Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

BBQ menu Smulweb #2: luxe barbecueen

Zon schijnt? Barbecue aan! Veel mensen gaan bij barbecueën vaak voor het gemak en de standaard worstjes, speklapjes en sateetje. Zonde, want je kunt zo veel meer op de barbecue! Door een leuke draai te geven aan bepaalde recepten, creëer je makkelijk een luxe versie van het originele gerecht. Ideaal voor als je gasten krijgt of als je zelf een avondje wil uitpakken. Smulweb helpt je met een compleet BBQ menu. Met deze blog heb je een dé checklist voor een luxe barbecue bij de hand zodat je niets vergeet!

Marineren kun je leren!

Een simpele manier om een vleesgerecht net wat anders en verrassender te maken, is door het te marineren. Marineren is het op smaak brengen van een product. Het is niet iets wat perse hoeft, aangezien het product, mits het van goede kwaliteit is, altijd een smaak van zichzelf heeft. Het is dan ook belangrijk dat de marinade met beleid wordt gebruikt. Het moet iets toevoegen en niet overnemen. Hoe lang je een product moet marineren verschilt. De stelregel is, hoe zachter de structuur van het product, hoe korter je het in de marinade legt. Vaak laat je je product minimaal 2 uur marineren. Zet het product na het marineren afgedekt in de koelkast en keer het regelmatig zodat de smaak goed verdeeld wordt. Een marinade maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en is vaak een kwestie van een aantal kruiden mengen. Probeer deze Jamaican jerk marinade eens. Dit is er een met verschillende specerijen en ideaal om vlees en vis in te marineren.

marinade

Verrassende vis spiesen

Een ander gerecht dat perfect is voor een luxe barbecue, is een spies van grote garnalen en zalm. Zalm is de laatste jaren erg populair geworden. Dit komt doordat de zalm een luxe uitstraling heeft en toch heel betaalbaar. Dit in combinatie met grote garnalen, zorgt ervoor dat je een heerlijk visgerecht op tafel hebt staan. Zorg ervoor dat je de spiesen en het rooster bestrijkt met olie om te voorkomen dat de spiesen blijven plakken. Laat ze boven de hete barbecue in ongeveer 6 minuten gaar worden en serveer met een frisse salade.

vis spies

Homemade dips

Bij een echte barbecue mag stokbrood natuurlijk niet ontbreken. Je kunt het stokbrood besmeren met kruidenboter of met kant en klare dips uit de supermarkt. Maar wist je dat je deze dips ook heel makkelijk zelf kunt maken? Kies bijvoorbeeld voor de citroen-korianderdip. Met slechts 3 ingrediënten zet je een heerlijk frisse dip op tafel. Ben je geen koriander fan, kies dan voor dit knoflooktoppertje. Nét even wat anders dan de standaard knoflooksaus, maar veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Als je houdt van de Griekse keuken moet je deze tzatziki met dille proberen. Een echte klassieker die je kunt gebruiken als dip maar ook als saus bij een stukje vlees of vis. Zorg dat je voor deze dips verse producten gebruikt en serveer ze in leuke bakjes.

Citroen-korianderdip
Citroen-korianderdip

Groentespiesen grillen

Naast vlees of vis spiesjes, kun je natuurlijk ook groentespiesjes maken. Ideaal als je kiest voor een vegetarische barbecue of gewoon lekker als bijgerecht. Deze spiesjes maak je in een handomdraai. De combinatie van gele paprika, courgette en rode ui is top. Doordat de groenten eerst worden gemarineerd, krijgt dit spiesje een Griekse twist. Wat homemade tzatziki erbij en je hebt een lekker én gezond gerecht voor op de barbecue.

Groentenspies

Cocktails & Mocktails

Om de zomerse avond compleet te maken, kun je afsluiten met een Bellini. Dit is een heerlijke fruitige cocktail met perziksmaak. Het lijkt op een perziksmoothie, maar verraadt zichzelf zodra je een slok neemt. Door de prosecco bruist deze heerlijke cocktail. Je kunt van deze cocktail ook een alcoholvrije versie maken. Dit doe je door perzik te pureren en daarna aan te vullen met bruisend water. Wat limoensap en honing erbij en je hebt een heerlijke mocktail.

bellini

Kortom, je kunt alle kanten op tijdens het barbecueën. Zorg voor een goede basis en pak uit met verrassende bijgerechten. Én ga een keer voor wat anders dan de typische barbecue gerechten door er je eigen twist aan te geven. Kies voor een bijzondere marinade of vervang je stuk vlees door fruit of groenten van de barbecue. Neem een kijkje op onze BBQ pagina voor meer inspiratie.

Home Recepten