Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

DIEPVRIEZEN

TIPS om juist te bewaren. Wist u dat een pak melk van elk uur dat het buiten de koelkast staat, een dag minder lang houdbaar wordt? Iets om op te letten bij het boodschappen doen.

U kunt er zelf voor zorgen dat etenwaren, die u in huis heeft gehaald, niet bederven. Goede bewaartechnieken zorgen ervoor dat bederf tot een minimum wordt beperkt. Koel bewaren remt bederf.Elke koelkast heeft koude en minder koude plaatsen. Zie hiervoor de gebruiksaanwijzing van uw apparaat. De temperatuur in de koelkast moet lager zijn dan 7 ?C. Het beste is om de koelkast in te stellen op 4 ?C. Van ijs om het vriesvak, het vaak openen van de deur bij warm weer en het erin plaatsen van nog warme resten, kan de temperatuur stijgen en dit verhindert een goede koeling. Meestal is de temperatuur van het vriesvak in een koelkast niet koud genoeg om ingevroren producten lang te bewaren. De sterrenaanduiding hierna geeft de temperatuur van het vriesvak aan, als de temperatuur in de koelruimte op 4 ?C is ingesteld.

* - 6 ?C of lager, in dit vriesvak kunnen diepvriespro-duk-ten ongeveer 1 week worden bewaard

** - 12 ?C diepvriesproducten kunnen circa een maand wor-den bewaard

*** - 18 ?C het vriesvak is geschikt om producten 3 maanden te bewaren. Bovendien kunt u kleine hoeveelheden zelf invriezen.

*** - 18 ?C

of lager het vriesvak is geschikt voor het bewaren van diepvriesproducten gedurende drie maanden. Bovendien kunt u kleine hoeveelheden zelf invriezen.De bewaartijd van producten wordt behoorlijk verlengd door ze in te vriezen in een diepvriezer. Toch is ook hierdoor een product niet onbeperkt houdbaar. De voedingswaarde van diepvriesproducten is vrijwel gelijk aan die van verse producten. De voedingsmiddelen moeten dan wel op de juiste wijze worden ingevroren. De temperatuur in de diepvriezer ligt tussen - 18 ?C en - 20 ?C. Bij deze lage temperatuur kunnen micro-organismen niet meer groeien. Let op: niet alle producten zijn geschikt om in te vriezen.

Een paar tips:

ga uit van verse producten van eerste kwaliteit

blancheer verse groente voordat ze de vriezer in gaan

maak kleine, platte pakketjes, met zo weinig mogelijk lucht

gebruik geschikt verpakkingsmateriaal

koel warme producten snel af voordat u ze in de vriezer plaatst (bijvoorbeeld door de pan/schaal in een bak met ijs te zetten)

vries niet te grote hoeveelheden in een keer in

zet de vriezer tijdig op 'invriezen' (raadpleeg de gebruiksaanwijzing van uw apparaat)

ga hygienisch te werk

vries producten die al eerder bevroren zijn geweest, niet opnieuw in.

Home Recepten Kookboeken