Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De pinkstermaaltijd op de barbecue

Een lekker lang weekeinde strekt zich uit, en als het weer meewerkt, is het tijd om te barbecueën met veel salades, veel groenten en grote glazen witte wijn. Wat zo fijn van Pinksteren is: je hoeft niets. Niemand die, zoals met Kerstmis, vraagt of je nog `iets leuks` gaat doen, niemand die ervan opkijkt als je niet het hele weekeinde onder de pannen bent, geen familie die bezoek verwacht. Je hoeft geen kaarsjes te branden of je huis met paaskuikens te versieren, je hoeft zelfs niet naar de meubelboulevards die op tweede pinksterdag zo druk bezocht worden door gezinnen die óók niet weten wat ze nou in hemelsnaam weer met die kinderen moeten doen.

Een lekker lang weekeinde strekt zich uit, en als het weer meewerkt, is het tijd om te barbecueën met veel salades, veel groenten en grote glazen witte wijn.

Tijdens het opwarmen zijn deze rolletjes heerlijk.

Pinksterrolletjes met geitenkaas

Uit: Vega gerechten : van bijgerecht tot hoofdgerecht. - Veltman uitgevers, cop. 2004. - ISBN 90-5920-361-9

Gebruik voor deze amuse niet te zoute, neutraal smakende zachte geitenkaas.

Ingrediënten:

2 rode paprika`s

100gr geitenkaas (zeer zacht en niet (te) zout)

1 el fijngehakte kappertjes

2 el fijngehakte verse peterselie

1 el gehakte verse bieslook

1 el balsamico azijn, 1-2 tl honing, 12 basilicumblaadjes

versgemalen peper

Voorbereiding:

Verwarm de oven op 140 graden. Snij de paprika`s in helften, verwijder de zaadlijsten. Leg met de schil naar boven in de oven tot ze zwart geblakerd zijn en zich blaasjes vormen. Doe de paprikahelften in een zak en sluit die af. Laat afkoelen.

Bereidingswijze:

Meng de geitenkaas, honing, peterselie, bieslook, balsamico azijn en flink wat versgemalen peper door elkaar.

Ontvel de paprikahelften en snij ze (in de lengte) in drie gelijke repen. Leg op elke reep een basilicumblaadje en een beetje van het geitenkaasmengsel en rol op. Zet vast met een prikkertje en bewaar in de koelkast met wat olijfolie erop gesprenkeld tot gebruik.

Op de barbecue - mosselen aan het spit.

600-800 gram mosselen uit een pot - 4 tomaten - 150 gr ontbijtspek - zout, peper, paprikapoeder, gedroogde tijm en gedroogd basilicum - 3 eetlepels olie.

Bereiding:

Laat de mosselen goed uitdruipen. Was en droog de tomaten en snij ze in vieren. Snij het spek in lange, dunne repen en vouw deze een paar keer dubbel. Verdeel de mosselen, de stukjes tomaat en de opgevouwen repen spek over barbecuepennen. Roer zout, peper, paprikapoeder, tijm en basilicum door de olie en smeer de spiesjes daarmee goed in. Grill de spiesjes ongeveer 5 minuten onder voortdurend keren en bestrijk ze ondertussen met de gekruide olie.

Op de barbecue - haring in een spekjasje

Ingredienten

- 4 schoongemaakte haringen, - 1 eetlepel mosterd, - 8 lapjes spek

Bereidingswijze

Bestrijk de haringen van binnen en van buiten met wat mosterd. Wikkel om elke vis 2 lapjes spek en bind het vast met wat keukengaren. Grilleer de haringen langs elke kant gedurende 7 minuten op de barbecue of de grill.

Op de barbecue - groenten

• Een paar voorbeelden van groenten die geschikt zijn om te roosteren: aardappelen, tomaten, komkommer, zoete aardappelen, bieten, venkel, artisjokken, asperges, maïs, pompoen, aubergine, courgette, uien, paprika, diverse soorten paddenstoelen, wortel.

• Als je van bieten houd, geroosterde bietjes is een echte een delicatesse. Veeg een hele biet schoon, snij de bovenkant af, lichtjes in kwasten met olijfolie en leg ze dan ca. 1-1,5 uur op het rooster van een middelhete bbq. Ze zijn klaar als je makkelijk met een vork er in kunt prikken.

Bij de barbecue courgettesalade

Ingredienten:

- 1 kleine courgette (ontpit, in blokjes)

- 2 tomaten (ontpit, in blokjes)

- 2 eetlepels olijfolie, - het sap van 1/2 citroen

- 2 eetlepels verse dille (fijngesneden)

- peper en zout, - 1 theelepel koriander

- 10 verse muntblaadjes (fijngesneden)

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een grote kom. Eventueel garneren met wat verse muntblaadjes.

Ook het brood ingesmeerd met olijfolie even roosteren op de barbecue.

Op de barbecue - toetje Ananas banaan saté

Ingrediënten:

Ananassschijven, bananen, sateprikkers

Week de satéprikkers minimaal een uur. Snij elke ananasschijf in 6-en en de bananen in plakken van 1,5 cm. Rijg afgewisseld met blokjes ananas en schijven banaan aan de prikkers. Bak de saté 10 minuten op de barbecue. Lekker met ijs en kerriesaus ( mayonaise, 6 el kerrie , 1 tl ketjap, beetje water of ananassap)

Er staan hier op Smul vreselijk veel (1.810) barbecuerecepten dushet weekend kan niet lang genoeg zijn.

Home Recepten