Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Tips voor het bereiden van cocktails

Enkele nuttig tips die je zeker in gedachte moet houden bij het bereiden van cocktails. Wanneer je bij het inschenken van de cocktail morst op de rand van het glas, giet het drankje dan in een nieuw glas. Het glas gewoon afvegen laat een plakkerig residu achter.

In sommige recepten gebruikt men verschillende eenheden, vaak naargelang de plaats waar ze vandaan komen.

Enkele omrekeningen: 1 oz. = 1 ounce = ? 3 cl

Ijs ijs ijs ! Je hebt nooit genoeg ijs. Zorg er dus voor dat je steeds een grote voorraad in de diepvries hebt.

Voor cocktails wordt meestal gebruik gemaakt van ijsblokjes die onregelmatig zijn van vorm.

Een eenvoudige werkwijze hiervoor is gewone ijsblokjes in een zak of handdoek te doen en ze vervolgens met een zwaar voorwerp(hamer,pan,...) stuk te slaan. Je kan ook een blok ijs invriezen en hiervan stukjes kappen.

Sommige drankjes moeten "frozen" geserveerd worden. d.w.z. dat je ze mixt met ijs en eventueel ijsschilfers toevoegt om het drankje de typische textuur te geven. Breek de ijsblokjes zo klein mogelijk voor je ze gaat mixen.

Om te shaken gebruik je best een gewone bar shaker. 10 keer schudden is meestal voldoende, overdrijven is nutteloos.

Cocktails met eiwit of room echter vereisen meer shakewerk (ongeveer 3 keer zoveel). Deze drankjes moeten goed geschud worden om het juiste effect te bereiken.

Presentatie is de helft van uw succes! Onderschat de kracht van garnering niet.

Een schijfje citroen of een olijf mag dan wel een detail lijken, het is het zeker niet. Beschouw versieringen steeds als volwaardige en noodzakelijke ingredienten van uw cocktails.

Vermijd het gebruik van houten tandenstokers in uw drankjes. Ze geven na verloop van tijd kleine splintertjes af die gaan drijven in het drankje. Plastic tandenstokers bieden een oplossing. Zorg ervoor dat ze lang genoeg zijn zodat ze niet wegzakken in het drankje.

Home Recepten