Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hier schrijf ik "kookweetjes" die ik geleerd en zelf ondekt heb.

Kip bereiden;

Voor dat ik ga kip bereiden was ik deze af met citroensap en laat ik ze even rusten. Resultaat: zacht en mals vlees na bereiding.

Rundvlees:

Als je rundvlees enkele uren van te voren inwrijft met wat azijn blijft deze tijden de bereiding zacht en mals.

Je kan ze voor bereiding ook even dun inwrijven met wat mosterd.

Als je de jus iets dikker wilt hebben doe er dan op het laatst enkele kleingesneden plakjes ontbijtkoek bij.

Bloemkool;

behoud de mooie witte kleur als je wat melk toevoegt aan het kookwater.

Witlof;

wordt minder bitter als je deze even kookt in melk.

Rijst;

Wanneer je bijv. nasi wilt maken kook dan je rijst een dag van te voren. Je hebt dan altijd een mooie droge korrel dus nooit kleffe nasi.

Kruiden;

Als je kruiden in een gerecht gebruikt die er later weer uit moeten doe ze dan in een zogenaamd thee-ei. Dan kan je ze later eenvoudig verwijderen.

Zout;

Wanneer je zout moet toevoegen bij iets wat moet koken in water, voeg deze dan pas toe wanneer het water kookt. Het water kookt sneller en de vitamines blijven beter bewaard.

Bouillon;

Bouillon krijgt meer smaak als je ook prei, venkel en knolselderij toevoegt. Ook een paar zwarte peperkorrels, peterseliestengels en kervel zijn goede smaakmakers voor je bouillon.

Je kan ook de groenten in een klein beetje olie zachtjes smoren, dan wordt ze nog smaakvoller.

Blus de gesmoorde groenten eventueel af met een borrelglaasje witte wijn; dit verdiept de smaak van je bouillon.

Het tegen de kook aanhouden, oftewel 'trekken' van de soep is bedoeld om je bouillon helder te houden. Als het kookt gaat de bouillon meestal schuimen en dat kan je beter voorkomen. Gebeurd dit toch dan kan je de bouillon met een schuimspaan afschuimen of even door een zeef gieten.

Mocht je bouillon te zout zijn geworden, doe er dan een paar geschilde, gehalveerde aardappelen in en de zout trekt in de aardappel.

Broodje hamburger;

Heerlijk maar soms wel erg machtig en veel. Je kan een broodje wat uithollen waardoor het iets minder in de maag "vult". Ook is een Pitabroodje uitermate geschikt hiervoor en erg lekker. (eventueel kan je dit brood door het hamburger vlees mengen i.pl.v. beschuit o.i.d.).

Malse biefstuk of ander rood vlees;

Koop  een goedkoop stuk biefstuk of ander rood vlees.

Doe olie in een bak samen met tijm en rozemarijn en doe de biefstuk erin. Zorg ervoor dat het vlees helemaal onder de olie staat.

Kan zo lang bewaard worden, olie heeft nl. de eigenschap om alles langer houdbaar te maken.

En het vlees is malser en goed op smaak. oe ook altijd pas zout op de biefstuk na het bereiden, tijdens het rusten.

Pak het vlees in, in zilverfolie (ieder stukje apart) en laat het 5 minuten op het aanrecht rusten. Echt, dat folie en die rust doet WONDEREN. Doet ook wonderen bij koteletten, hamlappen, etc.

Braad of suddervlees;

Voor een heerlijke jus leg gewoon een rauwe ui bij je braadvlees in de pan.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen, lekker kruiden met peper en zout, boter in de braadpan goed warm laten worden dan het vlees er in dichtschroeien en er uit halen dan het water erbij in de pan als het kookt het vlees er weer in het vuur zachtjes zetten doe er nog wat kruiden bij die je lekker vind en dan lekker lang (2,5 a 3 uur)

laten pruttelen.

op het laats kunt je er wat ontbijtkoek bij doen om de jus wat dikker te maken.

Vis;

Alle vissoorten kun je zonder vel koken in melk. Zachtjes opzetten en vaak (hangt van de dikte van je vis af) is na 15 à 20 minuten je vis gaar en niet droog! Verse vis met kop herken je aan de helderheid van de oogjes en als er geen vingerafdruk in de vis blijft staan. Hoe doffer de oogglans, hoe minder vers de vis.

Bakken of wokken;

Als je bij het bakken of wokken van vlees in olie iets zout strooit zal de olie minder spatten.

 

Home Recepten