Wat is soja? In welke vormen kan je het gebruiken en welke heerlijke recepten kan je ermee maken? Smulweblid Planco laat ons kennismaken met soja. Behoort tot de plantensoort Glycine max (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen geteelt als in de Verenigde Staten, Brazilië, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn.

Er zijn veel variëteiten die worden ingedeeld in rassen: Indische, Japanse, Chinese. De en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst.

Hieronder diverse toepassingen voor het gebruik van Soja ten eerste de sojaboon daar begint het allemaal mee .Daar worden de div producten uit gehaald Miso ,Vet sin , sojakaas ,sojaboter, soja melk ,en natuurlijk de welbekende sojasaus, om gerechten meer smaak te geven .

Wist je dat
De consumptie van 25 gram soja eiwitten per dag, gecombineerd met een vetarme voeding, het LDL-gehalte (het slechte cholesterol) met 10% kan verminderen?

Sojaboon
(Katjang kedele)
Een peulvrucht die voor een belangrijk deel uit olie eiwit, koolhydraten en vezel bestaat. Voor sommige toepassingen wordt de boon in zijn geheel verwerkt. Vaker echter wordt eerst de olie eruit gehaald; de rest wordt dan hetzij opgewerkt tot sojameel, sojabloem
Soja groeit het beste in gebieden met warme, vochtige zomers.
De sojaboon wordt traditioneel al heel lang gebruikt (onder andere in het verre oosten) en verwerkt tot producten als tofu tempeh, tahoe miso en ketjap. Vooral de laatste wordt als smaakmaker gebruikt en is er in diverse soorten: ketjap manis, de zoete ketjap en ketjap asing, de zoutige ketjap.
Van meer recente datum is de toepassing als vervanger van amandelen in spijs.
Soja wordt ook gebruikt als vleesvervangende `sojaburgers` en snacks, kant-en-klare mixen voor soepen en sauzen, kant-en-klaarmaaltijden, pastaproducten, snoep, Sojamelk en dieetvoedingsmiddelen.

Miso
Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren Miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe(ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering.
Zwarte bonen, toegevoegd met een schimmel leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd).Miso is een goede vervanger van zuivel. U kunt miso gebruiken als smaakmaker in soepen, sauzen en gerechten, maar ook als broodbeleg (zeer dun smeren). Het kan ook in water opgelost als bouillon worden gedronken.
Miso is nuttig voor een gezonde darmflora.

Ve-tsin
Het werd vroeger gewonnen uit zeewier; Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie voor persing gewonnen).

Sojakaas
Sojakaas, ook wel tahoe of tofu genoemd, werd zo`n 2000 jaar geleden in China
ontdekt en neemt nog steeds een vaste plaats in de oosterse keuken in. Tofu wordt gemaakt van sojamelk en is 100% plantaardig. Tofuproducten zijn rijk aan eiwitten en mineralen en zijn dus goede vervangers voor vlees en vis . U kunt met tofu alle kanten op: bakken, pureren, frituren en roerbakken.

Sojamelk
Is te gebruiken in plaats van koemelk en is verkrijgbaar in pakken van 1 liter en van 1/2 liter. Geopend is sojamelk ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Behalve naturel is sojamelk ook gezoet en met een smaakje verkrijgbaar.

Sojasaus
(licht of donker)
Aromatische kruidensaus uit gefermenteerde sojabonen, tarwe en water. Door gisting bereid. De saus moet daarna nog maanden of zelfs jaren rijpen. Typisch voor de Aziatische keuken.
Er zijn lichte (dunne) en donkere (dikke) sojasauzen. De lichtere sauzen zijn wat zouter, de donkere zijn zwaarder, zoeter en voller van smaak.
Er zijn Chinese, Indonesische en Japanse sojasauzen, die allemaal verschillend zijn. De Japanse versie is licht en vrij dun met een verfijnde zoute smaak.
Sojasaus wordt gebruikt als (dip)saus, in marinades en sauzen en als smaakmaker.

Waar zijn soja producten te koop
Soja producten zijn steeds meer te koop in supermarkt ,in steeds meer supermarkten en toko`s zijn gespecialiseerd in producten met Soja. Zoals sojamelk ,sojakaas en alle andere bovengenoemde producten.

recepten met soja

Rundvleesschotel-chinees
Japanse-wokschotel
Kip-met-paksoi
Kip-met-tauge-chinees
TeriYaki-gehaktballetjes

Bron foto`s: food info, knack,remonstranten.org