7 x EENVOUDIGE DRESSING VAN JAMIE OLIVER
Hier volgen weer 7 verschillende dressings die ik tegen kwam en met jullie wil delen. DRESSING VAN CITROENSAP EN OLIE.
Een klassieke , verfijnde all-round dressing die vooral lekker is op dsalades met tuinkruiden of gerookte zalm. Deze dressing is het lekkerst als je hem binne 24 uur na het maken gebruikt.
- 3 1/2 eetlepel verse citroensap (ongeveer het sap van 1 citroen)
- 10 eetlepels extra vierge olijfolie
- zeezout en zwarte peper uit de molen.
Doe het citroensap en de olie in een jampotje en voeg naar smaak peper en zout toe. Draai de deksel stevig vast en schud het potje flink. Proef de dressing op een blaadje sla en breng hem eventueel op smaak met nog wat zout en/of peper.
DRESSING MET BALSAMICOAZIJN.
Briljant voor italiaanse salades, groene salades en antipasti.
- 3 1/2 eetlepel balsamicoazijn
- 10 eetlepels extra vierge olijfolie
- zeezout en zwarte peper uit de molen.
Doe de balsamico en olijfolie in een jampotje, voeg zout en peper naar smaak toe en schud het potje. Proef de dressing op een blaadje sla en breng zonodig nog op smaak met wat zout en/of peper.
SICILIAANSE DRESSING.
Zalig bij een wqarme salade met gegrilde tonijn of schaal- en schelpdieren.
- 1 1/2 eetlepel vers citroensap
- 1 1/2 eetlepel vers sinaasappelsap( of bloedsinaasappelsap)
- 10 eetlepels extra vierge olijfolie
- een paar snufjes gedroogde oregano
- zeezout en zwarte peper uit de molen.
Doe alle ingredienten bij elkaar in een jampotje en schud flink. Proef de dressing en maak e.v. op smaak.
ROMIGE FRANSE DRESSING.
Heerlijk bij groene salades en bittere groenten als witlof en radicchio.
- 5 eetlepels witte wijnazijn
- 4 eetlepels walnootolie
- 1,15 dl creme fraiche
- 1 theelepel dijonmosterd
- zeezout en zwarte peper uit de molen
- een handjevol gehakte peterselie
- 8 eetlepels extra vierge olijfolie
Doe alle ingredienten bij elkaar in een jampotje en schud flink. Breng het zonodig op smaak. Het kan zijn dat er nog wat olie of azijn bij moet om het geheel uit te balanceren.
DRESSING MET AZIJN, STERANIJS EN KRUIDNAGEL.
Heerlijk bij salades met kaas of koude rosbief.
- 8 eetlepels witte-wijnazijn
- 2 kruidnagels
- 1 steranijs
- 10 eetlepels extra vierge olijfolie
- zeezout en zwarte peper uit de molen.
Giet de azijn met een scheutje water in een pan en doe de kruidnagels en steranijs erbij. Breng het geheel aan de kook en lat het tot de helft inkoken. Laat de gekruide azijn afkoelen en schenk hem in een jampotje. Doe de olie erbij met wat peper en zout. Draai het deksel goed vast en schud flink. Proef en voeg zonodig nog wat extra olie of azijn toe.
JAPANSE DRESSING.
Heerlijk bij salades met kouse noedels of warme inktvis.
- 70 gram ui, gepeld en fijngehakt
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels rijsrazijn
- 1/2 theelepel suiker
- 1/4 theelepel engelse mosterdpoeder
- 1 eetlepel druivenpitolie
- 1 eetlepel sesamolie
- zeezout en zwarte peper uit de molen.
Schud alles in een potje door elkaar. Schud er als het zout helemaal opgelost is 2 eetlepels water door, proef en breng zonodig op smaak .
DRESSING MET GEROOSTERDE SPAANSE PEPER.
Fantastisch bij salades met knapperige wortelgroenten en tuinkruiden met een sterke smaak.
- 3 verse rode spaanse pepers
- 10 eetlepels extra vierge olijfolie
- 3 1/2 eetlepels vers citroensap
- een bosje verse munt, alleen de blaadjes fijngehakt
- zeezout en zwarte peper uit de molen.
Prik met de punt van een scherp mes gaatjes in de pepers. Houd de pepers een voor een met een metalen tang in een gasvlam tot ze rondom zwartgeblakerd zijn. Als je geen gasvlam hebt kun je ze ook onder de grill leggen. Doe de pepers in een kommetje, dek ze af met keukenfolie en laat ze 15 minuten staan. Zo komt het velletje heel makkelijk los.
Pel de pepers, trek ze open, schraap alle witte zaadjes eruit en gooi ze weg. Hak het vruchtvlees van de pepers fijn. Doe het samen met de munt in een kom, giet de olie en citroensap erbij en meng alles goed. Breng de dressing op smaak met zout en peper.