Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Genieten van vis op een modern landgoed

Een bezoek aan restaurant VisDis

Het is nieuw, modern en dé plek om in de omgeving van Apeldoorn vis te eten. Na een ingrijpende metamorfose opende restaurant VisDis op 1 april de deuren. Een restaurant met een opvallende kaart én maandelijkse thema-avonden. Op het prachtige Landgoed Sprengenhorst, middenin de bossen, ontmoet ik eigenaresse Francoise Kösters. Een oase van rust doet me in 1 klap vergeten dat ik er een hele reis op heb zitten. Ik rij Wenum Wiesel binnen. Het is landelijk, groen en ik waan me direct op vakantie. Ik stap binnen in het net geopende restaurant VisDis, onderdeel van het Landgoed Sprengenhorst en maak kennis met de energieke, ondernemende Francoise.

"Zo, wat dacht je toen je hier aan kwam rijden?", zo vraagt ze me. Ik beschrijf haar het gevoel van rust. "Wat had je dan in gedachten toen je hierheen reed?", zo vraagt ze verder. Ik geef toe dat ik bij het woord `landgoed` iets oubolligs in gedachten had: "Ik ben onder de indruk van de inrichting van VisDis. Modern, trendy, knus én gezellig", zeg ik en neem de rol van ondervrager van haar over.

Wat omvat landgoed Sprengenhorst precies?

"Dit was ooit een landgoed met een molen en een wasserette", ze vertelt Francoise. "Het staat al lang bekend als gelegenheid voor feesten en partijen. Inmiddels ben ik drie jaar eigenaresse van dit landgoed. Hiervoor had ik o.a. een kapsalon en een benzinestation. Met deze locatie vond ik dé plek waarin ik veel van mezelf kwijt kan. De inrichting moest daarvoor volledig op de schop. In drie jaar tijd hebben we het verouderde meubilair vervangen en er een stijlvolle, moderne gelegenheid van gemaakt. Bezoekers van vroeger zullen verbaasd staan! Van de oude inrichting is praktisch niets meer over. Inmiddels behelst het landgoed naast restaurant VisDis, een kookstudio en zalen voor feesten, partijen, congressen. Boven is het atelier van een kunstenaar gevestigd."

Op 1 april was de opening van VisDis. Wat is er zo speciaal aan dit restaurant?

" Voorheen was dit een brasserie en we merkten dat mensen vaker vis dan vlees bestelden. Ik kwam er achter dat er geen enkel visrestaurant in de omgeving van Apeldoorn te vinden was. De optelsom was snel gemaakt. Na een ingrijpende verbouwing konden we afgelopen 1 april dit restaurant openen. Vis staat bij ons in de hoofdrol. Vis in alle soorten, maten en smaken. Het is mogelijk om vlees te bestellen, maar het staat niet op de kaart. Dit is dé plek om gerechten als oesters en kreeft te eten. We bieden onze gasten de lekkerste dagverse visgerechten aan. Dagelijks vers geleverd door Schmidt Zeevis."

Hebben jullie een bepaalde doelgroep?

"Iedereen die van vis houdt is welkom. VisDis is een perfecte gelegenheid voor zakenlunches, vis is immers licht verteerbaar, maar ook voor een romantisch diner voor twee of een samenzijn met de vrienden of familie ben je hier aan het juiste adres. Bij mooi weer kun je genieten op ons grote terras."

Loopt het al storm sinds de opening?

"Ja, reserveren is inmiddels noodzakelijk. Ook de thema-avonden zijn een succes. Deze organiseren we maandelijks. De eerste in april stond in het teken van Spanje, in mei deden we de keuken van Portugal aan inclusief muziek en in juni is het thema Nederland. We raden mensen die het leuk vinden om de thema avonden bij te wonen aan contact met ons op te nemen. Alle informatie is te vinden op onze restaurantpagina".

Bij het afscheid krijg ik van Francoise een alternatieve terugroute mee. "Door de bossen, langs paleis Het Loo. Echt een terugreis waar je van zult genieten!". En aldus geschiede...

Wil je meer weten over dit restaurant? Bezoek dan de restaurantpagina van VisDis. Om alvast in de stemming te komen, hier een recept van de hand van de chef-kok van VisDis: Schol in aardappelrösti met saliesaus.

Home Recepten