Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Reuzel

Wat is reuzel nu eigenlijk en waar gebruik je het voor ? Reuzel is uitgesmolten varkensvet. Het is een fijn wit vet dat vroeger veel in de boerenkeuken gebruikt werd.

Vooral in gerechten met uien en kool en in vleesgerechten met een lange bereidingstijd smaakt reuzel erg lekker en wordt het nog vaak gebruikt.

Reuzel kan tot een hoge temperatuur (210 graden) verhit worden. Overigens is reuzel niet, zoals vaak gedacht wordt, vetter dan olie.

Reuzel is soms kant-en-klaar te koop bij de slager. Heeft de slager geen reuzel, vraag dan om varkensbuikvet en smelt dit op zacht vuur langzaam uit. Zeef het vet. De harde bestanddelen die achterblijven zijn kaantjes. Die kun je bestrooid met een beetje zout op een toastje eten. Het zachte uitgesmolten vet is reuzel. Laat dit stollen en bewaar het in de koelkast.

Bron: de nieuwe Hollandse keukenReuzel is 100% puur, op lage temperatuur uitgebakken vet van het varken. Het vet wat zich rond de organen heeft opgeslagen is het beste om te verwerken in b.v. leverworst omdat dit het meest malse vet van het varken is.Vet afkomstig uit de buik of de rug is wat minder geschikt voor deze titel. In de dialecten wordt reuzel ook wel eens aangeduid als 'smalt' of 'smout'. Totdat ik een jaar of dertien was werden er nog wel varkens bij ons aan huis geslacht (al dan niet legaal). 'Smalt' was dan een vervanger van margarine/boter, iets waar wij als kinderen een grote hekel aan hadden. In het begin was het wel te doen qua smaak, maar op den duur was het niet lekker meer. Na verloop van een aantal weken verblijf in onze kelder werd het toch enigzins ranzig. Ook maakte mijn moeder 'smaltappels'. Goed gewassen Goudreinetten werden in de reuzel gedompeld en waren derhalve langer houdbaar. Als de asla van de kachel goed vol was legden we een of meerdere 'smaltappels' in de as, lieten ze een tijdje stoven en een heerlijke lekkernij was ontstaan.

Home Recepten