Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

HIJ GIENE IN DE KEUKEN

Enkele regeltjes ivm hijgiene :In de keuken wordt vaak gewerkt met (rauwe) levensmiddelen. Zo komt u voortdurend met bacterien in aanraking. Probeer huisdieren zoveel mogelijk uit de keuken te weren. Natuurlijk kan dat niet altijd, bijvoorbeeld als u een open keuken hebt. Maak in elk geval voordat u eten gaat klaarmaken goed het aanrecht schoon, om eventuele haren, viezigheid en micro-organismen te verwijderen.Maak na het klaarmaken van voedsel het aanrecht en de gebruikte hulpmiddelen (snijplank, mes, schalen) schoon en droog. Zo voorkomt u dat bacterien door kruisbesmetting worden overgebracht op andere producten. Maak extra goed schoon na het klaarmaken van vlees en ei, want die bevatten veel bacterien. Spoel materiaal dat met rauw vlees in aanraking is geweest af met heet water en zet het vervolgens bij de afwas. Wilt u dezelfde materialen meteen weer voor iets anders gebruiken, was ze dan af met sop en heet water. Om tijdens het bereiden niet constant te hoeven afwassen, is het handiger om meer snijplanken te hebben. Dan kunt u de vuile snijplank (eerst afspoelen!) bij de afwas zetten en een schone pakken.

Keukenhulpmiddelen zoals een garde, staafmixer of blikopener zijn moeilijk schoon te maken. Zet ze daarom voor de afwas in een handwarm sopje, zodat ze een tijdje kunnen weken. Berg ze pas op als ze goed droog zijn.Het vaatdoekje wordt in het huishouden voor allerlei klusjes gebruikt. Hierdoor raakt het behoorlijk besmet met bacterien , die zich in het vochtige doekje makkelijk kunnen vermenigvuldigen. Spoel daarom het vaatdoekje na gebruik altijd goed uit, wring het uit en hang het op om te laten drogen. Pak elke dag een schoon vaatdoekje en doe het vuile in de was (60?C in de wasmachine met een totaalwasmiddel).

Gebruik het vaatdoekje alleen voor het schoonmaken van bijvoorbeeld aanrecht en tafel. Niet voor vuile klussen zoals de vloer, gemorst vleesnat, melk of de snuit van de hond. Daarvoor kunt u het beste keukenpapier gebruiken.Veel mensen gebruiken een sponsje in de keuken. Een sponsje blijft echter heel lang nat, en is moeilijk goed te reinigen. Hierdoor krijgen bacterien de kans om zich te vermenigvuldigen. Gebruik daarom liever geen sponsje in de keuken. Wilt u toch graag schuren, kies dan voor schuurlapjes. Deze blijven niet zo lang nat.Verpakkingsmateriaal, schillen van fruit of aardappelen, weggesneden delen van groenten, etensresten: mensen produceren nogal wat afval. Omdat dit ongedierte aantrekt en bacterien zich er snel in kunnen vermenigvuldigen, is het belangrijk om afval zo snel mogelijk weg te gooien.

Maar let op: elke keer als u de afvalbak aanraakt, komen er bacterien op uw handen, zowel van het afval als van de afvalbak. Beperk aanraking met afval en afvalbak daarom tot het minimum. Spaar afval tijdens het koken op, en gooi steeds een aantal dingen tegelijk weg. Was na elke aanraking van het afval of de afvalbak uw handen. Maak de afvalbak bovendien regelmatig schoon; het deksel wekelijks, want dat raakt u het meeste met uw handen aan. Sluit de afvalbak goed af, zodat deze geen ongedierte kan aantrekken. De grote GFT-bak hoort buiten te staan. Als dat bij u thuis niet kan, is het niet verstandig afval te scheiden.Op de handen van mensen zitten altijd bacterien. Door voedsel met uw handen aan te raken, kunnen ze op het voedsel terechtkomen. Maar via uw handen kunnen ze ook worden overgebracht van het ene op het andere voedingsmiddel, en terechtkomen op schalen, bestek, aanrecht, koelkastdeur of knoppen van het fornuis. Schone handen kunnen weer worden besmet door aanraking van besmette voedingsmiddelen en voorwerpen. Om deze kruisbesmetting te voorkomen, is het van belang regelmatig uw handen te wassen. Voor het eten, maar ook voor, tijdens en na het klaarmaken van eten.

Moet u niezen of hoesten? Houd uw hand voor uw mond en was daarna uw handen. Hebt u een wondje aan uw handen, vermijd dan het kneden van deeg of gehakt. Plak er een pleister op en zorg ervoor dat de wondjes niet in aanraking komen met voedsel.

Zeven stappen naar schone handen:

Verwijder ringen en armbanden

Gebruik stromend water

Doe een kleine hoeveelheid zeep op uw handen en een beetje water

Wrijf uw handen over elkaar heen en zorg ervoor dat het water en de zeep over de gehele handen worden verdeeld. Was ook tussen uw vingers en onder uw nagels en vergeet uw vingertoppen en handpalmen niet. Handen wassen is alleen effectief als u deze stap minstens vijftien seconden volhoudt, en dat is langer dan u denkt.

Spoel uw handen al wrijvend af onder de stromende kraan

Doe de kraan dicht. Probeer de kraan zo min mogelijk aan te raken met gewassen handen, omdat u anders uw handen opnieuw besmet.

Droog uw handen goed af met een droge, schone handdoek

Home Recepten Kookboeken