Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Aardappel Anders?

Genetische manipulatie bedreigt de diversiteit en dus de overlevingskansen van de soort. Door de eeuwen heen hebben de landbouwers voedselgewassen veredeld. Hieredoor ontstonden talloze varieteiten, de een met andere prettige eigenschappen dan de ander, maar die had weer andere voordelen. Hierdoor konden er altijd wel een paar soorten een plaag of een ziekte overleven, waardoor onder andere de voedselvoorziening gewaarborgd was.Genetische manipulatie (gm) zorgt voor erfelijke eigenschappen in een voedselgewas, die hij anders in de vrije natuur nooit zou krijgen. Dit is genetische vervuiling en de gevolgen hiervan zijn niet te overzien. Want hoe lang je een bloemkool en een mug ook in een kamer opsluit, ze zullen nooit elkaars eigenschappen overnemen. En dat is wat met gm wel gebeurt.In Nederland staan meer proefvelden dan je zou verwachten! Over het hele land zijn tientallen velden met mais, witlof, suikerbieten, aardappelen en zonnebloemen, die genetisch gemanipuleerd zijn. Deze velden zijn zogenaamd alleen voor wetenschappelijk onderzoek, maar ondertussen kan het stuifmeel wel makkelijk overwaaien naar andere velden, die nog wel als voedsel dienen. En in werkelijheid gaat het om een langzame introductie op de voedselmarkt.


Het gevaar van gm aardappels is o.a. dat plaaginsecten resistent worden tegen het gif, dat genetisch in de aardappel is ingebouwd. Daarbij komen ook grote hoeveelheden (van het van oorsprong natuurlijke) gif in het milieu terecht.


In Drenthe zijn proefvelden met een aardappel (Apriori) die een gen heeft meegekregen dat resistent is tegen een antibioticum. Er is echter per ongeluk een extra stuk van het gen meegekomen, dat een resistentie veroorzaakt tegen enkele antibiotica, die de mensen wel gebruiken. Hierdoor bestaat dus de kans dat deze resistentie via de voedselketen wordt overgedragen op schadelijke bacterien. Die zijn dan niet meer gevoelig voor het geneesmiddel.

Een kanttekening is dat vorig jaar het ministerie van VROM weigerde een vergunning te verlenen voor de Apriori, dit jaar staat deze aardappel wel op de akkers, maar dan onder een andere vergunning....
Vrij naar:

Home Recepten