Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

About .....Vanille

Wat is vanille, waar komt het vandaan, wat is het verschil tussen vanille suiker, extract en essence, hier vind je alle antwoorden, incl leuke doe het zelf tips. Waar komt de naam vandaan?

Vanille is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico. De plant komt nu ook voor in  Madagascar, Réunion, Java, Mauritius, Sri Lanka en de Seychellen.

De naam vanille is een verbastering van het Spaanse woord ′vainilla′, wat kokertje betekent.

oorsprong Vanille

De vanille was een goed bekende smaakstof in de tijd vóór Columbus in Meso Amerika,een gebied rond de kreeftskeerkring en werd door spaanse veroveraars en avonturiers naar Europa gebracht. In het oude Mexico werden de Tonaken(een indiaansvolk woonde te mexico) beschouwd als producenten van de beste vanille. Zij bleven de belangrijkste producenten van de smaakstof tot in de 19e eeuw.

Vanaf begin 19e eeuw werd de vanille ook in Europa en zijn koloniale gebieden geteeld, maar de planten droegen hier geen vruchten. Uiteindelijk ontdekt men dat de oorzaak was, dat in de oorspronkelijke gebieden de bloemen werden bestoven door een plaatselijk levende bijensoort. In andere gebieden zijn geen geschikte bestuivers aanwezig en sterven de bloemen af zonder vrucht te dragen. Pas nadat men ontdekte hoe de bloemen kunstmatig, met de hand, bestoven kunnen worden kon de vanille ook buiten Mexico worden gewonnen.

Madagaskar is een van de grootste producenten van vanille

wat is Vanille

Vanille is een zwart soort stokje uit deze peul haal je de meest pure vorm van vanille. Wist je dat vanille na saffraan de duurste specerij ter wereld is?

De vanille is de nog niet gerijpte vrucht van een tropische orchideeënsoort. Deze vruchten worden geplukt, ze ondergaan een gistingsproces en daarna worden ze daarna langzaam gedroogd, waardoor een fermentatieproces(soort gistingsproces) optreedt. Hierdoor verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak. De isVanilline is daarvoor verantwoordelijk, een reukgevende stof die te zien is als fijne kristalnaaldjes op de buitenkant van het stokje.

De vanillepeul snijd je door en het merg in de peul is te gebruiken in allerlei gerechten.

kwaliteit van Vanille

Goede vanille stokken zijn lang, buigzaam en voelen vettig aan. De kapsels mogen aan de uiteinden geen barsten vertonen en ze mogen niet breken bij  het buigen.

Vanille moet koel en droog bewaard worden. Men kan dit doen in suiker, waardoor ook de suiker de vanillesmaak opneemt.Vanille van zeer goede kwaliteit is Bourbonvanille, afkomstig van het eiland Réunion dat vroeger Bourbon heette.

Waarom is Vanille zo duur?

Voor de bevruchting heeft de plant een speciale Bij nodig die vooral rondom de evenaar voorkomt. Elders kan je alleen vanille kweken als je de plant kunstmatig bestuift. Dat is arbeidsintensief en dus duur. En er kan niet voldoende geproduceerd worden om aan de vraag te voldoen. Dit maakt vanille ook zo duur.

Waar wordt Vanille voor gebruikt?

Vanille wordt, behalve in voedsel,taart,cake, koekje. ook in tabak en in parfum gebruikt. Tot ver in de 19e eeuw was vanille een belangrijke smaak- en geurstof.  

Coca-cola is een grootgebruiker van vanille. 

De vanille in voedingsmiddelen is synthetisch gemaakte vanille. Het is te duur om de echte te gebruiken en er wordt simpelweg niet voldoende vanille geproduceerd op een natuurlijke manier om aan de vraag te voldoen.

Vanillestokje

Zijn dus de meest pure vorm van Vanille,.Je kunt vanillestokjes in zijn geheel meekoken met bijvoorbeeld, melk, vla of banketbakkersroom. En als je ze in de lengte doorsnijdt, kun je het merg eruit schrapen en dat direct in het gerecht verwerken

Vanillesuiker

Vanillesuiker is, heel simpel, suiker met vanillesmaak. Ook deze vanillesmaak is op een kunstmatige manier verkregen. Met vanillesuiker geef je bakproduct of slagroom een subtiele en zoete vanillesmaak

Je kunt ook vanillesuiker zelf maken, door een pot suiker te vullen en hier je leeggeschraapte vanillepeulen te bewaren, de perfecte manier voor verse vanillesuiker!

Vanille essence

Vanille-extract wordt vaak verward met vanille-essence. In de meeste supermarkten wordt dit verkocht in kleine flesjes, het is een doorzichtige vloeistof. Echte vanille is duur, dus wordt de belangrijkste aromastof uit vanille, de vanilline, kunstmatig nagemaakt.

Zulke vanille-essence is dus na maak en dus synthetisch.

Het smaakt wel naar vanille, maar aan het bereidingsproces is geen vanille te pas gekomen. Je kunt het gebruiken om te bakken, maar het evenaart de smaak van echte vanille natuurlijk niet.

Synthetisch essence bevat maar een kleine hoeveelheden alcohol

Vanille extract

Zoals de naam al zegt, wordt vanille-extract gemaakt van echte vanille. Het is een bruinkleurig vloeibaar goedje dat je gerecht een echte vanillesmaak geeft.

In Nederland wordt het niet in de supermarkt verkocht, maar moet je ervoor naar de betere bakwinkel of groothandel. Vanille-extract wordt verkregen door de natuurlijke smaakstoffen uit de vanillepeul op te lossen in alcohol.

Let wel dit is een zeer duur goedje.

Maar dit kun je zelf trouwens ook doen door een aantal opengesneden vanillestokjes

een paar weken (2 tot 6 maand) in een fles met wodka te laten trekken. Let op dit is zeer geconcentreerd,Een thl bij je gerecht en dit is genoeg voor de heerlijkste vanillesmaak.

Home Recepten