Marokkaanse wijnen

Dit artikel uit het Volkskrant Magazine trok mijn aandacht, omdat er laatst op het Wijnforum over Marokkaanse wijnen werd gesproken.
Misschien moet ik deze wijn toch maar eens proberen. Marokko begint te ontwaken als wijnland. Vele jaren werden de wijngaarden verwaarloosd en kwam er geen fatsoenlijke wijn uit het land ten westen van het Atlas-gebergte. Maar sinds een paar jaar wordt er ? met Franse hulp ? gewerkt aan een verbetering van de kwaliteit, en dat is goed te merken. De productie is nog maar klein: niet meer dan zo?n vijftig miljoen flessen.
Belangrijkste producent is de Caves de Meknes, gevestigd in het gelijknamige stadje, even ten zuidwesten van de stad Fez. Dit bedrijf, met 1500 hectare wijngaarden, maakt wijnen met twee appellations controlees, Guerrouane en Beni M?tir.
Deze gebieden liggen op heuvels aan de voet van de Atlas, op een hoogte van 600 meter. In dit warme klimaat een voordeel, vanwege de nachtelijke afkoeling. Omdat er niet meer dan 300 millimeter regen per jaar valt, is druppelirrigatie van de wijngaarden onvermijdelijk. Mits er zuinig met het water wordt omgesprongen, kan dit wijnen opleveren met een keurige kwaliteit.
Een ander bedrijf in dezelfde streek is gaan samenwerken met Franse wijnbedrijven. Deze hebben het nodige geinvesteerd om de wijngaarden opnieuw aan te planten en om goede installaties voor het vervaardigen van wijnen neer te zetten.
Zo is het van levensbelang voor fruitige wijnen om de gisting te laten plaatsvinden bij lage temperaturen, zeker bij bijvoorbeeld rose. Dit bedrijf, Cepages de Meknes, boekt daarmee uitstekende resultaten. Bovendien profiteert men van het uitgebreide netwerk van relaties van de Fransen, zodat de wijnen beter onder de aandacht van de wijndrinkers kunnen worden gebracht.
De rode wijnen en de Vin Gris, een lichtgekleurde rose, zin inmiddels de meestverkochte Marokkaanse wijnen in Frankrijk.
In het voorjaar van 2003, wordt als gevolg van het GATT-overleg een begin gemaakt met verlaging van de accijnzen op Marokkaanse wijnen met 10 procent per jaar.
Zelfs nu, met de oude accijns, is de Vin Gris, de rose, een aantrekkelijke wijn. Deze Atlas Vineyards Vin Gris is mooi licht van kleur, en heeft een frisse, maar zeker niet droge smaak.
Koel drinken.

Atlas Vineyards, Vin Gris 2001, Albert Heijn, 3,79 Euro.

Bron: Volkskrant Magazine, 01-06-2002

4 Reacties

 1. proost_cheers

  4 juni 2002 at 15:36

  Ik heb uw artikel favoriet gezet.

  Vrg., Erie

 2. twinkerbell

  4 juni 2002 at 11:28

  laatst gekocht, nieuwsgierig als ik ben naar alles wat nieuw is. Volgens mij kreeg hij van ons het predikaat ‘lekker slobberwijntje’.

  Groetjes, Francisca

 3. Ik heb dan ook een favoriet, die ik helaas alleen bij Kasbah kan drinken. Kasbah is mijn geliefde Marokkaanse restaurantje in hartje Brussel, en daar schenken ze voor een heel aangenaam bedrag (ik geloof rond de ? 15, kan ook minder zijn) een Gris de Guerrouane. Die van de Appie heb ik nog niet eerder uitgeprobeerd, na enkele negatieve ervaringen van vrienden. Ik denk dat ik ze toch maar eens zelf ga proeven :-)

 4. Volgens mij is er ook een forumonderwerp ooit over geplaatst in wijnforum. Leuk en wat een productie dit weekend, zeg!

Geef een reactie