Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

ABC der Thee(deel3)

S t/m Z S-In de winkels zijn heel veel Soorten thee te koop. Die kun je op de eerste plaats indelen naar land of streek van herkomst. Voorbeelden: Ceylonthee uit Sri Lanka (voormalig Ceylon), Yunnan-thee uit China en Darjeeling uit het Indiase gedeelte van de Himalaya. Thee-soorten onderscheiden zich ook door de grootte van het blad. Er zijn drie soorten bladgroottes: bladthee, gebroken thee en fijn gebroken thee. De grootte bepaalt hoe snel de thee trekt. Kleine blaadjes trekken sneller dan de grotere. er bestaat ook een indeling volgens de manier waarop thee geteeld is (wel of niet biologisch) en naar produciewijze (zwarte-, witte-, oolong- of groene thee.

T-Als je thee laat trekken, komen er in de eerste twee tot drie minuten vooral Theine en geur - en smaakstoffen vrij. Eigenlijk is theine hetzelfde als caffeie. Het zorgt dat je je na een kop thee beter kunt concentreren en alerter bent. Caffeie (of theine) heeft ook een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. In een kop thee zit ongeveer 30 mg caffeine. Ter vergelijking: in een glas cola zit 35 mg en in een kop koffie 75 mg caffeine.

U-In een oude kerk in het Groningse Houwerzijl zit een oude theefabriek, waar je meer dan 200 soorten thee kunt drinken. Bovendien zijn er speciale arrangementen rondom thee. Een leuk Uitje voor een vrije dag dus! Meer informatie op

THEE FABRIEK.

V-Er zijn theesoorten met een toegevoegd aroma. Ze worden aangeduid met de naam Variatiethee of smaakjesthee. Er worden dan stukjes gedroogde vruchten (aardbeienthee), bloemen (jasmijnthee), kruiden (muntthee) of specerijen (kaneelthee) toegevoegd. Vorig jaar haalden een paar soorten smaakjesthee (citroen, framboos, sinaasappel, zwarte bessen) de krant. Het hoge zuurgehalte van deze fruitheeen bleek het tandglazuur aan te tasten. Je zou, om het glazuur te sparen, na het drinken van deze thee eigenlijk je mond met wat (liefst zout) water moeten naspoelen.

W-Witte thee. Dit is na de oolong de zeldzaamste en duurste theesoort, afkomstig uit China. Het blad wordt bij een lage temperatuur gestoomd om fermentatie tegen te gaan. Hierna wordt het alleen nog gedroogd. De thee kan slechts een keer per jaar, in de lente, heel voorzichtig worden geplukt. Vandaar de hoge prijs.

Y-Oorspronkelijk is IJsthee in Amerika uitgevonden. IJsthee kun je kant en klaar kopen, al dan niet met koolzuur. Maar vrijwel alle Amerikanen maken hun IJsthee liever zelf: RECEPT VAN IJSTHEE

Ijsthee is een perfecte dorstlesser, mits je het zelf maakt, daar de pakken die te koop zijn bommetjevol zitten met suiker.

Z-Na het oogsten worden de theeblaadjes verspreid over een rooster en door de warmte verflenst het blad vanzelf. De helft van het vocht verdwijnt daarbij, waardoor de thee soepel wordt en gerold kan gaan worden. De blaadjes breken en er komt bladsap vrij. De thee wordt vervolgens enkele uren in een speciale fermentiekamer gezet. Hier wordt lucht met een vochtigheidgraad van wel 95% doorheen geblazen. De kleur van het blad wordt bruin-zwart. De tijdsduur van de fermentatie bepaald vrij sterk het karakter van de thee. Na de fermentatie wordt de thee gedroogd en gesorteerd. Het eindresultaat is de 'gewone'Zwarte Thee. Van oorspronkelijk 100 kilo versgeplukte theeblaadjes blijft niet meer dan 20 kilo thee over.

BRON:VRIENDIN

Home Recepten