Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Beste tips voor oesterzwammen

Van wokgerecht of pasta tot soep. Met oesterzwammen maak je de lekkerste gerechten. Deze waaiervormige paddenstoelen hebben een aromatische, verfijnde smaak en zacht, vlezig vruchtvlees. Oesterzwammen zitten vol eiwit en ijzer en zijn daarom populair als vleesvervanger. Wil jij koken met oesterzwammen? Wij vertellen je graag meer over deze heerlijke paddenstoelen.

Broccolirijst met blauwekaassaus

Tip 1. Koop stevige, frisse oesterzwammen

Wanneer je oesterzwammen koopt moeten ze stevig en niet vochtig zijn. Twijfel je of de oesterzwammen vers zijn? Ruik er even aan: hebben ze een frisse geur? Dan zijn ze goed. Oesterzwammen kun je gewoon bij Jumbo vinden, online en in de winkel. 

Romige paddenstoelensoep met laurier

Tip 2. Zo bewaar je oesterzwammen

De oesterzwam is een delicate paddestoel. Bewaar ze daarom het liefst uitgespreid op een bord tussen keukenpapier in de groentelade van de koelkast. Oesterzwammen zijn slechts een paar dagen houdbaar, dus wacht niet te lang met bereiden.

Lauwwarme winterse pastasalade

Tip 3. Oesterzwammen schoonmaken doe je zo

Wrijf oesterzwammen voorzichtig schoon met keukenpapier of een borsteltje. Wil je ze wassen? Spoel ze dan vlak voor het bereiden af met koud water. Laat oesterzwammen niet in het water liggen, dan verliezen ze veel smaak, zonde! De taaie stelen van de oesterzwammen haal je er vanaf. Snijd de stelen fijn en bak of kook mee met de hoeden, of bewaar ze om soep of saus mee te maken.

Kokossoep met oesterzwammen

Tip 4. Oesterzwammen bereiden

Sommige paddenstoelen slinken tijdens het bereiden, bij oesterzwammen is dit niet zo. Snijd de hoeden daarom in de gewenste grootte. Je hoeft oesterzwammen maar kort te verhitten, ze zijn in 5 tot 7 minuten gaar. Bij het bakken of smoren laten oesterzwammen veel vocht los. Wil je een snufje zout toevoegen? Doe dit pas op het laatste moment, anders verliezen de oesterzwammen nog meer vocht en smaak.

Waar komen oesterzwammen eigenlijk vandaan?

De oesterzwam is van oorsprong een Japanse paddenstoel. Vanaf 1980 worden oesterzwammen ook in Nederland op tarwestro geteeld. En wist je dat je ze ook zelf kunt kweken? Er zijn allerlei kweeksets verkrijgbaar die je gewoon thuis kunt gebruiken. 

De lekkerste recepten met oesterzwammen

Met oesterzwammen kun je echt alle kanten op. Ontdek het zelf met deze heerlijke recepten.

Broodje pulled paddo

Broodje pulled paddo

5 ingrediënten

30 min

Spaghetti met courgette en oesterzwammen

Spaghetti met courgette en oesterzwammen

9 ingrediënten

20 min

Zoete aardappelgratin met oesterzwammen en brie

Zoete aardappelgratin met oesterzwammen en brie

8 ingrediënten

50 min

Noedelbowl met gegrilde oesterzwammen

Noedelbowl met gegrilde oesterzwammen

11 ingrediënten

25 min

Kip hoisin met oesterzwam en bosui

Kip hoisin met oesterzwam en bosui

9 ingrediënten

15 min

Bekijk alle recepten met oesterzwammen

Home Recepten