Het is bij de volwassenen niet anders: sommige vissoorten vallen bij kinderen meer in de smaak dan anderen. In het kader van eenge?ntegreerde werkweek(“zeeklas”) werden nog niet zolang geleden kinderen van een Vlaamse en een Franstallige school in de leeftijdsgroep 10-12 jaar ondervraagd naar hun voor-en afkeuren inzake vis.
In de Vlaamse school zag de top tien van de zeevis die de kinderen het lekkerst vinden, er als volgt uit:
1 kabeljauw, 2 tong, 3 haring, 4 zeepaling, 5 sardine, 6 sprot, 7 makreel, 8 heilbot,9 rog, 10 wijting,
De Franstalige jeugd hield, in dalende volgorde, het meeste van:
1 kabeljauw, 2 tonijn(blik), 3 tong, 4 sardine, 5 schol en wijting, 7 koolvis, 8 haring en zeeduivel, 10 rog.
Kijken we naar het lijstje van soorten die men niet graag eet, dan is zeepaling bij de Vlaamse jeugd de meest verfoeide vis. Daarna komen: 2 haring, 3 kabeljauw, 4 schelvis, 5 rog, 6 tong, 7 sardien, 8 sprot, 9 heilbot, 10 makreel.
Bij de Franstalligen is ansjovis de minst geliefde soort, gevolgd door 2 sardien, 3 kabeljauw, 4 tonijn(in blik), 5 rog en tong, 7 paling, 8 haring, 9 wijting, 10 tarbot.
Natuurlijk moeten we deze hitparade met de nodige reserves lezen. Het is begrijpelijk dat je op zowel de voorkeur- als afkeurlijstjes de meest bekende en meest aangekochte soorten aantreft. In dezelfde enquetes bleek ook dat de kinderen best graag zouden proeven van soorten die ze nog nooit hadden gegeten maar waarvan de naam of de afbeelding hen intrigeerde. Het ging dan vooral om zeewolf, zonnevis, kleine hondshaai, zeeduivel, roodbaars en rode poon…..
Hierna volgen vijf kindvriendelijke visrecepten.
Ga daarvoor naar mijn page!!!!!!