Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Brood, daar zit wat in!

Wie is er niet groot mee geworden? Althans, in Nederland. We zijn hier in ons landje echte broodeters. Voor het ontbijt, bij de lunch. Hoppa, zo uit je broodtrommeltje..

Brood behoort tot onze basisvoedingsmiddelen. Mensen die zelf wel eens brood hebben gebakken zullen misschien weten dat brood voornamelijk bestaat uit 4 ingrediënten:

(tekst gaat onder afbeelding verder) 

brood bakken

In de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum heeft brood een belangrijke plek. Want brood is gezond, het bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B, vezels en mineralen.
Maar het is vooral lekker! Brood bij elk moment van de dag – van ontbijt tot borrelhapje.

De keuze is reuze
Ga jij voor wit? Of donker? Volkoren? Maisbrood? Met of zonder ‘pitjes’? Rooster jij je brood? Maak jij een wentelteefje? Bak jij een luxe broodje af in de oven? Smeer jij een cracker of neem je een plak roggebrood

Er zijn erg veel soorten brood. Van veel verschillende graansoorten. En er is in de jaren alleen maar meer variatie gekomen. Zo zijn er zelfs heuse broodtrends te zien. Speltbrood of glutenvrij brood is iets van de laatste jaren bijvoorbeeld.
In de basis is brood gemaakt van bloem, meel of volkorenmeel. Bloem (gebruikt voor witbrood) is namelijk alleen het gemalen binnenste van de graankorrel. Meel (voor bruinbrood) is een combinatie van bloem en volkorenmeel. En volkorenmeel (voor volkorenbrood dus) bevat juist alles van de korrel en heeft daardoor de meeste voedingsstoffen. In alledrie de meelvarianten zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. 

(tekst gaat onder afbeelding verder) 

(afb bron https://www.jumbo.com/inspiratie/brood/goudeerlijk)

Brood in het buitenland
Als je houdt van de oerHollandse luchtige bruine boterham dan zul je in het buitenland niet echt aan je trekken komen. Brood bestaat over de hele wereld, maar in elk land is weer een andere broodsoort favoriet. Ga je naar Frankrijk dan eet je de welbekende baguettes, pains en vergeet niet de croissants! Eet je brood in Italie, dan eet je eerder een krokante ciabatta of een hartige focaccia

(tekst gaat onder afbeelding verder) 

focaccia

En wat dacht je van de Amerikaanse bagel, de pita (lekker met falafel of shoarma!), naan, het Turks brood of pide, een gevulde bapao. Of een Surinaamse Bara (wat van erwtenmeel gemaakt wordt) . Ieder plekje op de aardbol heeft zo zijn eigen broodspecialiteit. 

Koken of bakken met brood.
Eet je brood alleen bij het ontbijt of bij de lunch? Zeker niet! Ook bij het avondeten of het dessert wordt er brood gegeten. De croutons in je soep. Het paneermeel dat je gebruikt voor het maken van je gehaktballen. Heeft allemaal als basis brood.

En er zijn nog meer heerlijke zoet en hartige recepten met brood. Zo kun je in een handomdraai van je oude brood een plaatpizza maken! En voor Afrikaanse Boboti heb je ook brood nodig. Ook lekker is deze Spaanse broodschotel.

Brood daar zit wat in. Zelfs als het misschien brood heet, maar het qua ingrediënten niets met brood te maken heeft. Zoals een heerlijk zoet bananen’brood’ of een hartig gehakt’brood’.

Hoe eet jij brood het liefst?

Home Recepten