Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Ganoderma of lakzwam

Een beschrijving van een unieke paddestoel Andere benamingen: Ling Zhi (chinees) Reishi(Japans), Kruid met geestelijke kracht, Wonderbaarlijke Chi.

Algemene informatie

Ontdaan van de legendes en mythen is de Ganoderma lucidum en aanverwante soorten een opmerkelijke paddestoel, zeker niet een die je voorbij zou lopen als je hem in het bos zag.

De Ganoderma behoort tot de Polypoaceae.(veelsporigen) Ze dragen hun dubbelwandige sporen in kleine tubes.

Deze foto geeft een mooi beeld van de verschillende vormen van de Ganoderma lucidum. De Nederlandse naam Lakzwam is heel toepasselijk zoals u ziet. Het wit op de achtergrond is het mycelium (de eigenlijke paddestoel) De ronde schijf op de voorgrond is het luchtfilter die aan de speciaal geprepareerde plastic zak heeft gezeten om het jonge mycelium in de doorgroeifase te beschermen tegen inkomende vreemde schimmels.

De vruchtlichamen zijn sterk en hard,soms leerachtig. Gedroogd heeft het wat weg van kurk en is absoluut niet eetbaar.De Ganoderma komt in zoveel verschillende vormen voor, dat zelfs paddestoelen van dezelfde soort, maar gekweekt onder andere omstandigheden, niet op elkaar lijken. Velen verschijnen als schelpen op dood of stervend hout. Anderen hebben een duidelijke voet.

De kleur varieert van donker rood-bruin tot lichtbruin, met vele nuances rood. De Nederlandse naam -Lakzwam- spreekt door het glimmend uiterlijk voor zichzelf.

De hoed heeft de vorm van een nier. De roodachtige streping, die paralel loopt met de buitenkant, maakt dat het geheel eruit ziet als een met zorg gedecoreerd stoeltje, vandaar de volksnamen "Monkey seat mushroom" in Korea en Japan.

In de dagen dat de Traditionele Chinese Geneeskunst werd ontwikkeld, was het te verwachten - omdat er zovele vormen zijn- dat alleen bepaalde vormen als medicijn herkend werden.

Ginseng onderging eenzelfde lot. Wortels die op een menselijke verschijning lijken, zijn tot op de dag van vandaag duurder dan de gewone vorm, terwijl er in de samenstelling geen verschil is te ontdekken.

Het geslacht Ganoderma is wijd verspreid in de gematigde zones van Amerika, Azie, India , Afrika en Europa. Er komen ongeveer vijftig soorten voor. Zelfs de beroemdste, de Ganoderma lucidum, heeft een aantal varieteiten.

De Japanse (Reishi) kent zes soorten die varieren in kleur: blauw, zwart, paars, rood, geel en wit.Voor een zo uitgebreid voorkomende soort is het zeer verwonderlijk dat vrijwel alleen in China de medicinale werking al duizenden jaren bekend is. Langzaam maar zeker verspreidde deze kennis zich naar Japan en Korea, waar ze pas gecultiveerd worden sinds de zeventiger jaren.

Nu is Reishi in Japan officieel erkend als anti-kankermedicijn. Extracten, thee, capsules en tabletten worden commercieel geproduceerd.

Kosai Matsumoto heeft gezorgd voor een uitgebreide kennis over de helende werking van de mysterieuze paddestoel. Volgens de talloze verhalen uit mythen en legendes, verzekert de Ganoderma u van een eeuwige jeugd en lang leven, een verbetering van het gezichtsvermogen, gehoor, werking van de gewrichten, verhoogt de vitaliteit, kalmeert de zenuwen, verbetert het geheuigen. Het verbetert over het algemeen meer de "quality of life", dan dat het goed gedefinieerde ziektebeelden omschrijft. Volgens Matsumoto zijn alle claims gebaseerd op experimenten met mensen.

De wijze van werken van de westerse wetenschappers, die experimenteren door ziekten bij dieren in te brengen en dan de gevonden gegevens omrekenen naar bepaalde doses voor mensen is in de Traditionele Chinese Geneeskunst onbekend.De moderne wetenschap heeft aangetoond dat elke vorm van Ganoderma belangrijke medicinale werking heeft.

Onderzoek naar de Reishi en gerelateerde soorten staat nog in de kinderschoenen en komt slechts langzaam naar buiten. Het blijkt ingewikkelder dan eerder werd aangenomen. Een van de grootste moeilijkheden, zo ondervonden de wetenschappers in het oosten en westen, is de identificatie van de chemische bestanddelen in de paddestoel die verantwoordelijk kunnen zijn voor de specifieke therapeutische werking.

Het feit dat afhankelijk van waar ze gegroeid zijn, de stoffen in de paddestoelen wel aanwezig zijn, maar varieren, maakt het nog ingewikkelder.

Rond 1995 kwam het zwaartepunt van het onderzoek te liggen op twee groepen chemicalien: de Polysacchariden en de Triperpenen.

Van de vele polysacchariden die in Ganoderma zijn gevonden toonden sommigen een opmerkelijke reductie van de groei van geimplanteerde tumoren in muizen. Anderen verlaagden het bloedsuiker niveau en de bloeddruk, terwijl weer anderen duidelijk het immuunsysteem versterkten. Extracten van de Ganoderma toonden niet alleen een verlaging van de verzamelde vetten in de lever maar ook een herstel van leverweefsel na een gedeeltelijke hepatectomy

Triterpenen, de tweede groep van bestanddelen. Dit zijn de bouwblokken, intermediars (enzymen) bij de productie van steroiden en steroide hormonen , zoals androgeen en estrogeen.

Op dit moment zijn ongeveer vijftig tripertenen geisoleerd uit de Ganoderma, waarvan velen voor de eerste keer.

Tot nu toe kon bij acht van deze tripertenen aangetoond worden dat deze de samentrekkende en verwijderende werking van de aderen controleren.

De bloedruk van mensen die lijden aan hypertensie verlaagde zora ze zodra ze tabletten met Ganoderma Lucidum kregen.

Dr. Hans-Peter Hansen, van de universiteit van Hamburg maakte, naar gegevens van H.Hikino een opsomming van de biochemische en farmaceutische effecten van Ganoderma extracten en chemische bestanddelen zoals ze op dit moment bekend zijn.

De Ganoderma werkt als pijnbestrijder en ontstekeingsremmer, versterkt en bevordert de hartwerking, verwijdt de bloedvaten, verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, verlaagt het bloedsuiker, werkt als vochtafdrijvend middel, beschermt de lever, voorkomt trombose versterkt het immuunsysteem en is een beschermer tegen kankers.

Als toevoeging noemt Dr.Hansen de gunstige effecten (kalmerend-anti stress) van het gebruiken van Ganoderma op het centraal zenuwstelsel wat zorgt voor een betere slaap.

Voor iedereen die ook maar in de verte bekend is met Traditionele Chinese geneeskunst, komt deze lijst niet als een verassing.

Er bestaat geen twijfel over dat de moderne westerse chemici veel onderdelen van het complexe mechanisme van de ganoderma zullen uiteen rafelen om te ontdekken waarom de paddestoel werkt zoals hij doet. Vooral onderzoek naar bloeddruk regelende eigenschappen zijn veelbelovend.

Een Chinees arts maakt zich absoluut niet druk over de vraag, waar nu precies welke werkzame stof zit; hij schrijft gewoon extracten van de hele paddestoel voor.

Home Recepten