediënten en benodigdheden geruime tijd klaar. Een perfecte cake bak je als alles op kamertemperatuur is! Zo zijn er geen warmteverschillen tussen de ingrediënten waardoor ze beter met elkaar vermengen.

Als je bakvorm op kamertemperatuur is, kan je deze invetten. Vet hem gerust royaal in zodat de cake makkelijk loskomt. Bestuif dan de vorm met een beetje bloem zodat dit ook aan alle randen zit, zo komt de cake meteen uit de vorm!

Als voorbereiding kun je ook al de ‘droge’ ingrediënten door elkaar mengen. Dat scheelt weer in het spatelen. Doe dan eerst de suiker in een kom en zeef de bloem. Als je deze eerst zeeft, krijg je een luchtigere cake. Spatel de suiker en bloem rustig door elkaar.

Stap 3: het beslag maken

bloem zevenVoor een goed gerezen cake moet je je tijd nemen. Dat betekent dat je de boter en de eieren echt luchtig moet kloppen. Klop eerst de boter luchtig tot deze een lichtgele kleur krijgt. Dit duurt wel een tijdje, zo’n 5 a 10 minuten! Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als deze helemaal is opgenomen in het beslag. Het luchtig kloppen van eieren duurt ook een paar minuten dus neem de tijd!

Als de boter en eieren goed met elkaar vermengt zijn, kun je de ‘droge’ ingrediënten toevoegen. Spatel dit voorzichter door het ‘natte’ beslag. Spatel dit niet te lang door elkaar heen, dan kan het beslag zijn luchtigheid verliezen.

Stap 4: bakken

cakeBak de cake in een oven tussen de 150 en 160 graden Celsius. Houdt rekening met het type oven dat je hebt, een hete lucht oven kan je zo’n 10% lager zetten dan een elektrische oven. Je bakt een cake ongeveer 50 minuten op een relatief lage temperatuur.

Probeer de oven niet te openen voor de baktijd erop zit, als je dit wel doet kan de cake inzakken waardoor hij erg compact wordt. Als je de oven toch wilt openen om de gaarheid te checken, doe dit dan pas na minimaal 3 kwartier.

Om de gaarheid van de cake te checken, prik je met een satéprikker in het midden van de cake. Als er nog beslag aan de prikker blijft hangen is deze nog te nat en moet hij nog langer in de oven. Als de prikker helemaal droog uit de cake komt, is de cake gaar.

Stap 5: bewaren

cake2Als je cake uit de oven komt, kan je deze meteen uit het blik halen. Als je dit niet doet kan de cake nog doorstomen waardoor hij alsnog taai wordt.  Als de cake helemaal is afgekoeld, bewaar hem dan in aluminiumfolie of vershoudfolie. Bewaar je cake niet in de koelkast. De cake kan daar vochtig worden waardoor hij verandert van structuur.

Veelvoorkomende problemen:

 • Mijn cake is te droog

  • Als de cake te droog is, zijn er niet genoeg natte ingrediënten in gegaan. Als je niet genoeg in huis hebt van boter of ei, vervang het dan door lauwe melk. Een andere oorzaak kan zijn dat de cake te lang of te heet gebakken is.

 • Mijn cake is te nat

  • Bij dit probleem zijn er juist te veel natte ingrediënten gebruikt, dit zorgt er voor dat de cake niet goed kan rijzen. Weeg alle ingrediënten goed af waardoor de verhoudingen kloppen.

 • Mijn cake is opengescheurd

  • Dan is de cake op een te hoge temperatuur gebakken. De cake krijgt dan een erg dikke korst die openscheurt omdat de buitenkant sneller gaar wordt dan de binnenkant. Zet de oven op een lagere temperatuur en dan blijft je cake heel! Als je de oven lager zet, zal je wel de baktijd van de cake moeten verlengen.

 • Mijn cake is niet goed gerezen

  • Dit kan twee oorzaken hebben. De cake kan niet gerezen zijn doordat er te veel natte ingrediënten in zitten of de cake is te luchtig waardoor deze weer is ingezakt. In dat geval zijn er te veel rijsmiddelen gebruikt zoals bijvoorbeeld bakpoeder. Een cake kan ook weer inzakken als je de oven te vroeg opent, dan komt er koude lucht bij en door die schrikreactie zakt de cake weer in.

 • Mijn toegevoegde ingrediënten zakken naar de bodem

  • Je kan een basiscake natuurlijk ook omtoveren in een andere cake. Voeg toe wat je zelf lekker vindt. Dit kan van alles zijn: noten, chocola, fruit, kruiden. Experimenteer er op los! Als je natte ingrediënten toevoegt, zorg dan dat je ook wat extra bloem in het beslag doet. Een tip om je extra ingrediënten beter door de cake verspreid te houden, is door deze met een klein beetje bloem te mengen.

Home Recepten