Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De regionale kookstijlen uit India en Pakistan

Hieronder de beschrijving van de kookstijlen en kooktechnieken uit India en Pakistan. En het kookgerei waarmee gewerkt wordt .

Ook een klein stukje over de speciale dranken die worden geschonken. Regionale kookstijlen en kooktechnieken

In het noorden, met name in Noord-Pakistan, heeft de tandoori-keuken eeuwenlang de toon aangegeven. De tandoor of klei-oven heeft een kegelvorm zoals een bijenkorf. Drie uur voor het bakken wordt de tandoor gestookt met houtskool tot de binnentemperatuur op schroeihitte is. Tandoorischotels dienen daarom snel gaar te zijn. Het vlees wordt in blokjes gesneden en gemarineerd, aan spiesjes geregen en in enkele minuten geroosterd. Gevogelte wordt op dezelfde manier behandeld, in zijn geheel of in nette stukken verdeeld.

Aangezien de tandoor een echte oven en niet slechts een houtskoolgrill is, kan men er als bijkomend voordeel gerezen brood in bakken. Gewoonlijk wordt Indiaas brood alleen van bloem en water op de bakplaat gebakken. Naan wordt echter op de binnenkant van de tandoor gebakken en is veel luchtiger dan de meeste soorten ongerezen brood.

Tandoori mag dan verfijnd zijn, toch is het geen volledige keuken. Het heeft zich ontwikkeld naast de Mogolkookstijl, op voorschrift van de Mogolheersers en met het accent op presentatie. Dank zij deze stijl, die zich tot diep in centraal India heeft verbreid, zien de gerechten er op hun smakelijkst uit. Vanuit de Mogolkeuken ontwikkelde zich rond New Delhi een nieuwe en andere stijl. Deze New Delhi-stijl staat tegenwoordig in hoog aanzien. Als wereldhaven ontwikkelde Bombay een meer kosmopolitische stijl met delicatessen als koteletten en zoetzure schotels, afgekeken van de Chinezen. Aan de westkust ontwikkelden Indiase christenen ook hun eigen stijl, vooral in Goa. Verder zuidwaarts aan de Keralanese kust, is kunstzinnig gebruik van fenegriek ingeburgerd en dan nog hoofdzakelijk om visgeur in een gerecht te absorberen.

Het schijnt regel te zijn dat hoe heter het klimaat is, hoe heter ook het eten. Dat gaat zeker op voor het tropische Madras. Vindaloo, gekookt onder toevoeging van azijn, is door generaties westerse restaurantgangers met respect behandeld.

--------------------------------------------------------------------------------

Kookgerei

Voor Indiaas koken heeft men eigenlijk geen speciaal gerei nodig: het subcontinent is arm en de maaltijd moet vaak onder primitieve omstandigheden worden bereid en gekookt. Daarom is de gemiddelde westerse keuken meer dan voldoende uitgerust naar de maatstaven van de Indiase keuken. Zo gaat het malen van specerijen heel wat makkelijker in een vijzel dan op een wrijfsteen.

Een curry is eigenlijk een stoofgerecht, dus een braadpan met zware bodem is prima geschikt. Bhoone gaat net als Chinees roerbakken in een wok. Dus een hoogwandige koekenpan, wadjan of plaatstalen wok voldoet prima aan de eisen.

Een tandoor schept duidelijk problemen, maar op een houtskoolgrill kan men ook gemarineerd vlees aan spiesjes roosteren. Kip kan men het beste voorbraden in een gewone oven en afroosteren op de grill. Naan is wat moeilijker, maar een hete oven levert een redelijk resultaat op. Ongerezen broden zoals chapatti`s worden traditioneel gebakken op een koepelvormige bakplaat, bekend als towa, die op een vuur wordt verhit. Dit gerei is misschien de moeite van het aanschaffen waard als u vaak zulk brood wilt bakken, maar ieder plat bakoppervlak geeft ook goede resultaten. Als het recept frituren vereist - zoals pokora`s, puri`s en hoppers - dan kan dat in een gewone frituurpan en hebt u hiervoor geen speciale pan nodig.

--------------------------------------------------------------------------------

Drank bij Indiaas eten

Thee is de universele drank in India en wordt zoet en met melk geserveerd. Andere populaire dranken zijn zoete mengsels op basis van essences, zoals van sandelhout en munt, en een yoghurtdrank, de lassi. Bij een Indiase maaltijd thuis zijn ijswater of gekoeld bier geschikt; fijne wijnen passen er niet bij.

Home Recepten