Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

About Chocolade

CHOCOLADE....

als je het woord zegt...loopt het water velen al in de mond.

het is een verschrikkelijk lekker goedje.

Maar waar komt het van daan ?en wat is het eigenlijk? en wat kun je er mee... CHOCOLADE....

als je het woord zegt...loopt het water velen al in de mond.

Zo ook mij eerlijk is eerlijk chocolade is voor velen het ultieme troostvoer.

Chocolade is in er vele soorten en maten en in de meest lekkere smaak combinaties

De variaties zijn eindeloos.

Ook wat betreft het gebruik van chocolade ....er zijn dranken met chocolade,taarten cake′s koekjes en natuurlijk de repen en druppels die je kunt kopen om zelf te klussen met chocolade.

Een stukje geschiedenis...

De cacaoboom groeit in zuid Amerika.West Afrika levert meer dan de helft van de wereldverzameling cacoa,maar Brazilië is de grootste verzamelaar van zuid Amerika.

De cacao bomen worden daar al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom gekweekt.

De Inca′s, Maya′s en Azteken kweekten de cacaoboom.

De Azteken (toenmalige inwoners van Mexio), brouwden een drank van de cacaobonen.

Ze dronken xocoatl, een chocoladedrank

op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. die ze zo lekker vonden en kostbaar was dat die bonen ook als betaalmiddel werden gebruik.

De drank xocoatl werd verbonden aan godin van de vruchtbaarheid en je raad het al

door deze drank te drinken werd je vruchtbaarder.

Nog steeds wordt gezegt dat het eten van chocolade lust op wekkend is.

De cacao bonen was dus een betaal middel en In Zuid-Amerika koste een konijn 10 cacaobonen en een slaaf 100 cacaobonen.

De ontdekking...

Columbus was de eerste die de cacaobonen mee naar Europa nam.

In Nicaragua zag hij tijdens zijn 4e wereldreis, in 1502 mensen die cacaobonen

aten. Hij nam ze bonen mee naar Spanje en de Spanjaarden roosterden ze en

deden er suiker bij.

Hernán Cortéz versloeg de Azteken Keizer Montezuma in 1519 en toen hij in het keizerlijk paleis zocht naar schatten vond hij enorme hoeveelheden cacaobonen en niet het goud en zilver waar hij op had gehoopt.

In 1528 werd chocolade (xocolatl) geïntroduceerd in Europa door Hernán Ferdinand Cortéz die het drankje liet proeven aan de Spaanse Keizer Karel V en zijn hofhouding.

De eerste chocoladefabrieken werden geopend in Spanje en in de 17e eeuw werd chocoladepoeder geëxporteerd naar verscheidene Europese landen. Binnen enkele jaren werd het cacaodrankje zeer populair in Nederland, dat bezet was door de Spanjaarden, Italië, Frankrijk, Duitse staatjes en Engeland.In 1566 werd Alva door Filips II vanuit Italië naar de Nederlanden

gestuurd met een leger van 10 000 man en werd chocolade ook hier bekent.

De Spanjaarden maakten het drankje minder bitter door het met rietsuiker en vanille zoeter te maken.Er was wel chocoladepasta, maar

de harde, vaste chocolade was er nog niet.

In 1615 voerde de Franse koning in,dat bij officiële audities chocolade drank geschonken werd,maar omdat dit zo ontzettend duur was, werd dit later weer afgeschaft.

Volgens dagboeken van Samuel Pepys, werd het eerste ’Chocolate House’ in Engeland geopend in 1657 in Bishopsgate, Londen. Het heette ’The Coffee Mill and Tobacco Roll’ en was op initiatief van Koning Charles II. Deze ’chocolate houses’ waren min of meer clubs waar zakenlieden met elkaar konden socializen onder het genot van een kopje warme chocolade. In die tijd kostte chocolade ongeveer vijftien shillings per pond, dus alleen de rijken konden dit betalen. Na Londen werden soortgelijke ’Chocolate Houses’ koffie – en chocoladehuizen ook geopend in Amsterdam

hier hingen uithangborden met de tekst "Hier schenckt men Seculatie"en daarna werden dit soort koffiehuizen ook in andere Europese steden geopend

Chocolade drank uit die tijd was dus niet te betalen voor de gewone mensen, de drank was alleen in de hogere kringen (elite)te krijgen.

Laat in de 18e eeuw werden melk, kaneel en vanille toegevoegd aan de chocoladedrank om de smaak te verzachten. In 1815 opende Casparus van Houten een chocoladefabriek in Amsterdam en in 1828 patenteerde hij een goedkopere methode om vet uit de geroosterde bonen te persen. Cacao nibs (stukjes gepelde cacaobonen) bevatten ongeveer 54% cacaoboter en de hydraulische pers van van Houten, reduceerde dit tot bijna de helft. De Nederlandedse Van Houten verzon een manier om in een

fabriek chocoladerepen te maken. Deze uitvinding werd uiteindelijk de basis van alle chocoladeproducten die we nu nog kennen.

Van vrucht tot chocolade...

De cacaobomen zijn hele gevoelige bomen, wist je dat de cacaoboom ook ‘ziek’ kan worden?

‘Podborer’, is De ergste ziekte op dit moment. Een kevertje dringt zich,

al etend, in de cacaovrucht. Dit beestje is te vergelijken met bijvoorbeeld

het wormpje dat wel eens in appels voorkomt. Dit probleem doet zich

vooral voor in Indonesië en Maleisië.

Maar goed,dit even terzijde...de bomen houden van warmte en vocht. In de vrije natuur kunnen de cacaobomen wel 15 meter hoog worden. Op de plantages worden ze gesnoeid zodat ze niet hoger worden dan 4 meter .

Dat is handiger bij het plukken van de bonen.

De cacaobomen beginnen vrucht te dragen wanneer ze tussen de 3 tot 4 jaar oud zijn. Ze bloeien het hele jaar door. Op de dikste takken vormen zich peulen. In elke peul bevindt zich tussen de 30 en 40 witte of paarsachtige zaden, de cacaobonen.

De zaden hebben een erge bittere smaak.

Als de peulen worden geoogst dan snijden ze de peulen open en leggen de bonen in hopen op bananenbladeren, vervolgens worden de bonen ook nog eens bedenkt met de bladeren.

Zo laten ze de bonen ongeveer 5 dagen liggen.

In die dagen stijgt de temperatuur in de berg bonen, er ontstaat een soort gistings proces,de zaden gaan dan schuimen. Tijdens dit proces verkleuren de bonen tot donkerbruin en dan ontwikkelt zich een cacao smaak.

Na het gisten worden de zaadjes in de zon gedroogd, dat duurt ongeveer tussen de 1 en 2 weken.

Er zijn overigens twee verschillende soorten cacaobonen die voor de bereiding van

chocolade worden gebruikt: De Criollo dit betekend ‘inheems’,

en de Forastero dit

betekend ‘buitenlands’.

De Criollo, de inheemse bonen zijn de Rolls Royce onder de bonen.

Als de cacaobonen gedroogd zijn gaan ze in zakken of kisten naar fabrieken. De bonen zijn vuil en worden eerst schoon gemaakt, als ze schoon zijn gaan ze in een grote oven en worden ze geroosterd. Nu pas krijgen ze een chocolade smaak. De bonen worden fijn gemalen. Ze gaan dan in grote machines en worden fijn gestampt tot een pasta de cacaopasta. de pasta wordt met veel kracht samen geperst , daardoor gaat het vet eruit, dat is de cacaoboter.

De cacaopasta, cacaoboter en suiker worden dan enkele dagen door elkaar geroerd. Als het roeren klaar is wordt het in vormen gegoten en dan gaan ze in grote koelkamers neergelegd om af te koelen daarna gaan ze eruit om verpakt te worden en dan kunnen de repen naar de winkel worden gebracht.

Zoals je leest is het maken van chocolade een arbeids intensief werkje.

Wit/puur of melk???

In witte chocolade zit geen cacaopasta, maar wordt gemaakt van cacaoboter Hieraan zijn smaakstoffen, suiker en melk toegevoegd.

Voor het maken van pure chocolade worden aan de cacaopasta, extra cacaoboter en suiker toegevoegd.

melkchocolade werd uitgevonden in 1875 en voor het maken van melkchocolade wordt er meer melkpoeder aan de pasta gebracht.

Tevens worden aan deze repen allerlei heerlijk heden toegevoegd, denk aan noten,vruchten en andere lekkere vullingen.

De smaak voor chocolade is overigens per land verschillend,

Engelsen houden van romige melkchocolade.

Fransen houden van een pittige chocoladesmaak.

Nederlanders geven veel al de voorkeur aan pure chocolade.

Bewaren:

Chocolade kun je best lang bewaren, zo kun je Pure chocolade ongeveer

anderhalf jaar bewaren en melk – en witte chocolade een jaar.

Bewaar het wel bij een constante temperatuur.

Verpakking:

In Nederland wordt melkchocolade veel al verpakt in een blauwe verpakking, maar in landen als Shanghai of Hong Kong zal dit niet

verkocht worden, omdat Chinezen blauw met de dood verbinden.

Gezonde chocolade!

Wist je dat chocolade gezond is? Gezond, maar wel dik makend als je er te

veel van eet, je hoort mij dus nu geen recept geven dat je iedere dag chocolade moet gaan eten, klinkt natuurlijk als een heerlijk recept 3 x daags uw portie chocolade...

Maar het is echt bewezen dat in chocolade natuurlijke stoffen zitten die een beschermende werking hebben,onder andere tegen hart- en vaatziekten.

Tevens is de stof "fenylethylamine", die in chocolade voorkomt

verantwoordelijk voor het stimuleren van de hersenen op een positieve wijze

het zorgt dat je je gelukkig voelt.

Home Recepten