Wat je moet weten over Schar!!!!! Een veel voorkomende klant aan onze kust is de schar, een klein bodemvisje dat door vissers die op hoger gewaardeerde platvissen uit zijn, gevangen wordt. Toch biedt schar veel mogelijkheden.

RUWE SCHOL

Schar behoord tot de famillie platvissen met maar liefst 35 geslachten en 106 soorten. Bij de meeste zitten de ogen op de rechterkant, terwijl de vis op de linkerzijde zwemt. Een gril van de natuur waarbij de schar stilaan evolueerde van pelagische vis (die vrij rondzwemt) naar bodemvis. Zo kon hij zich beter beschermen tegen zijn belagers, want als beschutting neemt hij-zoals de meeste bodemvissen-de kleur van de bodem aan. De buikzijde blijft hoe dan ook altijd wit.
In de vishandel zal je schar makkelijk herkennen:
hij blijft meestal kleiner dan 30 cm. Zijn bruine rug is ruw, terwijl die van bv pladijs glad is. Dat bezorgde hem in de volkstaal ook de bijnaam ‘ruwe schol’.
Op de gekleurde zijde bevinden zich kleine, bruine stipjes, maar die zijn veel minder uitgesproken dan bij de pladijs.

VOEDSELCONCURRENT

Schar leeft vooral op zandgrond en op wat grotere diepte dan de pladijs.
Vooral in onze Noordzee is hij talrijk aanwezig, langs onze kust is hij een van de gewoonste vissen.
Hij wordt dan ook meestal als bijvangst van de garnalenvissers aan land gebracht; Hij voed zich met wormen, garnalen en heremietkreeftjes, maar ook kleine visjes behoren tot zijn dagelijkse maal. Omdat schar dus op nagenoeg hetzelfde voedsel jaagt als pladijs, vormt hij plaatselijk een schadelijke voedselconcurrent voor de (voor consumptie) belangrijkere pladijs.

LEKKERE WEETJES

Schar wordt het hele jaar door aangevoerd, maar de beste kwaliteit krijg je toch van september tot januari op je bord. Je kan de vis bakken of stoven, maar in kustplaatsen werd hij ook wel eens gerookt geserveerd. Dit gebruik is echter nagenoeg verdwenen.
De vissen werden dan, door de kieuwen aan stokjes geregen, in speciale, grote rookschouwen opgehangen in de rook van berkehout.
Vissers aten schar vroeger nogal eens gezouten en gedroogd in reepjes bij een borrel. Met de tanden trokken zij stukjes visvlees van de vis en kauwden er lang op. En gelijk hadden ze!
Het aardige is dat schar zijn hoog eiwitgehalte bewaard wanneer hij gerookt wordt, maar daarbij toch niet vetter wordt.