Verse kruiden

Verse kruiden kun je kopen of zelf zaaien. In dit artikel een overzicht van de meest gebruikte verse kruiden: waarmee kun je ze goed combineren, in welke gerechten kun je ze goed gebruiken en hoe moet je ze bewaren. Combineren met: tomaat, komkommer, aubergine, paprika, kaas, varkensvlees, vis, peulvruchten, gevogelte.
Gebruiken in/bij: pesto, soepen, salades, stoofgerechten, kaasgerechten, eiergerechten.
Bewaren: Als plantje, fijngesneen of blaadjes invriezen.
Je kunt verse basilicum royaal gebruiken maar beter niet meekoken.Combineren met: aardappels, tomaat, komkommer, vis, kwark, eieren.
Gebruiken in/bij: sauzen, dressings, salades, soepen, kaasgerechten.
Bewaren: als plantje of fijngesneden invriezen.
Je kunt verse bieslook royaal gebruiken maar beter niet meekoken.Combineren met: sperziebonen, snijbonen, peulvruchten, koolsoorten, komkommer, aardappels, bieten, koolraap.
Gebruiken in/bij: gegrild vlees, salades, erwtensoep, linzensoep, omelet.
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen.
Je kunt vers bonenkruid het beste spaarzaam / met mate gebruiken en beter niet meekoken.Combineren met: witte bonen, rode bietjes, peulvruchten, snij- en sperziebonen, koolsoorten.
Gebruiken in/bij: dressings, vruchtensalades, sauzen.
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen.
Je kunt borage/komkommerkruid royaal gebruiken maar beter niet meekoken.Combineren met: vruchten, theeblaadjes, azijn, kalfsvlees, wortels, doperwten
Gebruiken in/bij: salades, thee, puddingen en mousses, ijs, koude soepen, gebak, ragouts, wildgerechten, soepen
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen.
Je kunt verse citroenmelisse het beste spaarzaam / met mate gebruiken en beter niet meekoken.Combineren met: zoute haring, komkommer, zalm, azijn, zure room.
Gebruiken in/bij: vissauzen, soepen, visgerechten, schaal- en schelpdieren, eiergerechten.
Bewaren: fijngesneen of takjes invriezen.
Je kunt verse dille het beste spaarzaam / met mate gebruiken en beter niet meekoken.Combineren met: eieren, vis, gevogelte, azijn, peulvruchten, koolsoorten.
Gebruiken in/bij: soepen, visgerechten, (room)sauzen, salades.
Bewaren: fijngesneen of blaadjes invriezen.
Je kunt verse dragon het beste spaarzaam / met mate gebruiken en beter niet meekoken.Combineren met: tomaten, gevogelte, eieren, azijn, rijst, aardappels
Gebruiken in/bij: groente- en visgerechten, kruidenbouquet, (room)sauzen, salades, soepen, kruidenboters.
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen.
Meekoken: blaadjes niet, stelen wel.
Je kunt verse kervel royaal gebruiken.Combineren met: tomaten, vis, groenten o.a. pompoen, peulvruchten, ui, bieten, knoflook, chilipeper, lente-ui
Gebruiken in/bij: Indiase, Arabische, Thaise, Mexicaanse gerechten, salades, sauzen, pesto, roerbakgerechten.
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen.
Je kunt verse koriander royaal gebruiken, de blaadjes kun je beter niet meekoken, de stelen wel.Combineren met: tomaten, aardappels, wortels, varkensvlees, gehakt, wild en gevogelte, sperziebonen.
Gebruiken in/bij: soepen, sauzen, ragouts, vleesgerechten, vegetarische gerechten, visgerechten.
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen.
Je kunt verse lavas het beste spaarzaam / met mate gebruiken. De blaadjes kun je beter niet meekoken, de stelen wel.Combineren met: tomaten, kaas, vis, eieren, lamsvlees, gevogelte, kalfsvlees.
Gebruiken in/bij: soepen, vleesgerechten, salades, sauzen, pizza, pastagerechten.
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen of takjes.
Je kunt marjolein / oregano het beste spaarzaam / met mate gebruiken. Vers kun je deze beter niet meekoken, gedroogd heel even.Combineren met: yoghurt, fruit, thee, azijn, chocola.
Gebruiken in/bij: ijs, sauzen bij lamsvlees, vruchtensalades, wortels, koolsoorten, Arabische gerechten.
Bewaren: takjes drogen of fijngesneden of blaadjes invriezen.
Je kunt munt het beste spaarzaam / met mate gebruiken. Verse munt kun je het beste niet meekoken, gedroogde heel even.Combineren met: knoflook, boter, tomaat, aardappels, bonen, eieren.
Gebruiken in/bij: soepen, salades, sauzen, vis- en vleesgerechten, als garnering.
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen.
Je mag krulpeterselie royaal gebruiken, je kunt de blaadjes beter niet meekoken, de stelen wel.Combineren met: citroen, knoflook, boter, bloemkool, tomaat, wortels, doperwten, aardappels.
Gebruiken in/bij: soepen, salades, sauzen, vis- en vleesgerechten.
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen.
Je mag platte peterselie royaal gebruiken. Je kunt de blaadjes beter niet meekoken, maar de stelen wel.Combineren met: varkens- en lamsvlees, tomaat, courgette, ui, aubergine, peulvruchten, azijn, gevogelte, paddestoelen, aardappels
Gebruiken in/bij: vlees-, vis- en barbecuegerechten, soepen, mediterrane gerechten, wildgerechten, gebak en brood
Bewaren: naaldjes invriezen of takjes drogen.
Je kunt rozemarijn het beste spaarzaam / met mate gebruiken. Je mag het meekoken.Combineren met: azijn, boter, wild, varkens- en kalfsvlees, peulvruchten, gehakt, tomaten.
Gebruiken in/bij: soepen, vlees- en visgerechten, pastasauzen, mediterrane gerechten.
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen of takjes drogen.
Je kunt salie het beste spaarzaam gebruiken. Je mag het meekoken.Combineren met: tomaat, wortels, peulvruchten, prei, gehakt, gevogelte.
Gebruiken in/bij: soepen, stoofgerechten van vlees en gevogelte, sauzen, ragouts, roerbakgerechte, Indiase gerechten.
Bewaren: fijngesneden of blaadjes invriezen.
Je mag selderij royaal gebruiken maar kunt het beter niet meekoken.Combineren met: tomaten, aubergine, coutgette, varkesn- en schapenvlees, gevogelte.
Gebruiken in/bij: salades, kaas- en eiergerechten, soepen, stoofschotels, ragouts, sauzen.
Bewaren: blaadjes invriezen of takjes drogen.
Je kunt tijm het beste spaarzaam / met mate gebruiken. Je mag het meekoken.Dit artikel komt uit de TIP Culinair 7-2002. Ik heb er hier en daar wat aan toegevoegd en de indeling een beetje veranderd.

7 Reacties

  1. Neem het van je mee!
    Altijd erg handig!

    Groetjes van suus

  2. Blij dat je het overnam. Niet iedereen leest de Tip. Goede info, bedankt. Groetjes, Henny

  3. Neem dit mee, dank je wel.
    Groetjes,

  4. bezemsteeltje

    5 oktober 2004 at 16:37

    Dank je,Lut.

  5. sonja13091976

    23 mei 2004 at 17:55

    Ik neem hem ook mee naar m’n site!!
    Groetjes van Sonja

  6. Ik neem deze mee. Altijd leuk om verse kruiden te gebruiken. Zelf doe ik dat ook veel.

Geef een reactie