Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Danielle's kruidenrekje!

Welke kruiden zijn er, hoe smaken en waar voeg je ze het beste bij ???? Beknopte omschrijving! smaak :

mild, ui-achtig

Lekker bij :

vis, eieren, kaas, salades, cremesoepen, aardappelenSmaak :

pittig, citroenachtig gedroogde peulvruchten,

Lekker bij :

snij- en sperziebonen, eieren, kaas, gegrild vlees, tomatensausSmaak :

delicaat, anijsachtig zalm,

Lekker bij :

panharing, kalfsvlees, wortelen, komkommer, aardappelen, mayonaise, zure room, verse roomkaasSmaak :

aromatisch, anijsachtig,

Lekker bij :

verfrissend bij kip, eieren, tomaten, bearnaisesausSmaak :

delicaat, licht anijsachtig

Lekker bij :

vis, kip, omeletten, sauzenSmaak :

intens aromatisch, kruidig Oosterse,

Lekker bij :

Midden-Oosterse en Mexicaanse gerechten, wortelen, salades, yoghurtSmaak :

aromatisch, pittig

Lekker bij :

soepen, bouillons, stamp- en stoofpotten, sauzenSmaak :

zoet, aromatisch, pittig

Lekker bij :

gegrild vlees, kip, tomatensaus, eieren, kaas, kruidenolien en marinadesSmaak :

sterk, zoet, fris

Lekker bij :

komkommer, aardappelen, erwten, kaas, meloen koude soepen, lamsvlees, yoghurtSmaak :

fris, licht kruidig

Lekker bij :

eieren, vis, soepen, gevogelte, vleesSmaak :

pittig, olie-achtig, aromatisch

Lekker bij :

lams- en varkensvlees, kip, brood, aardappelenSmaak :

aromatisch, iets bitter

Lekker bij :

varkens- en kalfsvlees, eend, gans, kalkoen, peulvruchten, eieren, ricotta, Parmezaanse kaas, risotto, pastaSmaak :

intens aromatisch

Lekker bij :

gebraden vlees en gevogelte, stoofpotten, bouillon, gebakken aardappelenSmaak :

anijsachtig

Lekker bij :

vissoepen, varkensvlees, vis, eierenBewaren komt tuinkruiden nooit ten goede en het beste kunnen ze daarom direct na het plukken worden gebruikt. Maar wie een eigen kruidentuin heeft en daarvan ook in de winter nog wil genieten, kan ze op de volgende manieren bewaren en de kruiden min of meer vers houden.

Voor een korte bewaartijd van slechts 1 of 2 dagen verpakt u de versgeplukte tuinkruiden in plastic zakjes voor in de koelkast. Pak tere varikteiten als basilicum eerst in lichtelijk vochtig keukenpapier alvorens ze in plastic te verpakken.

Om tuinkruiden te drogen worden ze aan hun steeltjes in een droge, goed geventileerde ruimte opgehangen. Hierdoor krijgen de blaadjes een sterkere smaak. Bewaar ze, wanneer ze goed gedroogd zijn, in luchtdichte doosjes.

Tuinkruiden kunnen met voortreffelijk resultaat worden ingevroren, vooral wanneer de kruiden jong, voer het bloeistadium, zijn geplukt, het liefst 's morgens vroeg, wanneer de dauw is opgetrokken en de blaadjes het meest aromatisch zijn, Rits de blaadjes van de steeltjes en halk ze fijn (laurier, rozemarijn, salie en tijm moeten in niet worden gehakt, maar aan kleine talkjes worden gelaten). Leg de fijngehakte kruiden in ijsbakjes, giet er ijswater over en vries ze in. Zijn ze eenmaal hard, pak dan de blokjes in plastic diepvrieszakjes en ze zijn klaar voor gebruik door ze gewoon in vloeistof te laten vallen. Takjes tuinkruiden kunnen zonder meer in luchtdichte doosjes worden ingevroren.

Home Recepten