Vergeten groenten: dit zijn ze en zo smaken ze

Op deze pagina wil ik U kennis laten maken met allerlei groente-soorten, die in de loop van de eeuwen in vergetelheid zijn geraakt. Zeer onterecht!
Eigenlijk zijn ze allemaal bijzonder lekker van smaak, gezond en bovendien vrij makkelijk te telen. De commercie heeft er helaas voor gezorgd, dat ik in de winkel bijna uitsluitend smakeloze, waterige standaard-groenten kan kopen, die mijn smaakpapillen weinig te bieden hebben. In deze rubriek probeer ik een tipje van de sluier op te lichten en u kennis te laten maken met al dit lekkers. Per soort kunt u een beschrijving lezen en bij sommige groenten zitten er zelfs recepten bij! Eet smakelijk . Aardpeer

De aardpeer, ook wel Jeruzalem-artisjok genoemd, is familie van de zonnebloem; de plant heeft een lange rechte stengel en gele bloemen
met een bruin hart. Ondergronds vormen zich aan de wortels uitlopers die zich aan de top verdikken tot een knol, per plant soms wel 30 of 40 stuks.
Aardperen worden geoogst in de herfst of overwinteren in de grond, hebben een lichtzoete, nootachtige smaak en kunnen gekookt, gebakken of rauw worden gegeten. Schoonboenen en wassen is voldoende. Schil eventuele lelijke plekjes.
Kook ze, afhankelijk van de grootte, in 5-10 minuten gaar. Snijd de aardpeer op het bord doormidden en schep het vruchtvlees uit de schil.
Lekker met boter of zure room, of bestrooid met (kruiden) zout of geraspte kaas
Kook ze niet langer dan nodig, anders wordt de aardpeer week en gaat hij waterig smaken

Pastinaak

Een soort wortel met een crème-witte kleur. De smaak is licht aromatisch zoet, anijsachtig en soms iets bitter. Pastinaak is afkomstig uit Europese landen met een gematigd klimaat. Het is de voorganger van onze – inmiddels veel bekendere -winterwortel. Pastinaken en winterwortels kunnen op dezelfde manieren worden bereid..
Verse pastinaak voelt stevig aan en blijft in de koelkast in een plastic zak met gaatjes een paar dagen goed.
Pastinaken zijn te koop van september tot januari.
Koken: schil ze met een dunschiller, snijd ze in reepjes, blokjes of plakjes en kook of stoof ze in ± 20 minuten gaar.
Pastinaak is geschikt in soepen, stamppotten en stoofschotels

Koolraap

Een caloriearme wortelgroente met een ruwe schil en zachtgeel vlees. De laatste jaren is koolraap een beetje uit de gratie geraakt. Ten onterechte, want deze groente is weliswaar eenvoudig, maar een echte lekkernij. De zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten)..
Het vruchtvlees kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm .
Koolraap kan worden gekookt, gefrituurd en gepureerd. Gegratineerde koolraap met kaas is erg lekker. Meer geslaagde combinaties: koolraap met varkensvlees, zoals saucijzen, ham en rookworst en, heel bijzonder, met lamsvlees.
Schoonmaken: Haal eerst een dikke plak van de bovenkant af (dit gedeelte is meestal houtig). Snijd dan de rest van de koolraap in dikke plakken en verwijder de schil. Snijd de groente in repen of blokjes. Reken op 250-300 gram koolraap per persoon als u de groente gekookt serveert en 150 gram per persoon als u koolraappuree maakt..
Koolraap is volop verkrijgbaar van oktober tot maart. Een echte wintergroente dus, die op een koele droge plaats enkele weken kan worden bewaard.
Invriezen kan ook. Blancheer de koolraap dan eerst ± 3 minuten in kokend water.
Let er bij aankoop op dat de koolraap stevig aanvoelt, geen beschadigde plekken heeft en goed droog is

[Size=3]Snijbiet

Snijbiet, ook wel warmoes of mangold genoemd, wordt speciaal geteeld voor het blad; het is dus niet het afgesneden blad van de gewone rode biet.
Recepten voor spinazie en raapsteeltjes zijn ook voor snijbiet geschikt.
Verkrijgbaar in de periode mei/juni.

Schorseneren

De schorseneer, Ook wel Schorseneel genoemd.
De bruinzwarte schil is kurkachtig. Schorseneren moeten goed afgespoeld en dan geschild worden, vanaf de onderkant naar de top. Leg de stukjes meteen in een kom water met citroensap of azijn om bruin kleuren te voorkomen. Een scheut melk bij het kookwater voorkomt dat de schorseneren tijdens het koken donkerder worden..
De smaak lijkt op die van asperges, zacht nootachtig en kruidig. Ze worden daarom ook wel `armeluis- asperges` genoemd.
De zwarte schorseneren (want ze zijn er ook in wit) worden ook wel `winterasperges` genoemd. De bijnaam `keukenmeidenverdriet` danken ze aan het feit dat bij het schillen het kleverige melksap vrijkomt en zo voor vieze handen zorgt. U heeft daar geen last van als u tijdens het schillen keukenhandschoenen draagt. U kunt de schorseneren overigens ook eerst koken, koudspoelen en de schil eraf stropen.
Niet al te rijpe schorseneren kunt u op een koele vochtige plek tot bijna 4 maanden bewaren

Koolrabi

Koolrabi is géén onderaards knolletje. Het is de knolvormige, verdikte stengel van de koolrabiplant en groeit dus boven de grond. De schil is soms lichtgroen en soms violet (zacht paars) van kleur. De groente zelf is friswit en pittig van smaak.
Koolrabi is gezond èn slank (maar 24 kcal per 100 gram) en bevat veel ijzer, calcium, kalium en vitamine B en C. Het is bovendien een veelzijdige groente, met veel bereidingsmogelijkheden. Koken, stoven, frituren, roerbakken, blancheren of rauw serveren, het kan eigenlijk allemaal. Rauwe koolrabi smaakt een beetje radijsachtig. De smaak van gekookte koolrabi doet wat aan bloemkool denken, maar dan pittiger.
De koolrabi van Nederlandse bodem komt voornamelijk uit het Westland en Limburg. Van maart t/m juli is koolrabi volop verkrijgbaar. Verse koolrabi herkent u aan de stevige knol en de frisgroene blaadjes. Koolrabi kan ± 1 week in de groentelade van de koelkast worden bewaard. Bewaar de koolrabi niet in plastic. Verwijder voor het schoonmaken de blaadjes. Bewaar de blaadjes eventueel als garnering. Schil koolrabi als een aardappel: jonge exemplaren dun en oudere wat dikker. Snijd de groente vervolgens in reepjes of plakjes..
Hoeveelheden: voor een salade is een halve koolrabi per persoon voldoende. Reken ± 250 gram koolrabi per persoon als u de groente gekookt serveert.
U kunt koolrabi ook invriezen. Blancheer de groente voor het invriezen ± 2 minuten

Courgette

Courgettes zijn heel jonge exemplaren van de langwerpige groene pompoen Ze worden geoogst als ze ongeveer de lengte van een komkommer hebben. Het vruchtvlees heeft een zachte smaak, bevat veel ijzer en heeft een geurig aroma. In Italië wordt deze vrucht in veel groentegerechten verwerkt.
Courgettes zijn in Nederland van mei t/m oktober volop verkrijgbaar.
Op een koele, donkere plaats (niet onder 10°C) kunt u courgettes ± 1 week bewaren.
Courgettes worden in vele landen gekweekt, maar Italië, Frankrijk en Turkije zijn de toplanden. Het vruchtvlees van de courgette is zacht en kan daarom ook rauw worden gegeten. De zachte witte pitjes en de schil kunt u meeëten. Courgette groeit zeer snel en de vruchten kunnen wel een halve meter lang en 4-5 kilogram zwaar worden. Voor de consumptie worden alleen de jonge vruchten geplukt die 10-25 centimeter lang zijn. De grote worden gebruikt voor o.a. de zoetzuur-industrie.
Let er bij de koop op dat de courgette stevig aanvoelt, dat de schil gaaf is en dat er nog een stukje van de steel aan de vrucht vast zit. Zonder dit stukje bederft de courgette snel.
De heel jonge vruchten van de courgette dragen nog de bloemblaadjes, die algemeen bekend staan als `courgettefleur`. Courgettebloemen zijn een echte delicatesse, die u op hun beurt kunt opvullen met gehakt en stoven in de oven. Een lekkernij uit een onverwachte hoek!
Courgettes worden nooit geschild omdat anders het vruchtvlees bij het bakken of stoven uit elkaar valt. Alleen de steel en eventueel bruine vlekjes worden verwijderd.

Knolselderij

De knolselderijknol komt uit het Middellandse-Zeegebied en hoort tot dezelfde familie als de bleekselderij. De bladeren van de knolselderij hebben een iets bittere smaak en zijn daarom niet zo geschikt voor consumptie, zeker niet rauw.
Knolselderij is te koop van september tot maart en komt voornamelijk uit Limburg. Een middelgrote knolselderij weegt ± 500 gram.
Knolselderij wordt eerst gewassen en geschild en dan in plakken, repen of blokjes gesneden. Het vruchtvlees van knolselderij verkleurt snel. Om dit tegen te gaan kunt u de geschilde of in stukken gesneden knol inwrijven met citroensap. Verwerk de knolselderij bij voorkeur zo kort mogelijk voor het gebruik.
Knolselderij kan voor allerlei gerechten worden gebruikt. De groente kan gekookt, gebakken of gestoofd worden en worden verwerkt in maaltijdsoepen of bijvoorbeeld aardappelpuree. Ook rauw (of kort geblancheerd) smaakt knolselderij goed. Knolselderij is onmisbaar in de echte Hollandse erwtensoep.
Reken ± 250 gram per persoon als u de groente kookt en 100 gram per persoon als u de knolselderij in een salade verwerkt.
Let er bij aankoop op dat de knolselderij stevig aanvoelt en dat de bladeren mooi groen zijn. u kunt knolselderij 1-2 weken op een koele en donkere plaats bewaren. De groente kan ook worden ingevroren; blancheer reepjes of blokjes knolselderij voor het invriezen ± 5 minuten in kokend water.

Winterwortel

De typisch Nederlandse winterwortel is heel populair. Deze groente wordt voornamelijk in Noord-Holland verbouwd. Winterwortels zijn bijna het hele jaar door te koop, alleen niet in de zomermaanden. De grote aanvoer is van oktober t/m januari. Koop altijd stevige exemplaren die er knapperig en fris uitzien. U kunt winterwortel enkele weken bewaren op een koele en donkere plaats, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast. Schil de winterwortel met een dunschiller en kook de groente in water met zout en een snufje suiker in ± 20 minuten gaar. Reken ± 250 gram winterwortel per persoon als u de groente gekookt serveert. Voor een salade is ± 125 gram per persoon voldoende.
Invriezen kan ook, blancheer de in plakjes gesneden groente, voor het invriezen, eerst 2 minuten in ruim kokend water. Gebruikt u stukjes winterwortel, dan is de blancheertijd 3 minuten.

Opperdoezer Ronde

Een bijzondere aardappel, die maar op één plek in Nederland wordt geteeld, in het Noord-Hollandse Opperdoes. De telers in Opperdoes rooien hun aardappelen nog op een ambachtelijke manier: met de hand. Het schillen van deze onregelmatig gevormde aardappel is een geduldwerkje door het grote aantal diepliggende ogen. Maar de moeite wordt ruimschoots beloond door de lekkere smaak. Het geheim zit hem in de zwavelgrond, die bestaat uit zeeklei vermengd met 60-80% zand.
De aardappel is erg geliefd bij fijnproevers; hij wordt als een echte delicatesse beschouwd. De Opperdoezer Ronde wordt geoogst in juni en juli en is verkrijgbaar tot november.

lekkere recepten met vergeten groenten

aardperen
koolraap
snijbiet
schorseneren
courgette
knolselderij
winterwortel
opperdoezer ronde

Bron: 365dagenhay.nl.kooktips.nl.versekruiden.nl.plantaardig.com.flider.com.culinair.com.mijnrecepotenboek.nl.astrid veltman

3 Reacties

 1. HouseofftheRabbits

  27 juli 2010 at 17:25

  Ik zou de courgette niet wilden vermelden als een vergeten groente. Het is het snelst groeiende product in de wereld. Ook winterwortelen is nu niet echt een vergeten groente. Als je dat weer combineert met knolselderij, wat ook geen vergeten groente is, dan heb je wel heerlijke hutspot
  Groetjes House off the Rabbits

 2. Deze neem ik mee om af en toe weer eens te lezen. Leuk met alle info erbij,
  Groetjes Marga

 3. hoi Dirk, ook deze sla ik op. Leuk die receptjes erbij. Van de week raapstelenstampotje gegeten, is ook zo“n groente , gr. Susan

Geef een reactie