Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Groente uit het seizoen; Pompoen!

Er is geen ontkennen meer aan. De herfst is in Nederland. Ben jij een echte herfstliefhebber? Of is een ander seizoen jouw favoriet? Met de wisseling van de seizoenen gaan we ook weer anders koken en anders eten. In het najaar zul je misschien sneller weer gaan stoven en bakken. En ga je de groenten en fruitsoorten gebruiken die op dat moment volop in de winkels liggen. Direct van het land, zo jouw winkelkarretje in; in oktober worden er groenten geoogst die typisch herfst zijn.

Zoals... de pompoen!

Voor de sier of om op te eten?

Allereerst zijn er veel soorten pompoenen. Sommigen zijn eetbaar en anderen kun je alleen gebruiken als herfstige decoratie. Maar hoe zie je nu precies het verschil? Dat is nog niet gemakkelijk. Gelukkig kun je er van uit gaan dat de pompoenen die je in de supermarkt koopt, eetbaar zijn. 

Tip: Als je wil weten of een pompoen eetbaar is, snij de pompoen dan open. Zitten er geen zaden in? Dan is het een sierpompoen. 

Schillen of niet?

Een mooie verse pompoen hoef je niet per sé te schillen. De bekendste pompoenen, de oranje ronde (ook wel hokkaido pompoen genoemd) en de flespompoen kunnen beiden mét schil worden gegeten. Door 'm goed te garen is de schil ook gewoon zacht en eetbaar. Super makkelijk! Maar let op,  pompoenen worden in het najaar geoogst tussen september en oktober. De schil van deze pompoenen kun je prima eten tot ongeveer februari. Daarna kun je ze beter schillen, omdat de schil dan wat stugger wordt.

Koken, grillen, bakken, stoven? 

Wat je ook wil maken, de pompoen leent zich met zijn zachte zoete smaak voor heel veel toepassingen. Smulweb zet daarom wat favoriete recepten voor je op een rijtje: 

pompoen pannenkoekjes

Zoete pompoen pannenkoekjes:

Recept op Smulweb: https://www.smulweb.nl/recepten/1058055/Pompoen-pannenkoeken

pompoensoep

Pompoensoep met geroosterde knoflook

Recept op Smulweb: https://www.smulweb.nl/recepten/1315471/Pompoensoep-met-geroosterde-knoflook

Pompoen risotto

Risotto met pompoen en geitenkaas

Recept op Smulweb: https://www.smulweb.nl/recepten/1009870/Risotto-met-pompoen-en-geitenkaas

Gevulde pompoen

Gevulde pompoen

Recept op Smulweb: https://www.smulweb.nl/recepten/1401098/Gevulde-pompoen

pompoen ijs

En zelfs het dessert... Pompoenijs! 

Recept op Smulweb: https://www.smulweb.nl/recepten/1417275/Pompoen-ijs


Kijk voor nog veel meer Pompoen inspiratie op Smulweb https://www.smulweb.nl/recepten/pompoen 

Home Recepten