Brood op de plank!
Brood is niet weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. Nederlanders eten tussen de 40 en 50 kilo brood per jaar. Brood is een bron van vezels, mits je het juiste brood kiest natuurlijk. Onze broodcultuur heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een breed assortiment. De lekkere bruine boterham zal altijd nog bij de lunch gegeten worden, maar de focaccia’s en ciabatta’s zijn niet meer weg te denken uit het schap van de supermarkt. Je kunt er heerlijke maaltijden mee maken. Broodrecepten voor de lunch of diner, je kunt eindeloos variëren. Begin maar eens met deze recepten. Laat ons in de comments weten wat je hebt gemaakt, we zijn benieuwd!
Gebruik stokbrood eens ergens anders voor dan bij de barbecue of salade; vul het met een heerlijke saus van tomaat, gehakt en kruiden.
Je kent ze wel; die heerlijke tosti’s met dikke plakken vers brood die je in een eetcafé bestelt voor de lunch. Maak ze gewoon thuis! Koop ongesneden brood en bepaal zelf hoe dik je tosti wordt.
Volkorenbrood zit vol vezels. Bij volkorenbrood zijn de tarwezemelen nog intact, en dat is goed voor je darmen. Wil je een keer zelf volkorenbrood bakken? Probeer dit recept dan eens. Je hebt geen broodbakmachine nodig, maar wel een gietijzeren pan die in de oven kan (check dit even voor de zekerheid!)
Wist je dat ciabatta gemaakt wordt met olijfolie? Ciabattabrood is heerlijk luchtig en heeft een groot en platte oppervlakte. Het brood leent daardoor zich ideaal voor een wat grover beleg; zoals gehakt met oosterse kruiden. Even in de oven aanbakken en smullen maar.
Een klassieker, maar mag natuurlijk niet ontbreken. Met heerlijke focaccia’s maak je een hele profi carpaccio! Focaccia is een plat brood, net zoals ciabatta Italiaans. Het lijkt een beetje op een pizzabodem en wordt vaak verrijkt met kruiden en olijfolie.
Bij een klassieke uiensoep mag brood niet ontbreken! Want dankzij de dikke plak brood belegd met kaas, krijg je die heerlijke gegratineerde finish die de Franse uiensoep zo’n succes maakt.
Een wentelteefje is een ideale oplossing voor oud brood. Daarom wordt het ook wel ‘verloren brood’ genoemd. Wat eigenlijk een gekke term is, aangezien het brood bij wentelteefjes alles behalve verloren is! Dit recept stamt uit de 18e eeuw en is een typisch Nederlands recept.
Meer inspiratie nodig?
Krijg je net als wij geen genoeg van het proberen van nieuwe recepten? Op Smulweb worden dagelijks tientallen nieuwe recepten toegevoegd. Heb jij nog een leuk recept dat je wilt vereeuwigen en waar je heel Nederland van wil laten genieten? Schroom je niet en voeg het toe.
Wil je alles weten over verschillende soorten broodjes en recepten? Zoals kaiserbroodjes, of recepten met verse broodjes, bekijk dan de Broodinspiratiepagina van Jumbo.