Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Een heerlijk avondje.... Gourmetten!

De feestdagen komen er weer aan! Dat betekent maar één ding: Nederland gaat gourmetten. Komt het gourmetstel tijdens het heerlijke avondje Sint op tafel of pas rond de kerstdagen?
Dit typische Nederlandse fenomeen, waar iedereen met z’n allen rond een bakplaat zit, is erg populair rond de feestdagen. Maar na een paar jaar dezelfde salades, vlees en sauzen is het tijd voor verandering!

Gourmetten is overgewaaid vanuit Azië, maar we hebben er inmiddels helemaal onze eigen draai aan gegeven. Kies je ervoor om alleen de bakplaat te gebruiken of ga je ook aan de slag met de pannetjes? De mogelijkheden zijn enorm. Zo bakken we zelfs eieren en pannenkoeken in de pannetjes! Nederlandser kun je het niet krijgen.

groentespies

Ook bij de supermarkten wordt ieder jaar ingespeeld op de gourmetkoorts. Je kunt rond de verschillende feestdagen speciale gourmet verpakkingen in de winkels vinden. Allerlei vlees, vis –en vega soorten komen voorbij. Ook de groentes worden steeds populairder. Deze groentespies is daar het perfecte voorbeeld van.

Recept groentespies https://www.smulweb.nl/recepten/1124717/Gemarineerde-groentespies

marinade voor kip

Maar vlees blijft toch wel de favoriet! Kip ligt bij de meeste Nederlandse families op de bakplaat. Meestal kant-en-klare gemarineerde kip of gewoon naturel kipfilet. Dat kan veel lekkerder! Geen taaie, smaakloze kip meer met deze zelfgemaakte marinade.

Recept voor zelfgemaakte marinade: https://www.smulweb.nl/recepten/1438697/Gemarineerd-kipfilet-voor-gourmetten

Tip: Marineer je kip een dag van tevoren zodat alle smaken helemaal in de kip kan trekken.

garnalenspies

Ben jij meer een vis liefhebber? Dan kun je ook een keer een garnalenspies op de bakplaat gooien. En natuurlijk hebben wij daar een heerlijke marinade voor om de garnalen wat extra smaak te geven.

Recept garnalenspies: https://www.smulweb.nl/recepten/1438689/Mini-garnalen-spiesen-voor-gourmetten

knoflooksaus

Een gourmetavond bestaat natuurlijk niet alleen uit vlees of vis. Zo worden er ook altijd een aantal stokbroden gesneden met bijpassende dips en sauzen. Deze knoflooksaus is perfect om je stokbrood in te dippen!

Recept voor zelfgemaakte knoflooksaus: https://www.smulweb.nl/recepten/1076202/Knoflooksaus

Coleslaw

Wil je al dat vlees en stokbrood een beetje met elkaar afwisselen? Serveer dan bij de gourmet een frisse salade. Coleslaw is een goed voorbeeld van zo’n frisse salade én het is makkelijk om zelf te maken.

Recept voor zelfgemaakte coleslaw: https://www.smulweb.nl/recepten/1386081/Superlekkere-coleslaw

gourmetten

Heb je na al deze recepten nog steeds niet genoeg inspiratie voor jouw gourmetavond? Kijk dan eens op deze pagina https://www.smulweb.nl/recepten/gourmet  voor nog meer recepten.

 

Home Recepten